Preliminarii Euro 2020. Spania – România 5-0 (4-0) / Merităm să jucăm barajul din luna martie? Rezumat video

Preliminarii Euro 2020. Naționala României a încheiat, luni seară, campania de calificare la turneul final al Euro 2020 în cel mai rușinos mod posibil. Tricolorii antrenați de selecționerul Cosmin Contra au fost umiliți de Spania, scor 5-0, pe Wanda Metropolitano din Madrid.

Update 3: Conform ultimelor informații, actualul antrenor al celor de la Gaziantep este ultima variantă apărută pe lista oficialilor FRF, după despărțirea de Cosmin Contra. Cel mai probabil, federația va apela la Marius Șumudică în eventualitatea în care va pica varianta Mirel Rădoi.  Și Dan Petrescu rămâne un nume cu șanse importante, însă cei de la CFR Cluj nu sunt de acord să se despartă de antrenorul care le-a adus ultimele două titluri. Cert este că în acest moment Mirel Rădoi are cele mai mari șanse să-i ia locul lui Cosmin Contra. Discuția decisivă va fi purtată în această seară, după partida Irlanda de Nord U21 – România U21 (19:30).

Update 2: Mihai Stoichiță, șeful Comisiei Tehnice de la FRF, a vorbit despre viitorul selecționer al României, după înfrângerea cu Spania, 0-5, și despre procesul de numire al unui nou antrenor:  „Ar fi urât să vorbesc acum. Trebuie să discut cu colegii meci din zona tehnică și să urmăm procedurile de la FRF. Apoi vom merge cu propunere la președinte și el va decide. Trebuie să aveți încredere în cei de la Comisia Tehnică. Nu e nimeni acolo care vrea postul sau care diferite interese.

Alegerea va fi una echilibrată. Rămâne să vedem ce propuneri sunt pentru postul selecționer. După aceea le vom face publice. Nu vor fi nume ascunse sub masă. Aș fi nebun să zic că Hagi și Petrescu nu sunt în vederile noastre. Trebuie să accepte ei. Când l-am adus pe Contra, Hagi și Petrescu au fost primele propuneri, dar au refuzat. A treia variantă a fost Contra”. a declarat Mihai Stoichiță la TV Digi Sport.

Update: După înfrângerea României cu Spania, 0-5, în ultimul meci din preliminariile EURO 2020, selecționerul Cosmin Contra a criticat atitudinea jucătorilor și a lăsat să se înțeleagă că și-a dat demisia. Contra a spus că decizia asupra viitorului său a fost luată, refuzând să spună dacă va continua pe banca naționalei și după ce contractul său expiră. Totuși, acesta a lăsat să se înțeleagă că nu va mai fi selecționer.

“Decizia a fost luată înainte de meci, dar o vom comunica. O s-o aflați. Decizia a fost luată înainte de meci. Era foarte greu să se schimbe ceva. Mă așteptam la ceva de la ei. Îmi asum această vină, dar ei trebuie să înțeleagă că nu pot face performanță cu această atitudine.
 
Am întâlnit o echipă foarte puternică, am aliniat o echipă foarte tânără, (n.r. – cu jucători) care au jucat multe meciuri împreună la sub 21. Am încercat să umblu la moralul jucătorilor după meciul cu Suedia, am încercat să-i fac să înţeleagă că meciul acesta este important pentru toată lumea, din păcate am luat gol foarte repede, am intrat destul de timoraţi în joc, am avut ocazie la 1-0, cu Puşcaş singur cu Kepa, dacă am fi egalat poate moralul jucătorilor ar fi fost altul. Poate alta ar fi fost soarta meciului. Este o înfrângere foarte dură.

Am puterea să zâmbesc pentru că nu-mi plac aceste înfrângeri, chiar dacă zâmbesc sunt atât de trist că nu am cuvinte. Am spus de la început că este o diferenţă mare să joci la under 21 şi să joci la naţionala mare. Am zis de la început, dar după un meci cu Spania, cu o înfrângere destul de usturătoare, jucătorii au văzut cum se joacă la cel mai înalt nivel şi poate în martie vor arăta altfel. Mi-e foarte greu, poţi să pierzi un meci împotriva Spaniei, fără probleme, dar să nu ai atitudine, să nu alergi, să nu-ţi doreşti cu dubla campioană europeană şi campioană mondială, să nu demosntrezi tuturor că poţi face ceva şi că poţi juca la un nivel înalt, asta nu o să accept nicodată.

Spania este mult mai bună decât echipa României, dar din păcate în seara aceasta, la fel cum s-a întâmplat şi în meciul cu Suedia, adversarul ne-a bătut şi-n atitudine, şi-n agresivitate şi au alergat mai mult ca noi şi şi-au dorit mai mult victoria ca noi. M-am aşteptat la o reacţie din partea lor, dar probabil înfrângerea din meciul cu Suedia a făcut ca aici să nu se poată concentra şi a venit acest meci foarte slab din partae noastră. Nu neapărat din cauza scorului, cât din cauza atitudinii.

