PPE: Uniunea Europeană ca jucător global! Ce conduce grupul nostru? Noi reprezentăm o Europă unită!

Într-o serie de articole, Mondo News va prezenta pe larg publicului din România acest document de poziție al Grupului PPE – grupul politic cu cea mai puternică reprezentare atât în cadrul legislativului European, cât și în executivul European, pe bună dreptate considerat ca fiind cel mai puternic și influent grup politic.

Acest text este al treilea din seria de articole care prezintă rolul pe care Uniunea Europeană trebuie să îl aibă ca jucător global, în viziunea Grupului PPE din Parlamentul European.

2. Ce conduce grupul nostru? Noi reprezentăm o Europă unită!

Noi aderăm la ideea europeană pentru că noi credem în cetățenii Europei. Lucrand impreuna in ultimii 70 de ani, poporul european a atins pacea, libertatea si prosperitatea economica, precum si o prosperitate socială cum nu a mai trăit niciodată continentul. Suntem conștienți de preocupările europenilor cu privire la locul de muncă, venituri și pensii, identitate, viitorul familiilor lor, dorința de realizări comune și de securitate individuală. Noi nu credem în frică ci în soluții. Noi reprezentăm modul de viață european care înseamnă libertate în loc de opresiune, democrație în loc de dictatură, cooperare în loc de egoism, securitate în loc de ură și speranță în loc de furie. Asta ne diferențiază de populiști atât pe dreapta, cât și pe stânga.

Suntem inspirați de experiențele noastre istorice comune, de valorile iudeo-creștine și de gândirea umanistă. Prin urmare, ne afirmăm în mod necondiționat demnitatea umană, democrația, libertatea personală, egalitatea, justiția și solidaritatea. Ca grup alcătuit din creștin-democrați și cei care se află în centru-dreapta al spectrului politic, dorim un viitor mai bun pentru toți europenii. Suntem o societate care nu lasă pe nimeni în urmă, în care solidaritatea este forța motrice a coeziunii sociale și a obiectivelor comune. Credem în potențialul individual al oamenilor de a crea viața pe care o doresc. În loc să încercăm să preluăm controlul vieții oamenilor sau pur și simplu optând pentru o atitudine laissez-faire completă, suntem pro-antreprenoriat, pro-comerț, pro-educație, pro-cercetare, pro-inovare, economie pro-piață și pro-responsabilitate socială cu standarde de înaltă calitate. Ca rezultat, ne străduim să ajungem la o Uniune Europeană mai puternică, mai bună.

Citește și: CUM FACEM CA EUROPA SĂ FIE PREGĂTITĂ PENTRU SECOLUL 21: CINCI PUNCTE PENTRU O EUROPĂ MAI BUNĂ

În același timp, suntem convinși că atât UE, cât și statele sale membre trebuie să respecte cu strictețe statul de drept și principiile democratice europene. Conduita etică și lupta împotriva corupției sunt premisele pentru redobândirea încrederii cetățenilor. Valorile noastre impun respectarea condițiilor clare stabilite în Criteriile de la Copenhaga și în Tratatul de la Lisabona, nu numai în timpul procesului de aderare, ci și ca state membre cu drepturi depline. Statele membre trebuie să îndeplinească condițiile stabilite, inclusiv capacitatea de integrare a UE, ca parte a criteriilor de la Copenhaga. Numai țările care aparțin în principal geografiei Europei pot deveni membre ale UE. Turcia nu poate beneficia de statutul de membru cu drepturi depline al UE, deoarece aceasta ar fi sensibilă atât pentru Uniunea Europeană, cât și pentru Turcia în sine. Prin urmare, dorim ca Turcia să facă parte dintr-un grup de parteneri din jurul UE care nu pot încă sau nu să adere la Uniune.

Este convingerea noastră fermă că, cu sprijinul activ al poporului, vom putea să creăm Europa pe care dorim să o vedem – o Europă unită, competitivă, echitabilă și activă cu state națiuni mândre. De aceea, suntem angajați în totalitate pentru cele patru libertăți ale Europei: libera circulație a mărfurilor, a capitalului, a serviciilor și a oamenilor. Aceste libertăți nu sunt negociabile. Acestea sunt condiția prealabilă pentru menținerea Europei împreună și pentru formarea unui viitor mai bun. Nu avem nevoie de o Europă cu ziduri și ură. Nu acceptăm alegerea cireșelor de către o țară în detrimentul altora. Dimpotrivă, avem nevoie de o Europă unită și puternică, care să ne permită să facem față provocărilor cu care ne confruntăm în următorii ani, atât la nivel local, cât și la nivel mondial.