PPE: Este timpul ca UE să-și asume mai multe responsabilități în domeniul propriei securități

Mondo News continuă seria de articole referitoare la documentele de poziție ale Grupului PPE, cu prezentarea către publicul din România a documentului referitor la O Uniune a Apărării. PPE este grupul politic cu cea mai puternică reprezentare atât în cadrul legislativului European, cât și în executivul European, fiind pe bună dreptate considerat ca fiind cel mai puternic și influent grup politic.

Acest text este primul din seria de articole care prezintă documentul strategic de poziție al PPE privind Uniunea Apărării.

Securitate pentru Uniune și Cetățenii săi

Ordinea internațională bazată pe reguli, așa cum a fost ea stabilită de democrațiile liberale, se confruntă cu provocări fără precedent. În același timp, mediul de securitate din jurul UE rămâne foarte volatil. De la sud la est, Europa se confruntă cu o arcadă de instabilitate.

În sud proliferează organizațiile teroriste și criminale pe fondul instabilității ce se extinde, în mare parte din cauza unor state eșuate sau fragile care generează spații întregi lipsite de guvernare.

În Orient, războiul Rusiei împotriva Ucrainei continuă, la fel și anexarea ilegală a Crimeei. Tactica hibridă, inclusiv terorismul cibernetic și războiul informațional și politica energetică, în special proiectul Nord Stream 2, nu sunt doar concepute pentru a destabiliza țările Parteneriatului Estic, ci și democrațiile occidentale. Tensiunile din Balcanii de Vest sunt în creștere.

Citește și: PPE: VREM SĂ PROMOVĂM O EUROPĂ A TINERETULUI ȘI SĂ OFERIM UN VIITOR MAI BUN PENTRU SOCIETĂȚILE NOASTRE ȘI PENTRU FAMILIILE EUROPENE

Criza migrației la frontierele sudice și sud-estice prezintă provocări dramatice pentru UE și statele sale membre, inclusiv probleme de securitate, și trebuie abordate într-un efort colectiv. Amenințările de securitate externe și interne sunt acum strâns legate între ele.

Brexit și incertitudinile create de noua administrație americană complică și mai mult peisajul global al securității. Suntem ferm angajați față de comunitatea transatlantică de valori și interese comune, care, pentru perioada viitoare rămâne principalul și singurul instrument de menținere a securității europene. Creșterea cooperării și a coordonării UE în domeniul securității și apărării nu se va realiza în detrimentul NATO, ci va fi complementară și consolidată și va crește considerabil eficiența cooperării transatlantice. Pacea și securitatea nu mai pot fi considerate ca subînțelese și gratuite.

Conform ultimelor date furnizate de Agenția Europeană de Apărare pentru 2015 (estimare), forțele armate ale statelor membre au împreună 1,4 milioane de soldați, mai mult decât în Statele Unite. Cheltuielile de apărare ale statelor membre se ridică la peste 200 de miliarde de euro, dar eficacitatea acestor cheltuieli este considerabil mai scăzută decât în Statele Unite. Lipsa de cooperare, coordonare și sinergie, precum și duplicarea și fragmentarea contribuie la această lipsă de eficacitate. Efectul este risipa de resurse financiare și o slăbire a eforturilor din domeniul apărării comune.

Trebuie să aplicăm întreaga gamă de instrumente de politică, de la cele de soft power la cele de hard power, măsuri pe termen scurt și pe termen lung în domeniul politicii externe, incluzând eforturi bilaterale și multilaterale în domeniul diplomației, cooperării pentru dezvoltare, sprijin în situații de urgență, prevenirea crizelor, strategii post-conflict, dar și păstrarea păcii și aplicarea păcii. Cetățenii se simt din ce în ce mai preocupați de securitate și se așteaptă la protecție din partea Uniunii Europene. Este deci timpul ca UE să își asume mai multă responsabilitate pentru propria sa securitate.