PPE: Trebuie ca UE să se implice direct în programele NATO și să consolideze rolul european în cadrul Alianței

Mondo News continuă seria de articole referitoare la documentele de poziție ale Grupului PPE, cu prezentarea către publicul din România a documentului referitor la O Uniune a Apărării. PPE este grupul politic cu cea mai puternică reprezentare atât în cadrul legislativului European, cât și în executivul European, fiind pe bună dreptate considerat ca fiind cel mai puternic și influent grup politic.

Acest text este al cincilea din seria de articole care prezintă documentul strategic de poziție al PPE privind Uniunea Apărării.

Membrii UE ar trebui să manifeste angajament politic, să crească investițiile, să facă schimb de informații și să creeze sinergii pentru a proteja mai bine europenii

În timp de pace, UE ar trebui să utilizeze posibilitățile legale de a finanța eforturile de apărare, așa cum sunt formarea și educația, achizițiile și întreținerea, infrastructura sau cercetarea, tehnologia și dezvoltarea; Membrii UE ar trebui să manifeste angajament politic, să crească investițiile, să facă schimb de informații și să creeze sinergii pentru a proteja mai bine europenii.

Având în vedere complexitatea și fragmentarea sistemelor informatice la nivel european pentru controlul și securitatea frontierelor, UE ar trebui să încurajeze modalități de îmbunătățire a interconectivității și interoperabilității sistemelor și de evitare a suprapunerilor și dublajelor; pentru a-și proteja mai bine frontierele externe și pentru a combate terorismul, UE ar trebui să promoveze o gestionare mai eficientă și eficace a datelor, stimulând în același timp o industrie europeană de securitate.

Citește și: PPE: TRECEREA LA O AUTONOMIE STRATEGICĂ A EUROPEI NECESITĂ CHELTUIELI MAI MULT PENTRU APĂRARE

Comisia Europeană și co-legislatorii trebuie să acționeze pentru a se asigura că piețele financiare ale UE nu sunt folosite de organizațiile teroriste pentru a-și finanța activitățile de terorism sau chiar funcționarea lor (ECON).

UE finanțează proiecte de cercetare și tehnologie civilă-militară, precum și de apărare, care facilitează viitoarele programe de colaborare europene în cadrul Agenției Europene de Apărare (EDA) sau al altor agenții executive; progresul tehnologic și creșterea numărului de utilizatori au făcut ca criminalitatea cibernetică și utilizarea internetului pentru activități teroriste să devină o nouă frontieră în război.

Ar trebui lansate unele programe europene de colaborare având ca țintă directă programele NATO, cum ar fi Apărarea Balistică pentru Europa sau Sistemul de Supraveghere și Control al Alianței, astfel încât să se asigure o implicare directă europeană în programele NATO, crescând astfel rolul european în NATO și întărind autonomia strategică europeană.

În următorul CFM va exista un program de cercetare în domeniul apărării. Finanțarea UE ca resursă suplimentară trebuie să fie complementară investițiilor naționale în cercetare. Ne așteptăm ca activitățile viitoare de cercetare în domeniul apărării să fie incluse într-un program specific în cadrul următorului CFM.