PPE sustine aprofundarea negocierilor comerciale ale UE cu zona Marii Mediterane

Astazi va prezentam a treia si ultima parte a pozitiei grupului PARTIDULUI POPULAR EUROPEAN (PPE) din Parlamentul European (PE) cu privire la comertul international si Parteneriatul transatlantic pentru comert si investitii (TTIP).

Relatii comerciale aprofundate cu vecinii nostri

Sprijinim instituirea unor relatii comerciale mai aprofundate cu partenerii nostri din vecinatate estica

Suntem constienti de provocarile si importanta crearii unei vecinatati est-europene stabile, democratice si prospere. Sprijinim zonele de liber schimb aprofundate si cuprinzatoare (DCFTA), care ofera partenerilor nostri doritori din Parteneriatul estic un cadru pentru modernizarea relatiilor comerciale si pentru dezvoltarea economica prin deschiderea pietelor prin intermediul eliminarii progresive a tarifelor vamale si a barierelor netarifare si a unei armonizari cuprinzatoare a legislatiilor, normelor si reglementarilor din diverse sectoare legate de comert, creând astfel conditiile pentru alinierea unor sectoare-cheie ale economiilor lor la standardele UE.

Solicitam punerea in aplicare rapida si completa a acordului DCFTA UE-Ucraina, astfel cum a fost semnat. UE ar trebui sa ia toate masurile necesare, de natura tehnica si financiara, pentru a sprijini partenerul nostru in eforturile sale de reforma pentru transpunerea si punerea in aplicare a masurilor si normelor convenite.

CITESTE SI: PPE SE DECLARA IN FAVOAREA UNUI COMERT LIBER, ECHITABIL SI SE PRONUNTA IN FAVOAREA DESCHIDEREA PIETELOR

DCFTA nu reprezinta obiectivul final al dezvoltarii relatiilor noastre comerciale cu partenerii din Parteneriatul estic, ci, mai degraba, un pas important spre integrarea economica treptata a acestor parteneri in piata interna a UE si, prin urmare, spre crearea unui spatiu economic.

Dorim sa aprofundam negocierile comerciale ale UE cu zona Marii Mediterane

Comertul dintre Uniunea Europeana si zona Marii Mediterane este promitator. Sprijinim demararea negocierilor privind DCFTA cu anumite tari din aceasta regiune si continuarea discutiilor privind inlaturarea barierelor netarifare si tehnice, acordându-se o atentie speciala standardelor noastre si produselor noastre sensibile (cum ar fi produsele agricole). Sprijinim dialogul comercial/antreprenorial cu toti actorii economici regionali (in special IMM-uri). Acest dialog contribuie la atingerea obiectivului de stabilizare politica a regiunii.

Aprofundarea relatiilor comerciale euro-mediteraneene va permite consolidarea relatiilor comerciale dintre tarile sub-mediteraneene si va contribui la integrarea economica a regiunii la nivel multilateral.

Continuarea dezvoltarii relatiilor noastre comerciale cu Canada, America Latina si zona Caraibilor

Sprijinim ratificarea Acordului comercial dintre UE si Canada (CETA)

Se preconizeaza ca CETA va determina cresterea cu un sfert a comertului cu bunuri si servicii intre UE si Canada. Per total, se estimeaza ca acest acord va spori productia UE cu aproximativ 12 miliarde EUR pe an.

Sprijinim eliminarea aproape a tuturor taxelor de import, ceea ce le-ar permite exportatorilor europeni sa economiseasca aproximativ 500 de milioane EUR pe an. Salutam faptul ca CETA permite intreprinderilor din UE sa participe la contractele de achizitii publice si sa aiba acces la pietele de investitii si de servicii canadiene. Pietele locurilor de munca europene vor beneficia de pe urma facilitarii schimbului de personal si de furnizori de servicii. Sprijinim consolidarea cooperarii privind asigurarea respectarii normelor referitoare la drepturile de proprietate intelectuala si salutam faptul ca fermierii si sectorul alimentar din UE vor beneficia de protejarea indicatiilor geografice ale UE in Canada, iar preocuparile specifice ale acestui sector vor fi respectate. Suntem convinsi de faptul ca obtinerea unui rezultat echilibrat in ceea ce priveste accesul pe piata ar trebui sa le permita ambelor parti sa-si sporeasca exporturile fara a pune in mare pericol productia locala.

