Premiera istorica: Torta olimpica a ajuns in spatiu

Doi cosmonauti rusi au iesit, sambata, din Statia Spatiala Internationala (ISS) in spatiu cu torta olimpica, pentru prima data in istoria Jocurilor Olimpice, cu trei luni inainte de cele de la Soci, potrivit imaginilor difuzate in direct de televiziunea rusa.

Dupa deschiderea sasului, cosmonautul Serghei Riazanski a iesit din ISS primul si l-a filmat pe colegul sau rus Oleg Kotov, care a iesit cu torta rosie si gri, care a ramas in spatiu aproximativ o ora.

“Kotov si Riazanski vor imita predarea flacarii olimpice”, declarase anterior Centrul rus de control al zborurilor spatiale (TSOUP), situat la periferia Moscovei, potrivit mediafax.  “Cosmonautii nu se vor indeparta prea mult de sas, iar torta va fi fixata de costum printr-un cablu”, a adaugat el. 

In timpul iesirii celor doi rusi, astronautii din interiorul ISS si-au fotografiat colegii pe hublouri.  Dupa turul in spatiu cu torta, cei doi cosmonauti isi continua misiunea in spatiu timp de sase ore, asa cum fac de obicei pe ISS, in cadrul activitatilor lor. Misiunea este transmisa in direct de NASA TV.

Flacara, in culorile rosu si gri, este una dintre cele 16.000 de torte folosite de o luna in cadrul stafetei in Rusia. Acesta este cel mai lung parcurs al tortei din istoria olimpica (65.000 kilometri) pana la deschiderea Jocurilor Olimpice la 7 februarie 2014 la Soci, localitate situata intre Marea Neagra si Muntii Caucaz.

Singura diferenta in cazul tortei din spatiu este ca aceasta a fost stinsa pe toata durata calatoriei, din motive de securitate. Oricum, aprinderea unei flacari in spatiu ar fi imposibila din cauza absentei oxigenului. 

sursa foto: stirile.rol.ro