PPE: Uniunea economică și monetară trebuie să fie completată de o uniune a inovării

Într-o serie de articole, Mondo News va prezenta pe larg publicului din România acest document de poziție al Grupului PPE – grupul politic cu cea mai puternică reprezentare atât în cadrul legislativului European, cât și în executivul European, pe bună dreptate considerat ca fiind cel mai puternic și influent grup politic.

Acest text este al șaptelea din seria de articole care prezintă rolul pe care Uniunea Europeană trebuie să îl aibă ca jucător global, în viziunea Grupului PPE din Parlamentul European.

Vrem să încurajăm inovația

În ultimii 500 de ani, Europa a fost centrul de creativitate al lumii. Inovațiile majore la nivel mondial au fost făcute în Europa. Google și Facebook de astăzi ne arată o imagine diferită. Europa trebuie să devină din nou mai ambițioasă. Avem nevoie de proiecte noi, de mare anvergură, așa cum a fost Airbus când a fost conceput pentru prima dată. Astfel, oamenii pot vedea că Europa nu este o agenție de reglementare, ci o fântână de idei pentru o viață mai bună. Dorim să încurajăm inovația și să transpunem puterea economică a Europei în putere inovatoare. Europa trebuie să-și păstreze poziția de lider în bio-economie și economia circulară și să-și recâștige poziția de lider tehnologic și digital, creând un spațiu comun deschis dedicat cercetării, inovării și științei, transformând rezultatele noastre științifice în inovații în economia reală și prin digitizarea industriei.

Creșterea abilităților digitale ale cetățenilor și ale întreprinderilor trebuie să fie o prioritate europeană, iar barierele nejustificate în calea dezvoltării transfrontaliere a comerțului electronic și a accesului la cultură trebuie eliminate. Rezultatele tangibile și rapide depind, de asemenea, de noi modele de afaceri și de o gamă mai largă de opțiuni pentru consumatori într-o piață unică pe deplin funcțională și integrată. Regulile pieței unice trebuie să fie transpuse în lumea digitală.

Piața Unică Digitală, cu cei 510 de milioane de consumatori, ne poate aduce pe deplin la potențialul nostru, transformând Europa într-un lider și sporind competitivitatea globală. Grupul PPE consideră că o prioritate europeană trebuie să fie conectivitatea și, prin urmare, dezvoltarea infrastructurii, stimularea industriei 4.0, eliminarea barierelor din comerțul electronic și creșterea abilităților digitale ale cetățenilor și ale întreprinderilor, în special a IMM-urilor și a start-up-urilor. În acest scop, UE trebuie să creeze un mediu prietenos pentru investiții, să sporească coordonarea, să dezvolte competențe digitale și alfabetizare și să construiască încredere între toți partenerii din lumea datelor pentru a crea o economie competitivă bazată pe date. UE trebuie să stabilească cadrul legislativ pentru noua economie pentru a evita o fragmentare suplimentară în statele membre. Punerea în aplicare a pieței unice digitale și a Uniunii energetice este crucială pentru atingerea acestor obiective.

În plus, dorim să lansăm proiecte concrete, cum ar fi cele din domeniul recunoașterii vocale, roboticii și inteligenței artificiale, supercomputere, orașe și sate mobile și inteligente pentru 5G, pentru a ajuta Europa să își dezvolte potențialul inovator. Europa ar trebui să-și combine capacitățile de inovare cu creativitatea. În era digitală, tehnologia avansată nu face diferența. Ceea ce face diferența într-un sector IT tot mai competitiv, este capacitatea companiilor de a transforma tehnologia în stil de viață. Europa poate deveni un loc unic în lume pentru inovație și creativitate.

Citește și: PPE: CREDEM ÎN FINANȚE SOLIDE, OCUPAREA FORȚEI DE MUNCĂ ȘI PROSPERITATE

În același timp, Europa trebuie să abordeze mai bine marile probleme ale timpurilor noastre, cum ar fi combaterea cancerului sau soluțiile tehnice la schimbările climatice, prin dezvoltarea unor proiecte majore. Bugetul UE trebuie să fie mai bine orientat și reorganizat în consecință. Europa trebuie să investească mai bine în viitorul său și să aloce mai puține resurse vechilor structuri. Europa trebuie să ofere tot mai mult soluții la problemele urgente ale umanității.

În cele din urmă, suntem convinși că Europa trebuie să joace un rol de lider în crearea unui nou model de creștere bazat pe o economie durabilă și circulară care să protejeze resursele noastre naturale. Majoritatea problemelor noastre de mediu pot fi abordate doar la nivel european, deoarece poluanții nu respectă frontierele. Prin urmare, susținem o abordare bazată pe piață în care politica europeană de mediu urmărește să ajute industria să inoveze și să abordeze problemele consumatorilor în timp ce rămâne competitivă.