CITESTE SI: PPE: UN COMERT INTERNATIONAL ECHITABIL PENTRU CRESTERE ECONOMICA, OCUPAREA FORTEI DE MUNCA SI DEMOCRATIE

Salutam capitolul referitor la investitii si subliniem imbunatatirea ISDS, prin includerea unor definitii clare, stabilirea unui domeniu limitat si detaliat de aplicare a acestui mecanism si asigurarea respectarii normelor privind transparenta. Suntem convinsi ca suntem pe drumul bun pentru a face fata provocarii reprezentate de protejarea investitiilor, aceasta din urma fiind inca necesara in secolul XXI. Suntem, de asemenea, ferm convinsi ca acest text reprezinta un pas inainte important pentru asigurarea unei mai mari transparente si echitati de-a lungul intregii proceduri.

Sprijinim politici comerciale cu America Latina si zona Caraibilor mai active si actualizate

Salutam intrarea in vigoare a pilonului comercial din cadrul acordului de asociere cu America Centrala. Salutam punerea in aplicare provizorie a acordului comercial cu Columbia si sprijinim pe deplin accesul Ecuadorului ca partener tert. Consideram intrarea in vigoare a acordurilor de parteneriat economic cu 14 tari din zona Caraibilor drept un prim pas. Aceste acorduri sunt cel mai bun exemplu al modului in care UE incearca sa conserve si sa promoveze integrarea regionala.

UE este in continuare cel mai mare investitor, cel mai mare donator si al doilea partener comercial al Americii Latine. UE a contribuit intr-o mare masura la reducerea saraciei, precum si la imbunatatirea guvernantei si consolidarea capacitatilor in America Latina. Relatiile comerciale cu parteneri din America Latina si zona Caraibilor au devenit in fine o prioritate pentru Uniunea Europeana, care se reflecta intr-o retea de acorduri regionale. Suntem convinsi ca exista mari oportunitati de a realiza si mai multe lucruri intr-un spirit de incredere reciproca si cu beneficii pentru ambele parti, in vederea crearii unui adevarat spatiu de parteneriat interregional euro-latinoamerican, bazat pe un model de regionalism compatibil cu OMC.

Dorim actualizarea anumitor acorduri in vigoare

Sprijinim o analiza rapida a optiunilor existente pentru modernizarea acordului de asociere cu Chile. Solicitam incheierea studiului preliminar in curs pentru actualizarea completa a acordului UE de asociere cu Mexicul, precum si demararea rapida a negocierilor.

Solicitam realizarea unor progrese rapide in cadrul negocierilor cu MERCOSUR

Consideram ca un acord cuprinzator si echilibrat cu tarile MERCOSUR, in cadrul caruia sa se acorde o atentie deosebita si un tratament tarifar/privind cotele special sectoarelor cele mai sensibile ale UE (precum agricultura), ar putea reprezenta un stimulent extrem de util pentru ambele regiuni. La fel ca si in cazul acordului recent cu Comunitatea Andina, care in final a devenit un acord cu Columbia si Peru, consideram ca ar trebui sa negociem un acord cu tarile MERCOSUR care sunt dispuse sa faca un pas inainte. Sprijinim Comisia Europeana in ceea ce priveste eliminarea barierelor comerciale excesive, in special a tarifelor ridicate si a formalitatilor complicate de import, precum si a subventiilor din aceasta regiune.

Exploatarea potentialului relatiilor noastre comerciale cu Asia si zona Pacificului

Dorim conditii de concurenta egala cu China

China reprezinta una dintre cele mai mari economii mondiale. Imensa sa dezvoltare interna ofera oportunitati importante pentru exporturile si investitorii nostri. UE este cel mai mare partener comercial al Chinei, in vreme ce, pentru noi, aceasta vine doar pe locul al doilea, dupa SUA. Volumul comertului cu bunuri cu China a sporit foarte mult in ultimii ani, exporturile UE crescând rapid; cu toate acestea, UE inregistreaza in mod sistematic un deficit comercial semnificativ. Acest lucru decurge partial din mentinerea nejustificata a unor masuri netarifare si a unor bariere tehnice. Acestea trebuie sa fie progresiv eliminate pentru a asigura sustenabilitatea parteneriatului nostru economic. UE se angajeaza sa deschida relatii comerciale cu China in conditii echitabile si cu respectarea deplina a obligatiilor sale din cadrul OMC.

