PREMIERA la SPITALUL COLENTINA: Medicii au OPERAT pe CREIER o pacienta in timp ce era TREAZA

Medicii de la Spitalul Colentina au realizat de curand o premiera in medicina din Romania. Acestia au reusit sa opere o pacienta pe creier, in timp ce era treaza, potrivit libertatea.

Se pare ca procedura este una speciala. Pacientul este anesteziat total, conectat la aparate, iar apoi este trezit dupa jumatate de ora. In acelasi timp, doctorii fac operația, dar si monitorizeaza starea persoanei respective.

„Este cea mai spectaculoasa tehnica anestezica, pacienta primeste initial anestezie generala intravenoasa totala, este setata neuromonitorizarea si neuronavigatia, apoi incepe interventia chirurgicala. Cand se ajunge la formatiunea tumorala, adica dupa 20-30 minute, pacienta este trezita. Pe parcursul interventiei neurochirurgicale, care a durat patru ore, pacienta in varsta de 48 ani a fost perfect treaza, foarte cooperanta si a efectuat diferite teste de evaluare a functiilor motorii si senzitive, in vederea stabilirii marginilor de rezecabilitate, astfel incat aceasta nu va ramane cu deficite” , a precizat dr. anestezista Lelia Iliescu, intr-un comunicat de presa.