PREMIERUL DACIAN CIOLOS INCEARCA SA OBTINA SPRIJINUL PNL

Premierul DACIAN CIOLOS se intalneste marti, la ora 17:00, cu liderii PNL. Cel mai important punct de pe agenda discutiilor este legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante pe perioada vacantei parlamentare. PSD, ALDE si UNPR au anuntat ca vor restrangerea domeniilor, informeaza Mediafax.

Liberalii au criticat, prin vocea copresedintelui Alina Gorghiu, intentia PSD, ALDE si UNPR de a reduce puterile Guvernului pe perioada vacantei parlamentare. Reactia copresedintelui PNL vine dupa ce Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu au convenit sa elimine din legea de abilitare “acele ordonante pe care noi nu credem ca Guvernul trebuie sa aiba abilitatea sa le emita”.

“Colegii mei au spus si azi ca in acel proiect de lege Guvernul a pus foarte multe nazbatii”, a mai spus Liviu Dragnea. Drept urmare, in urma declaratiilor liderului PSD, comisia juridica a Senatului a amanat dezbaterea proiectului de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante, cerand ministrului delegat pentru relatia cu Parlamentul “un material scris din care sa rezulte la fiecare lege organica care se modifica ce prevederi sunt cerute a fi modificate prin ordonanta”.

CITESTE SI: CIOLOS: MINISTRII DE RESORT PREGATESC UN PACHET DE MASURI PENTRU A AJUTA PERSOANELE AFECTATE DE INUNDATII

“Guvernul va actiona in limita mandatului acordat de Parlament pentru a emite ordonante in perioada vacantei parlamentare”, a fost si reactia premierulului Dacian Ciolos. El mai a anuntat ca va prezenta Parlamentului detaliile, informatiile si argumentele care stau la baza domeniilor in care a cerut abilitare.

Depolitizarea administratiei publice

Un alt punct pe agenda discutiilor dintre liderii PNL si prim-ministrul Dacian Ciolos va fi depolitizarea administratiei publice, in contextul in care liberalii au acuzat implicarea mai multor prefecti si sefi din deconcentrate in campania electorala pentru alegerile locale.

Totodata, liberalii vor sa stie stadiul pachetului legislativ privind reforma administratiei publice, anuntat de Guvern la inceputul anului, si despre care premierul Ciolos a spus ca va fi facut public dupa alegerile locale.

Liderii PNL vor aborda in cadrul intalnirii cu seful Executivului si situatia investitiilor publice, nivelul actual in comparatie cu estimarile facute de Guvern la preluarea mandatului. In acest context se va discuta si despre stadiul absorbtiei fondurilor europene, unul dintre marile esecuri ale actualului executiv, din cauza caruia ministrul de resort a fost schimbat din functie.

Un alt punct pe agenda discutiilor va fi si situatia ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, cel impotriva caruia Camera Deputatilor a adoptat saptamana trecuta o motiune simpla prin care ii cere demisia. “In general, atunci cand trece o motiune, cu tot sprijinul pe care il dau Guvernului, este cazul sa fie schimbat ministrul”, a declarat atunci Alina Gorghiu.

Sursa foto: gandul