Prefectii din judetele vizate de avertizari meteorologice vor coordona PERSONAL interventiile

Viceprim-ministrul pentru securitate nationala, ministrul afacerilor interne, GABRIEL OPREA, a solicitat sambata prefectilor din judetele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu si Calarasi, unde, incepand din aceasta dupa-amiaza, sunt anuntate precipitatii sub forma de lapovita si ninsoare, sa se asigure ca au fost luate toate masurile pregatitoare pentru perioada rece.

Din dispozitia lui GABRIEL OPREA, prefectii din judetele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu si Calarasi vor coordona PERSONAL actiunile din aceste zile pentru a evita aparitia unor situatii de urgenta generate de fenomenele meteorologice.

Avertismentul vicepremierului GABRIEL OPREA vine in contextul in care Administratia Nationala de Meteorologie a emis o informare meteo de lapovita si ninsoare, precum si intensificari ale vantului pentru mai multe judete din sudul tarii, pentru intervalul 25 octombrie, ora 16.00 – 26 octombrie, ora 12.00.

Citeste si: In Bucuresti a inceput PRIMA NINSOAE din aceasta iarna

Potrivit reprezentantilor Ministerului Afacerilor Interne, Oprea a fost informat ca autoritatile au luat primele masuri de mobilizare a resurselor materiale, utilajelor si efectivelor necesare astfel incat populatia sa nu aiba de suferit de pe urma fenomenelor meteo prognozate. In acest sens, s-au contactat administratorii de drumuri pentru a se asigura ca sunt pregatiti sa intervina pentru curatarea drumurilor si imprastierea de material antiderapant, pentru a fi evitate accidentele sau blocajele rutiere.

Totodata, autoritatile vor avea in vedere ca persoanele vulnerabile – batrani, copii sau persoane care necesita asistenta medicala periodica, sa nu fie surprinse de vremea rece care este anuntata si care poate determina hipotermii.

In cadrul videoconferintei care a avut loc vineri, GABRIEL OPREA a atentionat toti prefectii din tara in legatura cu obligatiile pe care le au de a controla si a raporta pana la data de 28 octombrie stadiul activitatilor pregatitoare pentru perioada de iarna.

Citeste si: ANM: Avertizare meteo pentru sudul tarii. Ploile se pot transforma in LAPOVITA SI NINSOARE

In acest sens, s-a solicitat institutiilor prefectului sa comunice daca s-a asigurat necesarul de materiale antiderapante, stocurile de carburanti si parcul de utilaje necesar pentru deszapezire.

Din dispozitia vicepremierului, fortele Ministerului Afacerilor Interne sunt in continuare mobilizate in toate judetele unde se pot inregistra situatii de urgenta, peste 2.400 de pompieri fiind gata de interventie. Totodata, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne este constituita o rezerva de 2.800 de forte – pompieri, politisti, jandarmi si politisti de frontiera.

In cursul zilei de sambata continua interventiile in judetele Timis si Mehedinti pentru inlaturarea efectelor negative ale fenomenelor hidro-meteorologice periculoase in localitatile Gataia, Denta, Rovinita Mare si Crivina.

Ministrul afacerilor interne este permanent in legatura cu prefectii, fiind informat asupra dinamicii situatiei pentru a putea dispune in timp operativ masurile necesare pentru gestionarea optima a situatiilor care pot aparea.

Masuri de mobilizare a resurselor, in urma fenomenelor meteo prognozate

Prefectii din judetele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu si Calarasi vor coordona personal actiunile din aceste zile pentru a evita aparitia unor situatii de urgenta generate de fenomenele meteorologice, a solicitat viceprim-ministrul pentru securitate nationala, Gabriel Oprea, ministru al Afacerilor Interne.