PPE: Vrem să promovăm o Europă a tineretului și să oferim un viitor mai bun pentru societățile noastre și pentru familiile europene

Într-o serie de articole, Mondo News va prezenta pe larg publicului din România acest document de poziție al Grupului PPE – grupul politic cu cea mai puternică reprezentare atât în cadrul legislativului European, cât și în executivul European, pe bună dreptate considerat ca fiind cel mai puternic și influent grup politic.

Acest text este al optulea din seria de articole care prezintă rolul pe care Uniunea Europeană trebuie să îl aibă ca jucător global, în viziunea Grupului PPE din Parlamentul European.

Europa trebuie să devină o forță motrică a justiției și solidarității între generații

Ne luptăm pentru un viitor mai bun pentru familii prin politici transsectoriale. Asigurarea unei politici socio-economice durabile și echitabile se află în centrul unei vieți mai bune pentru toate familiile. Mai mult, dorim un schimb fructuos de idei privind abordarea provocărilor demografice dintre diferitele regiuni europene. Întrucât integrarea economică, fiscală și politică va evolua, bugetul UE va trebui, de asemenea, să se adapteze, păstrând în același timp câteva elemente fundamentale: investiții în competitivitate, locuri de muncă pentru tineri și o mai mare coeziune între statele sale membre.

În același timp, trebuie să sprijinim o identitate europeană pentru generațiile viitoare. Cât mai mulți tineri ar trebui să experimenteze Europa pe cont propriu. Vrem să prezentăm proiecte interactive noi și pline de conținut, care să implice tinerii europeni, așa cum este biletul InterRail pentru cei care împlinesc 18 ani. Acest proiect nu numai că permite tinerilor europeni să descopere frumusețea și diversitatea continentului, ci oferă și o întreagă gamă de posibilități pentru regiunile și orașele europene de a-și lega proiectele de conceptul european. În plus, dorim să îmbunătățim programul Erasmus, atât pentru studii universitare, cât și pentru formare profesională. Vrem să stabilim principiul conform căruia Erasmus este posibil pentru toți tinerii, indiferent de background-ul lor. Vrem să promovăm tinerii întreprinzători prin încurajarea IMM-urilor și start-up-urilor lor să aplice pentru finanțări europene.

Citește și: PPE: UNIUNEA ECONOMICĂ ȘI MONETARĂ TREBUIE SĂ FIE COMPLETATĂ DE O UNIUNE A INOVĂRII

Europenii vor putea să acționeze împreună numai dacă se vor putea înțelege reciproc. Prin urmare, dorim ca o parte din bugetul UE să fie dedicată promovării în toate statele membre a competențelor necesare pentru a avea succes în secolul 21. Fiecare copil trebuie să aibă acces la o educație de calitate și posibilitatea, sub responsabilitatea statelor membre, de a dobândi competențe în limbi străine, digitale, creativitate, analitice sau critice mai detaliat decât este posibil în prezent. Cel mai mare avantaj al Europei este resursa sa umană. Dezvoltând pe deplin abilitățile noastre, oferim tinerilor europeni cea mai bună garanție pentru un viitor sigur și mai luminos.

Uniunea Europeană se află la o răscruce de drumuri astăzi și este o provocare colectivă și responsabilitatea noastră individuală de a întinde o mână și de a implica pe fiecare dintre cetățenii noștri pentru a oferi europenilor încredere și a îi face din nou mândri de acest proiect unic pe care l-au construit de-a lungul ultimelor decenii, pentru pacea și prosperitatea copiilor lor.