PREMIERA MEDICALA LA IASI. Tumora canceroasa extirpata printr-o metoda inovativa

Premiera nationala in sistemul medical romanesc. Neurochirurgii ieseni au folosit o metoda inovativa pentru a extirpa o tumora canceroasa extrem de agresiva de pe creierul unei tinere de 28 de ani.

Operatia a fost realizata la Spitalul de Urgenta “Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iasi si a presupus folosirea unei metode, in premiera, pentru a localiza tumora, numita “glioblastom”. Echipa de neurochirurgi a folosit o substanta de contrast numita “acid 5 aminolevulinic” sau “gliolan”, scrie adevarul.ro

Citeste si: Hormonii stresului, responsabili pentru crizele financiare ce au zguduit lumea – Studiu

Lichidul a fost ingurgigat de pacienta cu mai multe ore inainte de operatia care a avut loc luni, acesta ajungand direct la celulele canceroase.

“Substanta aceasta permite vizualizarea corecta a tumorii. Practic, o coloreaza intr-o nuanta de albastru, iar chirurgul are posibilitatea sa rezece cat mai mult posibil”, a explicat medicul neurochirurg Lucian Eva, managerul spitalului iesean si coordonatorul echipei de medici care a realizat operatia.

“Folosirea acestei substante de contrast permite o mai buna calitate a vietii bolnavului dupa interventia chirurgicala si o supravietuire cu cel putin cu 30% mai indelungata fata de tratamentul clasic, a mai spus managerul.

Pacienta a fost diagnosticata cu cancer la creier in urma cu cateva luni. In prima faza, a fost operata prin metoda clasica, insa tumora a fost indepartata in procent mai mic de 50%.

Metoda folosita in premiera la Iasi a permis indepartarea tumorii in proportie de 90% la a doua interventie chirurgicala.

Sursa foto: brain-surgery.com