PREDOIU: Premierul isi face o lume ‘PONTISTA’, cu accente de DICTATURA. Copiaza din TRAIAN BASESCU

Prim-vicepresedintele PNL, CATALIN PREDOIU, a declarat, miercuri seara, la postrul Ralitatea TV, ca premierul VICTOR PONTA “pune bazele subminarii economiei nationale, pe termen lung”, prin blocarea investitiilor, pentru a justifica masurile de relaxare fiscala, care, subliniaza Predoiu, au rezultat fara studii de impact si fara calcule prealabile si, mai ales, au primit criticile Fondului Monetar International si Comisiei Europene, institutii care ‘au ajutat Romania sa iasa din criza’.

In acest sens, Predoiu critica amenintarea facuta de catre Victor Ponta, miercuri, in sedinta de Guvern, la adresa operatorilor privati, considerand ca este o dovada clara a faptului ca “nici nu intelege mecanismele economice de baza, dar nici nu asculta”, nerecunoscand faptul ca “nu a pregatit bine masura reducerii TVA”. in viziunea prim-vicepresedintelui PNL, ceea ce face Victor Ponta este “sa copieze din domnul fost presedinte Basescu”, construindu-se, de-a lungul timpului, “ca o replica”.

Oamenii trebuie sa aiba speranta pentru ca noi nu vom renunta la demersurile noastre si nu vom renunta la cele doua planuri la care lucram: opozitia la Guvernul Ponta si, in acelasi tima, construirea unei alternative. E mult de discutat de planurile noastre. Ca idee generala: as vrea sa spun ca atat eu, cat si colegii mei am facut o trecere in revista atenta a tot ce s-a intamplat in Romania, in ultimii 25 de ani, si concluzia e ca principala cauza care a condus la un oarecare esec, in ce priveste constructia unui stat modern, e faptul ca nu am avut un model propriu de dezvoltare si asta e principala diferenta intre PNL si ceea ce face PSD, majoritatea, guvernarea Victor Ponta. Stilul premierului ar putea fi lipsa de viziune, mediocritatea“, a declarat Catalin Predoiu.

Prim-vicepresedintele PNL a evidentiat faptul ca, in ceea ce priveste intregirea salariilor, Victor Ponta nu a afirmat, pana la capat, ca “banii, cei cinci miliarde de euro, rezerva, buffer-ul, in argoul de specialitate finantist, erau acolo in Ministerul de Finante si erau mai dinainte de premierul Ungureanu, chiar din Guvernul Boc, si aceasta masura era pregatita”.

CITESTE SI: PREDOIU, ATAC la PONTA: A folosit ILEGAL si IMORAL fotografia PRESEDINTELUI. E o BATJOCURA

Ati vorbit de un bilant, care este usor de facut. Contrabilantul domnului Victor Ponta e mult mai substantial. Daca e sa incepem cu partile pozitive, eu, uitandu-ma in urma, vad doar un singur lucru pozitiv substantial: a fost intregirea salariilor, insa, ceea ce nu spune, pana la capat, in mod cinstiti, e ca banii, cei cinci miliarde de euro, rezerva, buffer-ul, in argoul de specialitate finantist, erau acolo in Ministerul de Finante si erau mai dinainte de premierul Ungureanu, chiar din Guvernul Boc, si aceasta masura era pregatita. Eu am vazut si draftul proiectului, Hotararii de Guvern, prin care se intregeau aceste salarii. A fost o eroare tehnica, pentru ca nu s-a facut mai devreme. De aceasta eroare a profitat premierul Ponta. De aici incolo a urmat un serial al dezastrelor impletit cu un serial al politicilor mediocre. Ceea ce face premierul, acum, este o crima impotriva economiei nationale pentru ca a taiat investitii“, a precizat Predoiu.

In acest context, Catalin Predoiu il critica pe seful Guvernului pentru ca a afirmat ca PNL este impotriva relaxarii fiscale, subliniind ca “a mintit in mod condamnabil, fara rusine”.

“Imi masor cuvintele: la acest moment, premierul pune bazele subminarii economiei, termen lung. Se tot lauda premierul cu excedent bugetar, pe primele patru luni de zile, dar nu este datorita unui parcurs economic normal. Este generat din blocarea acestor investitii, pentru a justifica masuri de relaxare fiscala, care masuri au scopul sa legitimeze pe premier, iar aceste masuri nu sunt pregatite. A mintit in mod condamnabil, fara rusine, premierul spunand ca atat eu, cat si colegii de la PNL suntem impotriva relaxarii fiscale, dar pentru ca dorim o relaxare fiscala, care sa stea in picioare, pe termn lung, cerem pregatirea acestei masuri de relaxare fiscala. Cerem studii de impact, calcule prealabile, discutii cu partenerii strategici. Altfel, aceste masuri sunt compromise. Astazi am avut prima dovada: a amenintat operatorii privati, el, marele sustinator al economiei de piata, ca isi fac preturile cum le permite piata. Din nou, populist, in loc sa recunoasca faptul ca nu a pregatit bine masura reducerii TVA. Iata ce am vrut sa ii spunem cand i-am atras atentia: cand l-am sfatuit, i-am cerut ‘discuta cu cei care au ajutat Romania sa iasa din aceasta criza’ (…) Aceste institutii nu sunt dusmanii Romaniei, au ajutat Romania sa iasa din criza, au pus la dispozitie fonduri, credibilitate externa, fonduri europene nerambursabile. De ce nu discutati cu ei?”, a mai spus Catalin Predoiu.

