PREDOIU: Este drumul catre dezastru. PONTA a redus investitiile pentru a avea excedent bugetar

CATALIN PREDOIU, fost ministru al Justitiei, a declarat ca primul ministru VICTOR PONTA spune o mare minciune atunci cand se lauda ca a scos tara din criza. “Domnul PONTA a preluat o tara cu economie stabilizata”, a afirmat acesta, informeaza Realitatea.

CATALIN PREDOIU a explicat ca in 2009 am avut o scadere economica de 7,1%, iar in 2010, PIB-ul s-a redus cu 0,8%. Dupa aceea, in 2011, am avut o crestere economica de 1,1%, iar in 2012 un avans de 0,6%.

“In 2013, cresterea PIB-ului era de 3,4%, ca efect din urma. Prin urmare, domnul PONTA nu a luat tara in criza, a luat o tara slabilizata, cu eforturi, cu masuri discutabile, cu sacrificii imense pe care le-au facut cetatenii romani”, a continuat acesta.

“Domnul PONTA a crescut datoria publica in ultimii trei ani cu aproximativ 8-9 miliarde de euro. Domnul PONTA se lauda cu un excedent bugetar. De unde are acest excedent bugetar? A avut un program de investitii pentru anul acesta de 6,3% din PIB. Este facut, in primele 9 luni ale anului, doar in proprotie de 49%. Cu alte cuvinte, a oprit investitii ca sa justifice excedentul bugetar si sa anunte, in 2016, majorari salariale, pe care nu le combatem din principiu. Da vreau sa intreb: in 2017 mai ai bani? Ca daca iau opinia Consiliului Fiscal si a agentiei de rating Standard & Poor’s si opinia Fitch si a Word Economic Forum care ne spun daca mergem in stilul acesta vom ajunge cu datoria publica la 50%, nu este bine. Si tu ce faci, te imprumiti in continuare, opresti investitiile? Daca ar fi facut programul de investitii nu ar fi avut niciun excedent bugetar. Avea deficit bugetar de 1,2% din PIB. Si am fi spus ca este in regula pentru ca s-ar fi incadrat in deficitul asumat”, a detaliat CATALIN PREDOIU.

CITESTE SI: PNL solicita Ministerului de Finante sa puna la dispozitie proiectul de lege pentru BUGETUL de STAT pe 2016

“Ce fel de model economic este acesta? Consum, plus credit si investitii zero, asta este drumul catre dezastru”, a completat acesta.

“Daca ai oprit investitiile si ai putin excedent bugetar nu inseamna ca iti duduie economia. Inseamna ca oamenii au consumat un pic mai mult si ca s-au strans ceva mai multi bani la buget, din taxe si impozite. Dar din punct de vedere economic nu s-a facut nicio reforma”, a afirmat CATALIN PREDOIU.

Acesta a prezentat un document de la Ministerul de Finante despre economia de stat: “Companiile de stat au datorii de 5,5 miliarde de euro, plati restante de 800 milioane de euro, o parte la alte companii de stat, o parte la privati, care nu au nicio vina”.

“La finele lui 2014, in companiile de stat erau angajati 210.000 de salariati dintre care 11.219 in companii inactive. Nu e nimic asta, salariul mediu platit angajatilor din intreprinderile inactive este cu 19,7% mai mare decat salariul mediu net al angajatilor din companiile active. Asta este Guvernul PONTA”, a dezvalui CATALIN PREDOIU.

CITESTE SI: PREDOIU: Guvernul PONTA este foarte bun la coruptie si la risipa banului public

Aceasta a mai spus ca de curand s-a publicat un raport al World Economic Forum al indexului competivitatii global:

“La pilonul institutional, adica pilonul care se ocupa de activitatea Guvernului, suntem pe locul 86 din 120 de tari. La acest pilon sunt mai multe rubrici:

– Etica si coruptie in materie de Guvern – locul 97, dupa Cambodgia care este locul 96.

– La pilonul deturnarea fondurilor publice, tot locul 97, dupa Tailanda si Mongolia.

– Favoritism in deciziile oficialilor guvernamentali – locul 111, dupa Mauritania si Peru.

– Risipa banului public – locul 114, dupa Trinidad si Tabago”.

“Piata muncii si inovare – locul 95. Armenia este in fata noastra. Infrastructura – locul 101. Calitatea drumurilor – locul 120, dupa Liban. A fost razboi civil in Liban, tineti minte, in anii ’80, si a mai fost unul la inceputul anilor 2000. Si in Liban sunt drumuri mai bune decat in Romania. Si in Mongolia sunt drumuri mai bune decat in tara noastra”, a mai precizat CATALIN PREDOIU.

Sursa foto: digi24