PPMT: Legea de denumire a strazilor “1 Decembrie 1918” tinteste localitatile din TINUTUL SECUIESC

PPMT a cerut oficial, vineri, Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala si sa ridice exceptia de neconstitutionalitate impotriva legii care prevede obligativitatea denumirii unei strazi din fiecare oras “1 Decembrie 1918”.

Candidatul PPMT la Presedintie, Szilagyi Zsolt, a declarat, vineri, la Cluj-Napoca, intr-o conferinta de presa, ca legea respectiva, adoptata de Parlament si promulgata de presedintele TRAIAN BASESCU, “tinteste, fara echivoc, localitatile din TINUTUL SECUIESC”.

“PPMT a depus o solicitare Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, prin care cere sa sesizeze Curtea Constitutionala si sa ridice exceptia de neconstitutionalitate impotriva legii care prevede obligativitatea denumirii «1 Decembrie 1918» a unei strazi din fiecare oras. Conducerea PPMT este consternata vizavi de faptul ca, la 25 de ani dupa schimbarea de regim, autoritatile locale sunt obligate sa denumeasca una din strazile localitatii pe care o gestioneaza «1 Decembrie», iar in amintirea Marii Uniri din 1918, sunt obligate sa organizeze manifestari specifice de sarbatoare. Legea, adoptata de Parlament si promulgata de presedintele TRAIAN BASESCU, tinteste, fara echivoc, localitatile din TINUTUL SECUIESC, fiindca, in afara de acestea, aproape in toate orasele din România exista o strada cu denumirea mentionata”, a spus Szilagyi.

Citeste si: O ARTERA PRINCIPALA din fiecare oras si municipiu se va numi ”1 DECEMBRIE 1918”

Potrivit acestuia, legea adoptata “are un efect negativ asupra normalitatii relatiilor româno-maghiare, pentru ca nu tine cont de faptul ca nu pentru fiecare cetatean român data de 1 decembrie reprezinta o sarbatoare”.

“Aceasta lege prejudiciaza autonomia autoritatilor locale, prevazuta de Constitutie, pentru ca dispune cu privire la denumirea strazilor si cu privire la organizarea de manifestari locale, chestiuni asupra carora ar trebui sa decida autoritatile locale”, a afirmat candidatul PPMT la Presedintie, citat de Mediafax.

Szilagyi a spus ca PPMT a luat la cunostinta, cu parere de rau, de faptul ca UDMR, partid aflat la guvernare, “nu a luat pozitie univoca in aceasta chestiune si nu a intreprins nimic pentru a impiedica punerea in aplicare a acestei dispozitii care este jignitoare din punctul de vedere al comunitatii maghiare, iar, din punctul de vedere al Constitutiei României, este ilegala”.

“Mai mult, doi parlamentari ai UDMR, din neatentie sau poate din convingere, au votat in favoarea proiectului de lege. Prin acest gest, au transmis alegatorilor mesajul ca pentru ei nu este importanta demnitatea maghiarilor transilvaneni si nici reprezentarea intereselor acestora”, a conchis candidatul PPMT la Presedintie.

Citeste si: Ziua Nationala a Romaniei: 1 Decembrie – scurt istoric VIDEO

Potrivit unei legi initiate de catre ministrul Apararii MIRCEA DUSA si promulgate marti de presedintele TRAIAN BASESCU, o artera principala de circulatie din fiecare oras si municipiu se va numi “1 Decembrie 1918”.

Proiectul a fost depus de MIRCEA DUSA la Parlament, in februarie. In aprilie, acesta a fost adoptat de Senat cu 64 de voturi “pentru”, 30 de voturi “impotriva” si trei abtineri. In 30 septembrie, Camera Deputatilor, in calitate de for decizional, a adoptat proiectul cu 315 voturi “pentru”, niciun vot “impotriva” si 13 abtineri.

Sursa foto: bzi.ro