Precizari de la Primaria Sectorului 2 in legatura cu acordarea AJUTOARELOR pentru INCALZIREA LOCUINTEI

Primaria Sectorului 2 acorda AJUTOARE pentru INCALZIREA LOCUINTEI, in sezonul rece 2014-2015, sub forma de compensari sau, dupa caz, de ajutoare financiare, in functie de tipul de incalzire al locuintei si de venitul net lunar pe membru de familie, in conformitate cu prevederile OUG 70/2011, se arata intr-un comunicat remis presei de reprezentantii institutiei.

Potrivit prevederilor legale, familiile si persoanele singure care utilizeaza pentru incalzirea locuintei gaze naturale, energie electrica sau lemne, carbuni ori combustibili petrolieri, vor beneficia de AJUTOARE numai daca venitul net lunar pe membru de familie este de cel mult 615 lei.

In cazul energiei termice furnizate in sistem centralizat, venitul net lunar pe membru de familie nu poate depasi 786 lei, iar in cazul persoanei singure 1.082 lei.

AJUTOARELE se acorda pe baza cererii si declaratiei pe propria raspundere, insotita de acte doveditoare care atesta componenta familiei si veniturile realizate de membrii acesteia in luna anterioara, precum si de acte doveditoare privind dreptul de folosinta al locuintei, in conditiile legii, ori privitoare la bunurile detinute de acestia, inclusiv in alte unitati administrativ-teritoriale.

Formularele de cerere se pot procura si depune la sediile Serviciilor de Asistenta Sociala ale D.G.A.S.P.C. Sector 2 in a caror zona teritoriala se afla domiciliul sau resedinta, dupa cum urmeaza: Serviciul Asistenta Sociala Baicului – la adresa din Str. Heliade intre Vii nr. 36; Serviciul Asistenta Sociala Pantelimon – la adresa din Sos. Iancului nr. 59, bl. 101; Serviciul Asistenta Sociala Glinka – la adresa din Str. M.I. Glinka nr. 7; Serviciul Asistenta Sociala Masina de Paine – la adresa din Sos. Colentina nr. 25-27 si Serviciul Asistenta Sociala Silvestru – la adresa din Str. Olari nr. 11-13, ori se pot ridica de catre reprezentantii asociatiilor de proprietari/chiriasi – in cazul energiei termice – de la furnizor.

Citeste si: CERERILE pentru acordarea AJUTORULUI de INCALZIRE vor putea fi depuse in Sectorul 6 din 20 octombrie

Programul cu publicul al Serviciilor de Asistenta Sociala din cadrul DGASPC Sector 2 este de luni pana joi, intre orele 08.00 si 16.00, iar vineri intre orele 08.00 si 14.00.

Formularele si informatiile cu privire la conditiile de acordare a AJUTOARELOR pentru INCALZIREA LOCUINTEI se pot tipari accesand paginile web www.social2.ro si www.ps2.ro.

Potrivit sursei citate, persoanele care solicita acordarea AJUTORULUI pentru INCALZIREA LOCUINTEI pot fi, dupa caz: proprietarul locuintei, succesorul de drept al acestuia, persoana care a instrainat locuinta in baza unui contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere sau cu drept de habitatie, titularul contractului de inchiriere, comodat, concesiune al acesteia ori alt membru de familie major si imputernicit de proprietarul locuintei sau de titularul contractului de inchiriere ori, dupa caz, reprezentantul legal al persoanei singure care nu a implinit varsta de 16 ani.

La stabilirea venitului net lunar al familiei sau, dupa caz, al persoanei singure se iau in considerare toate veniturile pe care membrii familiei le-au realizat in luna anterioara depunerii cererii, inclusiv cele care provin din drepturi de asigurari sociale de stat, asigurari de somaj, indemnizatii, alocatii si ajutoare cu caracter permanent, indiferent de bugetul din care se suporta, obligatii legale de intretinere si alte creante legale.

Se excepteaza insa, urmatoarele categorii de venituri: ajutorul social, alocatia pentru sustinerea familiei, bugetul personal complementar, ajutoarele de stat acordate producatorilor agricoli, bursele de studiu si bursele sociale, sprijinul financiar acordat elevilor in cadrul Programului national de protectie sociala “Bani de liceu”, precum si veniturile obtinute din activitatile cu caracter ocazional desfasurate de zilieri.

Citeste si: RADET Bucuresti incepe PREGATIRILE pentru SEZONUL RECE

Actele normative sus-mentionate prevad lista bunurilor ce conduc la excluderea acordari AJUTORULUI pentru INCALZIREA LOCUINTEI, printre care: cladiri sau alte spatii locative in afara locuintei de domiciliu si a anexelor gospodaresti, terenuri de imprejmuire a locuintei si curtea aferenta si alte terenuri intravilane peste limitele prevazute de lege, bunuri mobile aflate in stare de functionare (autoturism si/sau motocicleta cu o vechime mai mica de zece ani, mai mult de un autoturism/motocicleta cu o vechime mai mare de 10 ani), diverse categorii de autovehicule, ambarcatiuni si utilaje (agricole, de prelucrare agricola sau de prelucrat lemnul), depozite bancare cu valoare de peste 3.000 lei, precum si terenuri/animale si/sau pasari cu valori nete de productie anuala limitate de lege.

Constatarea oricaror nereguli legate de declararea de informatii incomplete sau care nu corespund realitatii (cu privire la venituri, numar de membri de familie, bunuri din lista de excludere etc.), conduce la dispunerea de masuri legale cu privire la modificarea cuantumului sau incetarea ajutorului, inclusiv recuperarea sumelor necuvenite si aplicarea de sanctiuni, in functie de situatie (amenzi sau sesizarea organelor de urmarire penala).

Solicitantii AJUTOARELOR pentru INCALZIREA LOCUINTEI pot depune, incepand cu data de 1 octombrie 2014, individual, sau prin asociatiile de proprietari/chiriasi, cererile si declaratiile pe propria raspundere, impreuna cu documentele justificative, pana cel tarziu la data de 20 noiembrie 2014, pentru a benefica de sprijin pentru intregul sezon rece.

Dupa aceasta data, daca cererile sunt depuse pana pe data de 20 ale lunii, ajutorul va fi acordat incepand cu luna respectiva, iar daca cererile sunt depuse dupa data de 20 ale lunii, ajutorul va fi acordat incepand cu luna urmatoare.

Titularii AJUTOARELOR pentru INCALZIREA LOCUINTEI sunt obligati sa comunice primarului orice modificare intervenita in componenta familiei si a veniturilor acesteia, in termen de cinci zile de la data modificarii, prin depunerea unei noi declaratii pe propria raspundere.

In cazul ajutorului acordat pentru incalzirea cu energie electrica, in vederea acordarii sau respingerii dreptului este obligatorie realizarea anchetei sociale.

Plata ajutoarelor pentru incalzirea locuintei cu lemne, carbuni sau combustibili petrolieri, se face direct titularului si se efectueaza o singura data, la inceputul sezonului rece, pentru toate lunile sezonului sau pentru lunile ramase din sezon, in functie de data depunerii cererii.

Pentru INCALZIREA LOCUINTEI cu energie termica furnizata in sistem centralizat, cu gaze naturale si cu energie electrica, ajutoarele se acorda in functie de consumul lunar inregistrat in perioada sezonului rece, fara a se depasi valoarea maxima stabilita de lege pentru fiecare tip de incalzire, iar sumele de bani se vireaza direct furnizorilor.

Sursa foto: incomod.ph