PREMIERA IN ROMANIA: Institutul de Boli Cardiovasculare din Targu Mures introduce IMPLANTUL de INIMA ARTIFICIALA

Un procedeu nou in Romania, prin care pacientilor care au nevoie de transplant cardiac li se va introduce o “inima artificiala” – dispozitiv care functioneaza ca o pompa si regleaza debitul cardiac – va fi introdus la Institutul de Boli Cardiovasculare si Transplant (IBCvT) din Targu Mures.

Seful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare si Transplant din Targu Mures, Horatiu Suciu, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, ca personalul medical de aici face deja transplantul “de rutina” si urmeaza sa introduca, “probabil in acest an”, un procedeu in PREMIERA IN ROMANIA.

Prin noul procedeu, pacientilor care au nevoie de transplant li se va introduce o “inima artificiala” – un dispozitiv care functioneaza ca o pompa, preluand activitatea muschiului inimii si regland debitul cardiac, a explicat el.

Citeste si: Romania, pe PRIMUL LOC in Europa in privinta cresterii procedurilor de TRANSPLANT

“Exista inca procedee pe care nu le-am facut, sunt procedee care asigura un suport mecanic al circulatiei si care asigura asa-numitele «bridge to transplantation», pentru pacientii care, iata, asteapta pe liste un an-doi si nu primesc un cord. Suntem in curs de a implementa aceste proceduri noi in clinica noastra, care constau practic in introducerea unui dispozitiv intrapericardic, care sa asigure aceasta functie a inimii. Popular se spune «inima artificiala», este un dispozitiv de asistare mecanica a circulatiei, pentru ca inima proprie ramane pe loc. Si suntem in curs, suntem foarte aproape de a face acest lucru”, a spus Suciu, citat de Mediafax.

Acesta a precizat ca un astfel de procedeu nu se realizeaza in acest moment niciunde in Romania si constituie o prioritate a institutului din Targu Mures, dat fiind ca tara noastra este singura din zona in care nu se face. Procedeul se realizeaza de mai mult timp in Europa Centrala, in timp ce in zona Europei de Est au fost incepute programe similare din 2007-2008 – in Croatia in 2007, in Ungaria in 2012, in Serbia in 2013.

Conform sursei citate, ”toate cele necesare pentru acest procedeu” pot fi decontate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

“In principiu, toate materialele specifice chirurgiei cardiovasculare se platesc din programul national de prevenire-combatere a bolilor cardiovasculare, deci le asigura CNAS. Exista o lista cu materiale care pot fi decontate prin acest program, aprobata prin ordin comun al Ministerului Sanatatii si CNAS, si sunt prevazute si aceste dispozitive. Deci, si in acest moment se pot achizitiona. Dar sunt foarte scumpe, de la 50.000 de euro in sus, niciun spital nu-si va permite. Probabil, va fi nevoie de un program separat pentru aceste dispozitive”, a spus Suciu, precizand ca procedeul nu va presupune si alte costuri, din moment ce medicii sunt platiti cu salariu fix.

Citeste si: PROGRAM destinat profilaxiei mortii subite cardiac, FINANTAT IN PREMIERA de MS

Acesta a adaugat ca un astfel de procedeu “nu se realizeaza in acest moment niciunde in Romania” si constituie o prioritate a IBCvT Targu Mures.

“Dispozitivul este ca o pompa, se introduce printr-o procedura de chirurgie cardiovasculara in interiorul ventriculului stang si acest dispozitiv absoarbe practic tot sangele din ventricul, punand in repaus muschiul inimii, care nu face fata acestei sarcini. Este preluata practic activitatea ventriculului stang, printr-o proteza se introduce in aorta si asigura un debit cardiac. E o pompa care asigura o functionare si un debit cardiac de 7-8 litri pe minut, cat are nevoie un om pentru a avea o senzatie de bine”, a explicat seful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare si Transplant din Targu Mures, aratand ca aceasta “pompa” este menita sa suplimenteze partea pe care inima pacientului nu poate sa o asigure.

El a adaugat ca acest procedeu a fost gandit initial ca unul temporar, care sa asigure pacientului supravietuirea in conditii bune pana la transplant, dat fiind ca un donator nu este intotdeauna disponibil, dar a ajuns sa fie vazut ca o alternativa la transplant, dupa ce unii pacienti care aveau implantat acest dispozitiv nu au mai dorit sa li se transpleze un nou cord.

“Ulterior, pacientii s-au simtit atat de bine, incat unii n-au mai vrut sa faca transplant, deci s-a transformat in destination therapy, adica au ramas cu el pacientii mai varstnici, cu anumite patologii, care aveau si niste contraindicatii temporare, si aceste dispozitive s-au impus, incet-incet, ca si o alternativa la transplant. Cam 10 la suta au avut si sansa sa recupereze, deci punandu-se in repaus ventriculul stang si nemaifiind supus sarcinii – e pus in repaus, bate, dar asa, relaxat – recupereaza. Pacientul pleaca acasa. E implantat total, in exterior iese un fir care se conecteaza la o baterie, arata ca un walkman. Pacientul are mobilitate, se duce, face baie… Sunt pacienti care il au de cinci ani si nu vor sa-si mai faca transplant”, a declarat Suciu.

Potrivit acestuia, in Germania, spre exemplu, numarul acestor procedee, intr-un an, a ajuns sa-l depaseasca pe cel al transplanturilor.

“In Germania se pun 800 de astfel de dispozitive pe an si se fac 400 de transplanturi. E absolut necesar ca si Romania sa inceapa acest program”, a adaugat seful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara.

Medicul a adaugat ca obiectivele institutului sunt insa “mult mai mari”, fiind vizata obtinerea de fonduri europene pentru o cladire noua, separata de viitorul Spital regional, actualul Spital Clinic Judetean de Urgenta. Valoarea estimata a proiectului se ridica la 50 de milioane de euro.