PRAHOVA: Inculpatii din dosarul “Pavaleanu”, scosi definitiv de sub control judiciar

Cei 13 inculpati din dosarul “Pavaleanu”, de la care a pornit ancheta in noul dosar care il vizeaza pe deputatul Sebastian Ghita, au fost scosi definitiv de sub masura controlului judiciar, informeaza Agerpres.

Potrivit portalului instantelor de judecata, Curtea de Apel Ploiesti a respins definitiv, vineri, ca nefondata contestatia formulata de procurori impotriva deciziei Tribunalului Prahova care a dispus, anterior, revocarea masurii preventive a controlului judiciar luata fata de 13 inculpati, intre care se afla fostul angajat al SGG Marcel Pavaleanu, dar si omul de afaceri Razvan Alexe.

Un numar de 31 de inculpati, persoane fizice si juridice, au fost trimisi in judecata, in martie 2014, in dosarul evaziunii fiscale de aproximativ 35 de milioane de euro, pe lista celor deferiti justitiei figurand 15 persoane, dar si 16 societati comerciale.

Printre cele 15 persoane fizice deferite justitiei in acest dosar se numara Marcel Pavaleanu, Razvan Alexe, trimis in judecata si in dosarul de trafic de influenta in care sunt judecati si deputatul Vlad Cosma si tatal sau, presedintele suspendat al CJ Prahova, Mircea Cosma, dar si sase oameni de afaceri, respectiv Ionescu Dragos Ioan, Onea Nicolae, Tarinda Marian Raducu, Soare Gheorghe, Tarinda Andrei Costin si Musat Costin Gabriel, ale caror firme au avut, de-a lungul timpului, contracte cu autoritatile locale.

CITESTE SI: DNA: SEBASTIAN GHITA A INCALCAT CONDITIILE CONTROLULUI JUDICIAR. UPDATE

Initial, 13 dintre cei 15 inculpati persoane fizice au fost arestati preventiv, apoi plasati in arest la domiciliu si, ulterior, sub control judiciar in doua transe, unii in august 2014, iar ceilalti in octombrie 2014.

Potrivit anchetatorilor, in perioada 2012-2013 inculpatii s-au folosit de un lant comercial fictiv, in care erau incluse aproximativ 60 de societati comerciale de pe raza judetului Prahova si a municipiului Bucuresti, din care o parte aveau comportament tip ‘fantoma’, simuland operatiuni comerciale de achizitie/livrare marfuri si servicii ce au avut ca rezultat diminuarea bazelor impozabile fiscale.

Sumele de bani rezultate din savarsirea infractiunii de evaziune fiscala au fost retrase in numerar din conturile bancare ale societatilor comerciale, prin simularea unor operatiuni contabile nereale de creditare a propriilor firme, prejudiciul fiind estimat la 149.800.000 lei.

De acest dosar se leaga si ancheta DNA Ploiesti care il vizeaza pe deputatul Sebastian Ghita, dar si procurori si politisti.

Astfel, la data de 26 februarie, Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a confirmat redeschiderea urmaririi penale intr-un dosar care fusese clasat in aprilie 2014 de procurorul Lucian Papici, cercetarile in respectiva cauza pornind de la ancheta efectuata in dosarul evaziunii de 35 de milioane de euro.

Procurorii suspectau ca omul de afaceri Razvan Alexe ar fi apelat la mai multe persoane cu functii importante – procurori, politisti, angajati ai autoritatilor de control fiscal si ai administratiei – pentru a obtine date referitoare la demersurile intreprinse de anchetatori in dosare care il vizau si pentru a tergiversa anchetele.

Ulterior deciziei de redeschidere a urmaririi penale data de instanta suprema, procurorii DNA Ploiesti au inceput audierile in acest dosar, iar ulterior au fost arestati preventiv fostul subsecretar de stat in MAI, Viorel Dosaru, fostul procuror general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, Liviu Tudose, si fostul sef al DGA Prahova Constantin Ispas.

Intr-o prima faza a mai fost arestat preventiv si fostul procuror general adjunct al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, Aurelian Mihaila, insa instanta a admis contestatia acestuia si l-a plasat sub control judiciar.

In acelasi dosar, procurorii DNA Ploiesti au cerut incuviintarea retinerii si arestarii preventive a deputatului Sebastian Ghita, urmarit penal pentru doua infractiuni de folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii; doua infractiuni de dare de mita; santaj; cumparare de influenta si conducerea unui vehicul fara permis de conducere.