Premierul Cehiei, deranjat ca va trebui sa participe la inmormantarea lui Nelson Mandela

Premierul Cehiei, Jiri Rusnok, s-a aratat cam deranjat de faptul ca va trebui sa participe la inmormantarea fostului presedinte al Africii de Sud, Nelson Mandela.

Primul-ministru ceh a fost auzit, in Parlament, spunandu-i ministrului Apararii, Vlastimil Picek, ca “se ingrozeste” la gandul ca trebuie sa calatoreasca pana in Africa de Sud. Rusnok credea ca microfonul este inchis.

 Jiri Rusnok este cel care ar trebui sa ii tina locul presedintelui Milos Zeman, care are o problema de sanatate la un genunchi.

“Speram sa mearga presedintele. Ma ingrozesc ca va trebui sa merg”, i-a spus premierul Cehiei ministrului Apararii, Vlastimil Picek, vineri, in Parlament, potrivit ABC News.

Discutia a fost inregistrata de televiziunea publica ceha, Rusnok adresandu-i-se ministrului cu apelativul “amice”. De asemenea, premierul s-a plans ca are alte planuri si ca aceasta calatorie ar fi una prea lunga.

“Poti sa imi spui cum va urca (Zeman – n.r.) scarile catre avion?”, a intrebat Picek. “Cred ca el nu va zbura, asa ca am pus-o (traducere aproximativa – n.r.)”, a replicat Rusnok.

Premierul ceh si-a cerut totusi scuze, sambata, intr-un scurt mesaj transmis presei cehe, adaugand ca “nu era corect sa spun asta”. Premierul ceh isi exprimase anterior “profunda durere” la aflarea vestii ca Mandela a murit.

Fostul presedinte sud-african Nelson Mandela a murit, joi, la varsta de 95 de ani, anuntul fiind facut de presedintele sud-african Jacob Zuma. O ceremonie nationala in memoria lui Nelson Mandela va fi organizata pe 10 decembrie pe stadionul din Soweto, urmand ca inhumarea sa aiba loc pe 15 decembrie, in satul sau Qunu