PPE nu dorește să ceară caselor de compensare din UK să se relocheze după Brexit

Grupul PPE din Parlamentul European nu dorește să ceară caselor de compensare din Marea Britanie să se relocheze după Brexit, dar dorește să aibă puterea de a interveni legislativ asupra lor dacă fac compensări în EURO.
 
“Dacă doriți să faceți afaceri în EURO, trebuie să acceptați existența unui arbitru din partea Uniunii Europene, unul real, capabil să arate cartonașul roșu “, a declarat Danuta Hübner, MEP, negociatorul Parlamentului European pentru noile norme ale UE privitoare la casele de compensare din interiorul și din afara UE. Casele de compensare sunt instituții financiare care facilitează tranzacționarea pe piețe derivate și pe piețe de acțiuni. Implicarea lor este obligatorie pentru tranzacțiile cele mai semnificative din punct de vedere sistemic. Scopul este de a reduce riscul tranzacțiilor.
 
Noua lege permite Comisiei Europene să interzică recunoașterea de către băncile UE a unei case de compensare din afara UE. “Vreau mai multă claritate și siguranță cu privire la momentul în care arbitrul ar trebui să excludă o casă de compensare non-UE. Nu este o chestiune de localizare. Nu este o chestiune de ultimă instanță ci despre norme echilibrate și decizii bazate pe dovezi. Nu vreau să se decidă acest lucru în mod arbitrar sau din motive politice “, a explicat Hübner.
 
 
În prezent, mai mult de 90% dintre cele mai importante tranzacții cu instrumente derivate în moneda EURO sunt compensate de casele de compensare britanice, care, după Brexit, vor fi în afara UE. “Respingerea recunoașterii în UE a unei case de compensare din afara UE ar trebui să fie o opțiune credibilă și ar trebui să rămână în textul legislativ ca mecanism de asigurare în cazul în care lucrurile nu merg în direcția bună și cooperarea în materie de supraveghere nu funcționează”, a subliniat Hübner.
 
“Competențele sporite pentru supravegherea pieței financiare a UE de către ESMA, asupra unor case de compensare importante din afara UE, nu înseamnă că luăm orice putere de la autoritățile de reglementare din țările respective. Nu reglementăm piețele țărilor terțe, ci dorim să avem o cooperare solidă cu acestea”, a explicat Hübner.