PPE: Relațiile UE cu Rusia trebuie să se bazeze pe principiile dreptului internațional, pe descurajarea credibilă și pe o abordare selectivă în domeniile de interes comun

Mondo News continuă seria de articole referitoare la documentele de poziție ale Grupului PPE, cu prezentarea către publicul din România a documentului referitor la Poziția privind relația cu Rusia. PPE este grupul politic cu cea mai puternică reprezentare atât în cadrul legislativului European, cât și în executivul European, fiind pe bună dreptate considerat ca fiind cel mai puternic și influent grup politic.

Sancțiunile sunt necesare ca o reacție de principiu la orice încălcare flagrantă a frontierelor recunoscute pe plan internațional și a suveranității statelor

Rusia este un vecin important. Considerăm că o strategie realistă și responsabilă pentru relațiile UE cu Rusia trebuie să se bazeze pe principiile dreptului internațional, pe descurajarea credibilă și pe o abordare selectivă în domeniile de interes comun, în vederea garantării securității în vecinătatea UE și a păcii în interiorul Europei. Subliniem importanța creșterii investițiilor în cooperarea și sprijinirea societății civile rusești, pentru a consolida mișcările democratice din Rusia și a construi o bază pe termen lung pentru relațiile UE-Rusia. Sancțiunile sunt necesare ca o reacție de principiu la orice încălcare flagrantă a frontierelor recunoscute pe plan internațional și a suveranității statelor. Ele s-au dovedit a fi un mijloc eficient de descurajare a agresiunii rusești în Ucraina. Insistăm că UE ar trebui să fie pregătită să ia în considerare adoptarea de noi sancțiuni, inclusiv sancțiuni personale selective și precise, ca răspuns la acțiunile continuate ale Rusiei.

Prin nivelul de dezvoltare internă și prin politicile lor externe, Rusia și UE se influențează direct și indirect reciproc și influențează statele membre ale UE. Provocările globale legate de schimbările climatice, securitatea energetică, neproliferarea armelor de distrugere în masă și lupta împotriva terorismului și a crimei organizate necesită o cooperare strânsă. Prin urmare, UE și Rusia manifestă un interes deosebit pentru a avea relație bună. Restabilirea unor bune relații bazate pe încredere reciprocă are nevoie de dorința Rusiei de a reconstrui încrederea și cooperarea pașnică.

Coerența politicilor interne și externe ale UE este esențială pentru o politică externă și de securitate a UE mai coerentă, mai eficientă și mai credibilă, inclusiv față de Rusia. Statele membre și UE ar trebui să vorbească cu o singură voce și să acționeze în coordonare unele cu altele. Solicităm consolidarea politicilor comune, în special în domeniile comerțului, serviciilor și tranzacțiilor financiare, migrației, energiei, gestionării frontierelor externe, informațiilor și securității cibernetice.