Prelungirea inchirierii actualului sediu al Primariei Capitalei nu a fost aprobata de CGMB

CGMB a aprobat culoarul de exproprieri pentru drumul expres spre autostrada A1 . La cat se ridica despagubirile

Proiectul prelungirii contractului de inchiriere pentru actualul sediul al Primariei Capitalei, aflat pe ordinea de zi suplimentara a sedintei extraordinare a CGMB de marti, a fost supus la vot, insa nu a fost aprobat, pentru ca nu a intrunit numarul de voturi necesar – doua treimi.

Introducerea proiectului pe ordinea de zi suplimentara a fost justificata de faptul ca miercuri, 1 octombrie, expira prelungirea aprobata anterior de Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB). Pentru a fi aprobat, proiectul avea nevoie de majoritatea a doua treimi din consilierii generali, respectiv de 35 de voturi “pentru”.

Acest lucru nu s-a intamplat, deoarece in sala au fost prezenti doar 31 de consilieri, membri ai PSD, PC, PPDD si PMP, dupa ce reprezentantii PNL si PDL au parasit sala inainte de vot.

Votarea acestui proiect s-a facut nominal, numele fiecarui consilier fiind mentionat in raportul sedintei CGMB. Aceasta hotarare a fost luata in eventualitatea in care, in instanta, judecatorii ar putea stabili ca nu a existat o prelungire a contractului de inchiriere, iar banii dati pana in prezent drept chirie ar putea fi pierduti de catre municipalitate.

In acest context, si primarul general Sorin Oprescu, care a convocat sedinta extarodinara de marti, consiera ca este posibil “sa nu fie chiar o bila alba pentru judecatori” neprelungirea contractului.

Tot el a explicat ca, in prezent, chiria nu mai este platita de cinci luni, fiind achitate doar utilitatile sediului. “Chiria nu mai este platita de cinci luni de zile, pentru ca am intrat in proces cu proprietarul cladirii, iar acesta nu mai doreste sa mai taie facturi. Sunt in insolventa, noi continuam discutiile cu administratorul judiciar”, a declarat Sorin Oprescu.

CITESTE SI: ACL va depune PLANGERI PENALE impotriva lui SORIN OPRESCU si a prefectului Capitalei 

Potrivit edilului sef al Capitalei, proiectul de hotarare va fi introdus si pe ordinea de zi a sedintelor viitoare, pana cand va exista majoritatea necesara adoptarii prelungirii perioadei de inchiriere. Sorin Oprescu a explicat ca a cerut prelungirea contractului de chirie pentru un an, aratand ca acest termen poate fi prea mare, avand in vedere ca lucrarile la vechiul sediu al municipalitatii sunt aproape de final.

“In cealalta cladire, au inceput finisarile interioare si se monteaza acoperisul. Constructorul vorbea de finalizare in luna martie (2015 – n.r.), insa eu nu mai indraznesc sa mai vorbesc de terminare pana nu vad ca aceasta cladire este functionabila”, a spus Sorin Oprescu, care a precizat ca sediul actual din Splaiul Independentei, dupa ce va fi cumparat, va centraliza toate serviciile subordonate municipalitatii, in timp ce aparatul executiv si administrativ al Primariei Muncipiului Bucuresti se va muta in sediul traditional din bulevardul Regina Elisabeta.

Consilierii generali au aprobat, in 30 ianuarie, prelungirea contractului de inchiriere a actualului sediu al Primariei Capitalei pana la 1 octombrie 2014. In martie 2010, Primaria Capitalei s-a mutat in calitate de chirias in sediul de pe Splaiul Independentei, pentru a permite consolidarea si reabilitarea cladirii din Bulevardul Regina Elisabeta.

Contractul de inchiriere a fost incheiat in 2009 pentru un imobil cu suprafata de 12.576 de metri patrati, pentru care municipalitatea platea 17,88 de euro pe metru patrat, proprietarii de atunci, SC Iliotomi Grup SRL, optand atunci pentru nefacturarea TVA, a precizat consilierul general Cornel Pieptea.

Ulterior, in iunie 2010, cladirea a fost vanduta de SC Iliotomi Grup catre SC Apatel Properties SRL, iar CGMB a aprobat un act aditional la contractul initial, prin care municipalitatea platea 14,387 euro pe metru patrat plus TVA, iar suprafata cladirii se marea la 12.906 de metri patrati, ca urmare a construirii unor lifturi exterioare.

CITESTE SI: CORNEL PIEPTEA: Solicit initierea, de urgenta, consultarii publice pe tema strategiei salubrizarii in Capitala 

Astfel, potrivit lui Pieptea, in 2010, municipalitatea a platit 10.944.679 lei, in 2011 – 11.377.823 de lei, in 2012 – 11.940.815 lei, iar in 2013 – 9.046.757 lei.

In 28 noiembrie 2013, viceprimarul Capitalei Marcel Nicolaescu spunea ca actuala cladire in care functioneaza municipalitatea nu va mai fi cumparata, avand in vedere ca, in toamna lui 2014, cel mai tarziu, municipalitatea va reveni in vechea cladire, din Bulevardul Regina Elisabeta.

Si primarul Capitalei, Sorin Oprescu, declara, in 2 decembrie, ca spera ca, in septembrie 2014, municipalitatea sa se mute in vechiul sediu consolidat, urmand ca lucrarile sa continue si cu alte amenajari in curtea interioara a institutiei.

Sursa foto: jurnalul.ro