PREDOIU, despre PONTA: Exista un plan de DESFIINTARE a JUSTITIEI INDEPENDENTE

Prim-vicepresedintele PNL, CATALIN PREDOIU, a criticat, luni seara, la postul Realitatea TV, ultimele declaratii ale premierului VICTOR PONTA, despre care afirma ca sunt “nu numai sfidatoare, ci incalificabile pentru un stat membru al Uniunii Europene”, adaugand ca amenintarile la adresa Opozitiei reflecta faptul ca “suntem intr-un moment de cumpana, in care se continua un razboi impotriva justitiei”, existand, in viziunea sa, “un plan de desfiintare a justitiei independente”.

In acest context, PREDOIU a atras atentia asupra pericolului pe care il poate constitui infiintarea unei comisii, la nivelul Parlamentului, de evaluare a democratiei, precum doreste seful Senatului, Calin Popescu Tariceanu. in acest sens, PREDOIU a punctat faptul ca aceasta comisie ar putea “sa faca un raport care sa justifice in ochii domniilor lor o actiune de reprimare a independentei magistratilor”.

“Adevarata problema grava, aflata la ordinea zilei, cuprinde mai multe fetete, plecand de la faptul ca, in fruntea Guvernului, e un premier corupt, care a dat, astazi, declaratii nu numai sfidatoare, ci incalificabile pentru un stat membru al Uniunii Europene, declaratii prin care a amenintat liderii Opozitiei cu represiuni, prin intermediul Parchetului General, daca vor continua sa protesteze, declaratii prin care a amenintat cu suspendarea democratiei. Suntem intr-un moment de cumpana, in care se continua un razboi impotriva justitiei. Asta e adevarata tema, un razboi care a fost dus sistematic, timp de luni de zile. Asta e miza razboiului. Exista un plan de desfiintare a justitiei independente”, a spus CATALIN PREDOIU.

CITESTE SI: PREDOIU: PONTA a devenit principala AMENINTARE la adresa SECURITATII si STABILITATII ROMANIEI

In acest context, PREDOIU a subliniat gravitatea intentiei presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu, de constituire a unei comisii, la nivelul Parlamentului, care “sa evalueze democratia”, adaugand ca acest fapt “poate insemna comasarea DNA cu Parchetul General, desfiintarea schemei organizationale a DIICOT si DNA, poate insemna stoparea dosarelor”, totul relevand “un plan de desfiintare a justitiei”.

“Aceasta comisie, pe care a anuntat-o domnul Tariceanu, toate pozitiile de decredibilizare a magistratilor, Ponta astazi ne spunea ca, de fapt, e un proces politic, o afirmatie foarte grava in gura unui premier care are probleme de coruptie de ani de zile; pachetul de modificari ale legilor penale, care tind sa slabeasca aceste legi penale. Toate aceastea fac parte dintr-un plan. Comisia asta poate sa faca un raport care sa justifice in ochii domniilor lor o actiune de reprimare a independentei magistratilor. Poate sa insemne Ordonanta de Urgenta de comasare a DNA cu DIICOT, cu desfiitarea schemei organizationale a DIICOT si DNA, cu stoparea dosarelor. Este un plan de desfiintare a justitiei. Atat eu, cat si colegii mei din PNL ramanem garanti ai independentei justitiei.

Aici vorbim de schimbarea cursului tarii. S-a discutat la PSD, astazi, despre modelul democratiei non-liberale, sa nu se mai tina cont de parteneriatul cu aliatii nostri externi. Ce vrea sa arate PSD este un fel de miscare voluntara, decisa politic si ce ii mana este frica de deznodamantul anchetelor in care sunt implicati (…) Toate aceste atacuri la adresa procurorilor nu vor schimba lucrurile. Este o garda noua in justitie care a inteles ce e independenta”, a spus CATALIN PREDOIU.

In ceea ce priveste avertismentul lansat de VICTOR PONTA, cu privire la capacitatea de organizare pe care PSD ar putea sa o aiba, in scoaterea oamenilor in strada, peste cea a PNL, PREDOIU a afirmat:

“Este reactia unui politician care e aproape scelerat, in acest moment. in 2010, 2011, 2013 acest domn, ajuns prim- ministru, spunea ca e absolut normal sa mergem in strada. Astazi, nu mai e normal (…) E o amenintare. Unde ati mai avut declaratii de amenintare de la inaltimea unui premier pentru ca cineva si-ar permite sa iasa in strada? Devine un pericol pentru democratie in sine”, a mai spus CATALIN PREDOIU.

CITESTE SI: CEX al PSD s-a incheiat. PONTA:  In UNANIMITATE colegii de la PSD si LIDERII COALITIEI vor sa CONTINUAM GUVERNAREA. UPDATE

Pe de alta parte, intrebat daca a fost vreodata citat sau pus sub acuzare, in dosarul Gala Bute, si de ce fostul ministru al Turismului, Elena Udrea si premierul VICTOR PONTA au facut aluzii, in repetate randuri, cu privire la aceasta chestiune, PREDOIU a precizat:

“Sub acuzare putem sa spunem cu certitudine ca nu, pentru ca ar fi trebuit sa existe o procedura anuntata, ca si in cazul domniei sale. in rest, tot ce pot sa precizez, din nou, din respect pentru opinia publica este ca, in acea situatie, ministrul Dezvoltarii de la acea data a venit in Guvern cu un proiect de Hotarare de Guvern, care nu intrunea elemente de legalitate deplina si care a plecat, din Guvern, dupa interventia mea si a domnului Ialomitianu, cu o Hotarare de Guvern care intrunea elementele de legalitate. Ce s-a intamplat dupa aceea, cu aplicarea acelei hotarari, este un complex de fapte pe care procurorii le-au anchetat si au considerat ca nu sunt legale. E tot ce pot sa spun despre acest dosar. Nu am avut niciun fel de comunicare, pana in acest moment, de la nimeni, legat de acest lucru. Nici in legatura cu alt dosar”, a spus PREDOIU.

In ceea ce priveste afirmatia sefului Senatului, Calin Popescu Tariceanu, potrivit careia ar putea fi acuzat pentru conflict de interese, PREDOIU a subliniat:

“Teza domnului Tariceanu si a PSD este gresita, pentru ca eu nu am impartit niciun fel de foloase, cu niciun secretar de stat din Ministerul Justitiei, nici macar cu cel pe care l-a numit domnul Tariceanu in persoana. Nu am impartit niciun fel de foloase materiale. Eu am facut sacrificii in politica. Nu mi-am sponsorizat viata si pasiunile, pentru politica”, a spus CATALIN PREDOIU.

Sursa foto www.voceatransilvaniei.ro