Premierii PONTA si GABURICI au semnat, la Chisinau, un MEMORANDUM in domeniul ENERGIEI si GAZELOR

Premierii VICTOR PONTA si CHIRIL GABURICI au semnat joi la Chisinau un MEMORANDUM de INTELEGERE intre guvernele ROMANIEI si REPUBLICII MOLDOVA privind realizarea proiectelor necesare interconectarii retelelor de GAZE NATURALE si de ENERGIE ELECTRICA din cele doua state, informeaza Moldpres.

”Pentru anul 2015 sunt importante proiectele concrete si realizabile pe termen scurt si mediu cu privire la interconectarea energetica. Si anume, sa aveti mereu doua surse de gaze si de energie electrica, pentru ca sa aveti posibilitatea sa o accesati pe cea care este mai buna si mai sigura. Romania are resursele necesare si este capabila sa asigure acest lucru. Companiile noastre de energie au avut, in anul 2014, profituri importante si putem sa investim in REPUBLICA MOLDOVA, a declarat cu aceasta ocazie premierul VICTOR PONTA.

CITESTE SI: VICTOR PONTA: Romania poate si are resurse sa INVESTEASCA in Republica Moldova

La randul sau, CHIRIL GABURICI a subliniat ca, odata cu semnarea acestui MEMORANDUM de INTELEGERE, se creeaza premise pentru integrarea REPUBLICII MOLDOVA pe piata energetica a Uniunii Europene (UE). ”Realizarea interconexiunilor pe piata de gaze naturale si energie electrica nu inseamna renuntarea la alti furnizori traditionali de gaze naturale si energie electrica, dar asigura diversificarea acestor surse si securitatea energetica a Republicii Moldova. Consideram acest proiect unul de importanta strategica pentru tara’, a afirmat premierul moldovean.

MEMORANDUMUL de INTELEGERE, semnat joi la Chisinau, prevede prelungirea gazoductului Iasi-Ungheni pana la Chisinau, pe teritoriul Republicii Moldova, si pana la Onesti, in Romania. In domeniul ENERGIEI, documentul prevede realizarea primei interconexiuni de sud Isaccea (Romania) — Vulcanesti — Chisinau. Ulterior, urmeaza sa se faca un studiu de fezabilitate pentru a incepe a doua interconexiune. Proiectele investitionale selectate vor asigura diversificarea surselor de aprovizionare cu GAZE NATURALE si ENERGIE ELECTRICA, precum si cresterea numarului de furnizori alternativi. In acest sens, va fi stabilit un mecanism de cooperare intre autoritatile din cele doua state in vederea coordonarii realizarii proiectelor de interconexiune si a efectuarii demersurilor pentru cofinantare din partea Uniunii Europene, precizeaza Moldpres.

CITESTE SI:  VICTOR PONTA se intalneste, joi la Chisinau, cu premierul Republicii Moldova

Proiectele de interconectare energetica intre REPUBLICA MOLDOVA si ROMANIA (UE) vor fi implementate in perioada 2015-2018. Suma necesara pentru realizarea acestora este de circa 750 de milioane de euro, dintre care 421 de milioane de euro pe teritoriul Republicii Moldova.

Semnarea MEMORANDUMULUI se inscrie in cadrul masurilor de asigurare a securitatii energetice a Republicii Moldova, integrarea in piata unica europeana de energie si realizarea proiectelor necesare livrarii de energie pe termen lung din Romania in Republica Moldova. De asemenea, MEMORANDUMUL de INTELEGERE va permite consolidarea relatiilor de parteneriat in domeniul energetic dintre REPUBLICA MOLDOVA si ROMANIA si va contribui la implementarea proiectelor strategice de interconectare cu UE, atat in domeniul ENERGIEI ELECTRICE, cat si al GAZELOR NATURALE, mentioneaza Moldpres.

Sursa foto: timpul.md