Intre timp, sprijinim si monitorizam negocierile in curs pentru incheierea unui acord de investitii cuprinzator UE-China in vederea crearii unui cadru juridic mai sigur pentru accesul pe piata pe termen lung. Modul in care vor progresa aceste negocieri va reprezenta un semnal puternic privind rolul pe care China il va juca in cadrul economiei mondiale.

Dorim sa relansam parteneriatul nostru comercial cu Japonia

UE si Japonia sunt, respectiv, cea mai mare si a patra cea mai mare economie din lume, constituind, impreuna, mai mult de o treime din PIB-ul mondial. In plus, acestea intretin relatii economice solide si fructuoase. Cu toate acestea, mai sunt multe de facut pentru a valorifica intregul potential al comertului cu bunuri si servicii intre UE si Japonia, precum si pentru a consolida cooperarea cu privire la provocarile mondiale, printre care politica energetica.

Prin urmare, Grupul PPE considera ca negocierile in curs cu Japonia in vederea incheierii unui acord de liber schimb cuprinzator si ambitios reprezinta cea mai buna ocazie de a relansa aceasta relatie. Dorim un acord avantajos pentru ambele parti, care sa stimuleze cererea de exporturi reciproce prin eliminarea sau reducerea semnificativa a barierelor comerciale tarifare si netarifare si prin cresterea volumului investitiilor straine directe pentru ambele parti.

Solicitam o evolutie pragmatica a relatiilor noastre comerciale cu India

Desi valoarea comertului dintre UE si India aproape s-a dublat in ultimul deceniu, ajungând, in 2014, la 72 de miliarde EUR, acesta nu si-a atins intregul potential. In pofida dinamismului si a dimensiunii economiei si populatiei indiene, dezvoltarea parteneriatului nostru comercial este limitata de cadrul reglementar dificil si de bariere tarifare si netarifare, precum restrictii cantitative, autorizarea importurilor, testarea si certificarea obligatorie. In aceste conditii, ar trebui accelerate negocierile privind un acord de liber schimb UE-India care au demarat in 2007.

Grupul PPE sprijina o abordare pragmatica menita sa stimuleze potentialele sinergii din cadrul relatiilor noastre economice cu India, in special la nivelul comertului cu servicii si in domeniul stiintific si tehnologic, precum si sa promoveze cooperarea pentru o dezvoltare durabila.

Dorim o strategie proactiva in ceea ce priveste tarile ASEAN

Comertul cu tarile ASEAN prezinta unul dintre cele mai mari potentiale pentru antreprenoriatul european. Intreprinderile europene se confrunta cu bariere netarifare concrete, care limiteaza exploatarea intregului potential al acestor piete. Grupul PPE este in favoarea unei strategii proactive pentru negocierea si aplicarea deplina a unor acorduri bilaterale cu tarile ASEAN in vederea promovarii unui acces mai bun pe piata al intreprinderilor europene si a eliminarii barierelor netarifare. Grupul PPE doreste acum finalizarea, aplicarea si respectarea deplina de catre ambele parti a acordurilor bilaterale cu Singapore si Vietnam.

Solicitam impulsionarea negocierii acordurilor de liber schimb cu Australia si Noua Zeelanda

UE, Australia si Noua Zeelanda sunt parteneri asemanatori, care impartasesc multe valori si interese comune si au aceeasi pozitie in privinta unor aspecte internationale si mondiale esentiale, precum drepturile omului, securitatea, dezvoltarea si schimbarile climatice. Solicitam, prin urmare, impulsionarea negocierii acordurilor de liber schimb atât cu Australia, cât si cu Noua Zeelanda. Luam act de initiativele partenerilor nostri comerciali, printre care Parteneriatul transpacific, si consideram ca UE ar trebui sa-si asume angajamente mai ambitioase in cadrul negocierii unui acord de liber schimb cuprinzator in vederea promovarii liberului schimb, dar si a mentinerii influentei sale constructive in aceasta regiune.

Sursa foto: Times