PPE este cea mai unita familie politica in noul mandat al Parlamentului European

Cel mai mare grup politic european, Partidul Popular European (PPE) se dovedeste a fi mai eficient in mobilizarea membrilor sai in aceasta prima parte a noului Parlament European si continua sa fie grupul care a castigat cele mai multe voturi, anunta un studiu VoteWatch.eu. Toate acestea s-au intamplat in ciuda pierderilor substantiale de la alegerile din mai 2014. Acest lucru poate fi explicat partial datorita noului peisaj politic, in care PPE se afla sub o presiune crescuta de adunare a membrilor sai.

Domeniile de politici in care PPE a castigat cel mai usor sunt afacerile economice si monetare, buget, piata interna si industrie, cercetare si energie. Pe de alta parte, Partidul Popular european a castigat aproximativ 75% din voturi privind domeniul Justitie si Afaceri Interne, acolo unde o majoritate de centru-stanga detina inca superioritate, la fel ca inaintea alegerilor.

Nivelul coeziunii interne a PPE a atins un record de 95% (cel mai ridicat nivel din 2004, cand a inceput masurarea VoteWatch a acestui indicator). In mod similar, Grupul ALDE, odata al patrulea cel mai coeziv grup s-a mutat pe locul al doilea, imbunatatirea scorul de la 88% la 91%.

Grupul ECR a devenit, teoretic, mai puternic dupa alegeri, fiind in prezent al treilea cel mai mare grup ca numar de eurodeputati. In practica, insa, noua structura, in care delegatiile britanice si poloneze sunt aproape la egalitate, aparent face mai dificila atingerea unei pozitii comune decat inainte: grupul a pierdut 10% din coeziune.

La nivelul stangii politice europene, grupul S & D este putin mai coeziv decat inainte de alegeri, in timp ce cea mai mare schimbare negativa este inregistrata in grupul Verzilor-EFA (care a fost grupul cel mai coeziv in mandatul 2009-2014): acesta a pierdut 6%, ajungand la un nivel record negativ de 88,5% la sfarsitul anului 2014.

Europarlamentarul PNL/PPE RAMONA MANESCU a tinut sa sublinieze importanta PPE in Parlamentul European dar si in Uniunea Europeana oferind si cateva exemple ale implicarii membrilor PPE in situatiile cruciale din ultima perioada.

„Partidul Popular European, ca cea mai mare si influenta familie politica de centru-dreapta la nivel european si cu importante parghii decizionale poarta pe umerii sai responsabilitatea aprofundarii integrarii europene si mentinerii unitatii in UE. Abordarea Comisiei, unde noi avem presedintele si jumatate dintre comisari este, dupa cum ati vazut, in beneficiul Europei Unite: s-a reusit negocierea unui acord cu Grecia pentru stabilitatea zonei euro si a economiei europene, suntem principala forta politica care se pozitioneaza implacabil privind atitudinea fata de Rusia si exemplele pot continua. Atat presedintele Juncker, cat si presedintele Tusk au actionat impreuna si in situatia crizei din Ucraina, si in contextul colapsului din Grecia. In problema migratiei, Comisia si Parlamentul, unde avem majoritate, sprijina crearea unei politici europene a migratiei, si suntem impotriva oricarei negocieri a acordului Schengen in acest context. Partidul Popular European va continua sa sprijine cauza europeana, in care isi regaseste valorile fondatoare, si sa lucreze in slujba cetatenilor europeni si a sigurantei si prosperitatii lor, in libertate si in demnitate”, a declarat RAMONA MANESCU.

Sursa foto: politico