Întodeauna când nu îndeplineşti un obiectiv, vinovat este antrenorul, îmi asum această vină şi sper din toată inima ca băieţii să înţeleagă că fără o schimbare de atitudine din partea lor e foarte greu să ajungă la Campionatul European. Eu nu am reuşit în ultimele meciuri să ajung la jucători şi să-i fac să înţeleagă importanţa acestor jocuri, că trebuie să facă ceva în plus faţă de ceea ce au făcut în celelalte meciuri. Nu am reuşit. Nu e treaba mea (n.r. – cine ar trebui să vină selecţioner)”,  a declarat Cosmin Contra la ProTV.

Deși la interviul acordat deținătorilor drepturilor TV doar a lăsat să se înțeleagă că va pleca, selecționerul a confirmat la zona mixtă că își va da demisia: „Da, plec!”. Acesta îi anunțase deja la finalul meciului pe jucători că nu va mai rămâne și pentru baraj.

Întrebat despre poziția sa, Contra a lăsat inițial de înțeles că va pleca de la națională. Acesta a fost întrebat din nou la zona mixtă și a anunțat că va părăsi banca tehnică a reprezentativei României. “Decizia era luată după meciul cu Suedia, de a nu mai continua la echipa naţională pentru că nu mi-am îndeplinit obiectivul. Am spus că dacă nu îmi îndeplinesc obiectivul nu voi mai continua la echipa naţională.

Sper ca jucătorii să înţeleagă ca la un nivel aşa de înalt trebuie să aibă ceva în plus. În principiu da (n.r. – participă la tragerea la sorţi), că biletele erau cumpărate, dar trebuie să vorbesc cu domnul preşedinte. Pe această cale, vreau să-i mulţumesc lui Răzvan Burleanu pentru şansa de a fi antrenorul echipei naţionale, a fost o mândrie pentru mine.

Vreau să le cer iertare suporterilor că nu am putut să fac mai mult la echipa naţională. În acelaşi timp, am reuşit şi lucruri bune, astăzi pe teren au fost 7-8 jucători de la naţionala under 21. Dar aţi văzut performanţele de la CE de tineret şi nivelul la care se joacă la naţionala mare. Niciodată nu o să regret că am ajuns la naţională. Pentru ce am făcut şi ce am încercat să fac aici aş fi meritat un pic mai mult de respect din partea multor persoane. Acum s-au văzut persoanele pe care poţi să te bazezi pe ele şi cele…”

Știre inițială

Sub privirile a 12.000 de români veniți la meci cu speranța că favoriții lor vor reuși să îndrepte, în acest ultim meci, imaginea dezastruoasă din această campanie, tricolorii s-au făcut și mai tare de râs. Jucătorii români au demonstrat, încă o dată, că nu pot face față unei echipe de top. Toți fotbaliștii trimiși în teren de Contra au fost blazați, dezorientați și neputincioși în fața unui adversar net superior!

După primele 45 de minute scorul era deja 4-0 în favoarea gazdelor și, sperăm noi, că selecționerul Cosmin Contra s-a dus la vestiare nu pentru a da indicații ci pentru a începe să-și scrie demisia! La fel de bine am vrea să credem că anumiți jucători vor avea bunul simț să decline, pe viitor, convocarea la națională mai ales cei care nu sunt luați în calcul de echipele lor de club sau cei care au fost chemați doar pentru a fi ”vopsiți”!

După prima repriză principala temere nu era nicidecum ce vom face în continuare ci, mai degrabă, dacă vom avea ghinionul să asistăm la egalarea recordului negativ al naționalei (n.aut. acel 9-0 pe care tricolorii l-au încasat de la Ungaria, pe 6 iunie 1948).

Și tot la pauză, mulți dintre noi au început să se întrebe dacă are rost să ne prezentăm la barajul din martie. Pentru că dacă vom juca așa, cu siguranță, nu vom ajunge la turneul final. Iar dacă vom avea parte de o minune și vom ajunge să jucăm la turneul final în fața propriilor suporteri ce vom face în fața unor adversari precum Spania, Suedia sau Norvegia?

Revenind la partida din această seară trebuie să recunoaștem că tricolorii au fost un partener de antrenament ideal pentru spanioli care au intrat deja în febra pregătirilor pentru turneul final unde erau deja calificați de acum o lună. Prin minutul 63 comentatorii români au spus că România a reușit să echilibreze jocul…..Ar fi fost bine să fie așa, doar că spaniolii, din respect pentru adversar (ce noroc că nu am jucat cu Germania!), au redus motoarele și, am vrea să credem, că nu au vrut să ne pună aceeași treaptă cu Malta, echipă pe care au zdrobit-o în weekend cu 7-0!

