PREDOIU il contrazice pe PONTA: A crescut datoria publica, fara sa faca investitii publice

Prim-vicepresedintele PNL CATALIN PREDOIU sustine ca premierul VICTOR PONTA a “indatorat” Romania cu 20 de miliarde de euro in conditii de crestere economica si “taiere aproape totala a banilor pentru investitii”, informeaza Agerpres. 

“PONTA e doctor in adevaruri spuse pe jumatate. Ieri (sambata — n.r.), intr-o emisiune TV, s-a ‘lepadat’ de imprumutul facut de Romania de la FMI in timpul crizei economice din 2009 si s-a laudat ca a terminat rambursarea acestuia. Ce n-a spus ‘tehnocratul’: imprumutul de la FMI din martie 2009 s-a facut in guvernarea PSD — PDL, cu PONTA la masa deciziilor coalitiei. Imprumutul a fost de 20 de miliarde de euro si reprezenta circa 15% din PIB-ul de la acea data. In 2008, datoria publica a Romaniei era de 27 de miliarde de euro, iar imprumutul de la FMI a fost facut in contextul crizei economice globale care a dus la contractia cu 8% a economiei Romaniei”, afirma PREDOIU, intr-un comunicat de presa.

Potrivit acestuia, imprumutul FMI a fost solicitat, in 2009, pentru ca Romania sa evite criza economica, insa banii imprumutati nu au fost investiti.

“Romania s-a imprumutat in 2009 cu 20 de miliarde de euro de la FMI pentru a evita falimentul in criza economica. PONTA a indatorat Romania cu alte 20 de miliarde de euro in conditii de crestere economica si taiere aproape totala a banilor pentru investitii (in termeni absoluti, cu alti 40 de miliarde de euro, avand in vedere rambursarea datoriei catre FMI). Banii imprumutati nu au fost investiti si nu au produs nimic, s-au dus in gaura bugetara facuta de Guvernul PONTA si va fi platita de fiecare dintre noi. Azi PONTA se lauda ca a platit datoria la FMI pentru ca minciunile si adevarurile spuse pe jumatate nu-l costa nimic. Accidentul istoric PONTA costa scump Romania, insa”, sustine CATALIN PREDOIU.

CITESTE SI: VICTOR PONTA: Nu mai avem datorii la FMI si nici nu mai facem altele

El adauga ca, dupa patru ani de guvernare PONTA, “datoria publica a Romaniei este de 66 de miliarde de euro, mai mare cu 19 miliarde de euro decat in 2009, dupa imprumutul de la FMI”.

“PONTA a indatorat tara cu 19 miliarde de euro, in conditii de crestere economica si un PIB mai mare cu 10 miliarde de euro decat la finalul lui 2008. Un raport al Curtii de Conturi din mai 2015 a aratat ca Guvernul s-a imprumutat exclusiv pentru a finanta deficitul bugetar, in timp ce a cheltuit doar 0,01% din imprumuturi pentru investitii. In acelasi raport, Curtea de Conturi avertizeaza ca Romania este in drum spre insolventa avand in vedere raportul negativ dintre cresterea economica si cresterea datoriei publice guvernamentale”, mai spune prim-vicepresedintele PNL.

 Sursa foto rfi