Prim-vicepresedintele PNL sustine ca “Victor Ponta nu numai ca nu intelege mecanismele economice de baza, dar nici nu asculta”, iar, “cand nu ii convine ce aude, jigneste si minte”.

L-a trimis pe ministrul Eugen Teodorivici la Washington si cand s-a intors, ce ne-a anuntat: ca sunt intarzieri in programele cu FMI si Comisia Europeana in ceea ce priveste reformele din economie, dar a spus ‘nu va spun acum, o sa discutam candva’. Nu, nu, veniti si spuneti-le. A anuntat ca sunt probleme tehnice, in legatura cu aplicarea Codului Fiscal si ca vor fi discutii in luna mai cu FMI. Pai, daca sunt probleme tehnice, de ce ii dai drumul in Parlament? De ce nu le discuti in prealabil si de ce trebuie sa bati drumul, sa cheltui banii statului pana la Washington? A venit vicepresedintele Comisiei Europene, la Palatul Victoria, si i-a stins lumina domnului Ponta, i-a zis ca sunt probleme cu Codul Fiscal. Eugen Teodorovici a mai spus ca este oligatoriu sa avem un acord cu FMI, pentru ca ne asigura credibilitate pe pietele externe, la refinantare. Toate aceste lucruri i s-au explicat domnului Ponta, punct cu punct (…) Victor Ponta nu numai ca nu intelege mecanismele economice de baza, dar nici nu asculta. Cand nu ii convine ce aude, jigneste si minte. Noi vrem o relaxare fiscala si o reforma economica reala si nu formala, care sa tina cativa ani (…) in loc sa fi facut masuratori inainte, sa fi stat de vorba cu retailerii mediului de afaceri, vine si spune ‘lasa, domne, ca merg eu la astia si le rup capul’, astazi, spunea, mai pe romaneste, din capul Guvernului Romaniei (…) Astazi a mai luat o masura din programul PNL: cadastrul, in regula, dar pregateste-le, nu le comprimite. asta e bilantul domnului Ponta“, a adaugat prim-vicepresedintele PNL.

CITESTE SI: Mesajul lui PREDOIU pentru PONTA la 3 ani de la MOTIUNEA de CENZURA care a INLATURAT Guvernul UNGUREANU

Pe de alta parte, Catalin Predoiu a criticat afirmatia facuta de premier, la finele prezentarii bilantului celor trei ani de guvernare, sustinand ca submineaza increderea in justitie. in viziunea sa, premierul “isi creeaza o lume a lui ‘Pontista’, care, pe alocuri, are elemente de dictatura”, adaugand ca nu s-a mai intalnit niciodata cu o situatie, ca cea de astazi, in care seful Guvernului sa ameninte operatorii privati.

A mai scos o enormitate grava, care a trecut neobservata, a zis asa la final: ‘fac si eu o gluma’, premierul nu face glume legat de politicile de stat, ‘fac o gluma, stiti ca cutare si cutare vor merge la puscarie’. Nu vorbim de persoane, vorbim de un principiu. Dumneata, premierul Romaniei, capul puterii executive, vii si spui ca ‘va asigur eu ca astia doi merg in puscarie’. Pe ce baza? Va dati seama cat submineaza o astfel de declaratie increderea in justitie? Un premier poate sa puna oameni in puscarie? Cum e posibil sa faci o astfel de declaratie? Ce face domnul Ponta, de multi ani de zile, este sa copieze din domnul fost presedinte Basescu, asta face, s-a construit ca o replica. Din pacate, nu copiaza decat acele puncte mai putin laudabile, din pacate. Problema este ca domnul Ponta nu se axeaza pe niste linii care vizeaza modernizarea statului, intarirea justitiei, intarirea economiei. Domnul Ponta face jonglerii, sare de la un subiect la altul, lasa probleme nerezolvate si mineaza domenii. isi creeaza o lume a lui ‘Pontista’, care, pe alocuri, are elemente de dictatura. Ce am vazut, astazi, la Guvern, nu am mai vazut niciodata, sa vii la Guvern sa ameninti operatorii privati“, a afirmat prim-vicepresedintele PNL.

Sursa foto www.realitatea.net