Dar nici măcar așa nu am reușit să ne apropiem periculos de poarta adversă. În schimb, spaniolii au mai trimis de două ori mingea în bară. Și în prelungiri, normal am spune, a căzut și golul 5 în poarta lui Tătărușanu! Cosmine ți-ai semnat demisia sau aștepți luna decembrie atunci când contractul cu FRF expiră oricum? Ce-i drept mai înseamnă o lună de salariu nu-i așa……..

România a egalat un record vechi de 57 de ani!

Câteva rânduri speciale pentru amatorii de statistică. România a avut o evoluție dezastruoasă în prima repriză cu Spania, ultimul meci din preliminariile EURO 2020, încasând patru goluri. Nu s-a mai întâmplat asta din 1962.

Fabian Ruiz, Gerard Moreno, cu o dublă, și Adi Rus, care și-a marcat în propria poartă, au făcut ca Spania să aibă un avantaj incredibil la pauza meciului de la Madrid. Astfel, naționala lui Cosmin Contra, aflat probabil la ultimul meci ca selecționer, a egalat un record vechi de 57 de ani.

Pe 1 noiembrie 1962, Spania învingea Romania cu 6-0, în preliminariile EURO 1964. Scorul la pauză era 4-0, pentru iberici, după golurile marcate de Guillot (7′, 20′), Veloso (9′) și Collar (17′).  După acel meci, selecționerul Constantin Teașcă a fost înlocuit cu Gheorghe Popescu I.

România a primit mai multe goluri o singură dată, pe 30 septembrie 1945, într-un meci cu Ungaria, pierdut cu 7-2. Atunci, scorul la pauză a fost 5-2.

Când are loc tragerea la sorți a barajului din Liga Națiunilor

România a ratat calificarea la EURO 2020 din preliminariile clasice. „Tricolorii” păstrează o șansă prin barajul din Liga Națiunilor, acolo unde vor întâlni Scoția sau Islanda în semifinale. Tragerea la sorți pentru play-off-ul Ligii Națiunilor va avea loc vineri, 22 noiembrie, de la ora 13:00.

Dacă România se va duela cu Scoția în semifinale, în finală ar putea da peste câștigătoarea meciului Norvegia – Serbia. Dacă România luptă cu Islanda în semifinalele Ligii Națiunilor, adversara din finală se va alege dintre Bulgaria/Israel/Ungaria din Divizia C sau Irlanda de Nord, Irlanda, Danemarca, Slovacia, Țara Galilor, în funcție de ce națională se califică direct și care va câștiga semifinala din play-off-ul Ligii Națiunilor.

Tot pe 22 noiembrie vom afla și dacă România va găzdui finala play-off-ului. 16 echipe vor concura pentru ultimele 4 locuri la Euro 2020. Vor evolua cel mai bine clasate 4 echipe din fiecare ligă din Liga Națiunilor care NU au obținut calificarea directă la turneul final. Fiecare ligă va avea barajul ei cu 4 echipe care se vor înfrunta în sistemul semifinale – finală.

Cele mai slabe două echipe din fiecare ligă vor evolua în deplasare în semifinale, în timp ce tragerea la sorți va hotărî pe terenul căreia dintre finaliste se va disputa meciul decisiv. Semifinalele vor avea loc pe 26 martie, iar cele patru finale sunt programate pe 31 martie.

Spania vs România 5-0 (4-0)
Marcatori: Fabian Ruiz 8, Gerard Moreno 33, 43, Adi Rus 45-aut, Oyarzabal 90+2

Spania (4-3-3): Kepa – Carbajal, Sergio Ramos, Inigo Martinez, Gaya – Fabian Ruiz, Busquets, Saul – Gerard Moreno, Morata, Cazorla. Selecţioner Robert Moreno.
Rezerve: De Gea, Pau López – Albiol, Pau Torres, Alcácer, Thiago, Sarabia, Olmo, Bernat, Rodri, Oyarzabal, Jesús Navas.

România (4-2-3-1): Tătăruşanu – R. Benzar, Ad. Rus, Nedelcearu, Toşca – T. Băluţă, R. Marin – I. Hagi, Stanciu, Fl. Coman – Puşcaş. Selecţioner Cosmin Contra.
Rezerve: Lung, Niță – Burcă, Alibec, Bancu, Keșeru, Mogoș, Deac, Budescu, Mitriță, Nistor, Cicâldău.

Arbitri: Aleksei Kulbakov – Dmitri Zhuk şi Oleg Maslyanko – Denis Scherbakov (toţi din Belarus).

Grupa F:

Rezultatele ultimelor meciuri din grupă, disputate în această seară:

Malta – Norvegia 1-2
Spania – România 5-0
Suedia – Insulele Feroe 3-0

Clasament final, Grupa F:

1 Spania 26 puncte / calificată
2 Suedia 21 / calificată
3 Norvegia 17
4 România 14
5 Insulele Feroe 3
6 Malta 3.

Sursa foto: sport