PPE: Este necesară o brigadă cibernetică europeană pentru a contracara amenințările la adresa infrastructurii TIC din Europa și statele membre

Mondo News continuă seria de articole referitoare la documentele de poziție ale Grupului PPE, cu prezentarea către publicul din România a documentului referitor la O Uniune a Apărării. PPE este grupul politic cu cea mai puternică reprezentare atât în cadrul legislativului European, cât și în executivul European, fiind pe bună dreptate considerat ca fiind cel mai puternic și influent grup politic.

Acest text este al doilea din seria de articole care prezintă documentul strategic de poziție al PPE privind Uniunea Apărării.

Eforturile actuale ale instituțiilor UE

În primul rând, trebuie să mulțumim celor peste cinci mii de civili și militari aflați zilnic în misiuni și operațiuni PSAC (Politica de Securitate și Apărare Comune) desfășurate pe trei continente. În acest context, reafirmăm angajamentul nostru față de obiectivul cheltuielilor pentru apărare, care vizează 2% din PIB sau mai mult, dar și o mai bună cheltuire a fondurilor prin proiecte de apărare mai comune. UE dispune deja de experți civili de primă clasă și trebuie să poată să le implementeze rapid. O reacție rapidă înseamnă o reacție eficientă. Ar trebui instituită o forță europeană de protecție civilă pentru a reacționa rapid la dezastre, precum și o Brigadă Cibernetică europeană de pentru a contracara amenințările cibernetice la adresa infrastructurii TIC din Europa și statele membre, aflate în creștere și care pun în pericol funcționarea normală a instituțiilor. Aceste misiuni reprezintă contribuția comună a Europei la securitatea cetățenilor noștri; Grupul PPE susține creșterea cheltuielilor de apărare ale statelor membre. Această tendință trebuie să fie susținută, consolidată și coordonată la nivel european.

Adoptarea Strategiei Globale a UE în iunie 2016 a marcat o piatră de hotar în consolidarea apărării europene. Așteptăm cu nerăbdare implementarea rapidă și deplină a acesteia de către instituțiile UE și statele membre.

Salutăm prezentarea de către Comisia Europeană a Planului de Acțiune privind Apărarea Europeană și prezentarea noului pachet de apărare din 7 iunie 2017, care constituie un mijloc de îmbunătățire a capacităților militare ale statelor membre. Subliniem faptul că, în documentul său de analiză privind viitorul apărării europene, Comisia Europeană și un număr din ce în ce mai mare de state membre s-au angajat să lanseze Uniunea Europeană a Apărării. Acesta este exact ceea ce Grupul PPE cere de mult timp.

Citește și: PPE: ESTE TIMPUL CA UE SĂ-ȘI ASUME MAI MULTE RESPONSABILITĂȚI ÎN DOMENIUL PROPRIEI SECURITĂȚI

Ne așteptăm la pași importanți în implementarea ei, luând în considerare nevoile forțelor armate naționale. Pe baza angajamentelor noastre anterioare, susținem pe deplin lansarea unui proiect pilot și a unei acțiuni pregătitoare privind cercetarea europeană în domeniul apărării care servesc drept stimulent pentru viitoarele programe de colaborare europene. Intenționata Revizuire Anuală Coordonată a Apărării (CARD) ar putea servi acestui scop pentru a încuraja dezvoltarea capacităților, pentru a rezolva nevoile și pentru a asigura o utilizare mai bună a planurilor naționale de cheltuieli pentru apărare.

Eforturile recente ale statelor membre și ale Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate / Vicepreședinte al Comisiei Europene de a lansa Cooperarea Structurală Permanentă (PESCO) merg în direcția bună. PESCO este un mecanism dedicat de cooperare sporită, rațională și eficientă în domeniul securității și apărării (de exemplu, înființarea unui spațiu Schengen militar) care reunește statele membre care ar putea să dezvolte în comun capabilități, să investească în proiecte comune sau să creeze formațiuni multinaționale. Ar trebui să genereze un nivel mai înalt pentru ambițiile comune din domeniul apărării.

Salutăm recenta înființare a Capacității Militare de Planificare și Conducere (MPCC) ca nucleu al unui sediu permanent al UE. Apreciem inițiativa privind Consolidarea Capacităților în sprijinul Securității și Dezvoltării (CBSD). Aceasta permite UE să sprijine financiar consolidarea capacităților și îmbunătățirea rezilienței țărilor partenere.

Declarația comună UE-NATO recentă are potențialul de a transfera cooperarea la un nivel mai înalt. Salutăm aprobarea a 42 de inițiative comune ale UE-NATO menite să consolideze atât cooperarea și coordonarea între cele două organizații, cât și asigurarea securității cetățenilor europeni. Ne așteptăm ca statele membre ale ambelor organizații să fie dispuse și capabile să coopereze în domenii esențiale pentru securitatea cetățenilor noștri.

Recunoaștem că statele membre au poziții diferite privind politica de securitate și apărare din motive istorice și că protocoalele sunt stabilite în diferite tratate ale UE care recunosc acest fapt.