DACIAN CIOLOS, in VIZITA OFICIALA in REPUBLICA MOLDOVA! Declaratiile premierului

Premierul DACIAN CIOLOS face, joi 25 august, prima vizita oficiala in REPUBLICA MOLDOVA de la preluarea mandatului de premier, insotit de mai multi ministri, se arata intr-un comunicat al Guvernului. DACIAN CIOLOS va avea intrevederi cu omologul din Republica Moldova, Pavel Filip, cu presedintele Nicolae Timofti si cu presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu.

UPDATE:  “Romania trateaza ca o relatia speciala relatia cu Republica Moldova, dar dincolo de partea asta (…) sentimentala, vrem sa avem o abordare foarte pragmatica in relatia cu Republica Moldova. Obiectivul nostru, al Guvernului Romaniei, este o imbunatatire a situatiei cetatenilor din Republica Moldova si de asta am sustinut si sustinem nemijlocit reformele pe care Republica Moldova a decis sa le faca. Acele masuri pe care le-am convenit impreuna si pe care le-am legat de aceasta prima transa a acordului de imprumut rezulta din nevoia aceasta de reforme pe care si cetatenii Republicii Moldova le-au solicitat”, a spus premierul Ciolos, la inceputul unei intrevederi in plenul delegatiilor Romaniei si Republicii Moldova, desfasurata la Resedinta de Stat de la Chisinau. 

Potrivit lui Ciolos, banii din prima transa – in valoare de 60 de milioane de euro – din asistenta financiara rambursabila pentru Republica Moldova sunt de miercuri in contul Republicii Moldova.  “S-au facut deja pasi importanti in reforme, care au fost recunoscuti si de Fondul Monetar si sunt convins si Comisia Europeana va da semnale in curand. Deci, asta arata ca atunci cand lucram in parteneriat in mod pragmatic are de castigat toata lumea”, a subliniat Ciolos. 

El a mai spus ca va continua si finantarea nerambursabila pentru anumite proiecte din Republica Moldova, care si-au dovedit deja viabilitatea. Totodata, Ciolos a afirmat ca isi doreste o prezenta investitionala romaneasca in Republica Moldova.  “As vrea sa gasim caile, in perioada imediat urmatoare, si pentru a facilita o prezenta investitionala romaneasca aici. (…) Sunt companii romanesti si companii de stat cu potential de investitie important si companii private care sunt gata sa vina sa investeasca in Republica Moldova. E nu numai un semnal de incredere ca reformele merg in directia cea buna, dar e si un mod de abordare pragmatic al relatiei noastre economice”, a mai declarat Ciolos.

STIRE INITIALA

Potrivit unui comunicat al Guvernului, premierul este insotit de Vasile Dincu, viceprim-ministru si ministru al Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Victor Grigorescu, ministrul Energiei, Anca Dragu, ministrul Finantelor Publice, Raluca Pruna, ministrul Justitiei, Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene, si Maria Ligor, ministrul delegat pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni. Pe agenda vizitei sunt incluse intalniri bilaterale ale ministrilor romani cu omologi si cu alti oficiali din Republica Moldova.

CITESTE SI: DACIAN CIOLOS VA EFECTUA O SERIE DE VIZITE OFICIALE IN GERMANIA SI MOLDOVA

Pe parcursul vizitei in Republica Moldova, premierul Dacian Ciolos va depune o coroana de flori la Monumentul lui Stefan cel Mare si Sfant din Chisinau si va participa la dejunul de lucru oferit in onoarea delegatiei romane de premierul Pavel Filip. De asemenea, premierul Dacian Ciolos va merge la gradinita din satul Selemet, raionul Cimislia, inclusa in programul de reabilitare si dotare a gradintelor din Republica Moldova cu asistenta tehnica si financiara din partea Guvernului Romaniei.

“Romania este si va ramane un sustinator neobosit al perspectivei europene a Republicii Moldova. Masurile adoptate la Chisinau in ultimele luni, economice si institutionale, sunt un raspuns firesc la asteptarile cetatenilor, elemente necesare stabilitatii si consolidarii increderii in institutiile statului. Un rol cat mai activ al societatii civile ca partener implicat in promovarea masurilor de reforma si in monitorizarea implementarii acestora este o garantie a continuarii si consolidarii dezvoltarii democratice”, considera seful executivului roman, potrivit comunicatului transmis de Guvern.

Vizita la Chisinau a delegatiei romane condusa de premierul Dacian Ciolos are loc in contextul eliberarii primei transe, in valoare de 60 de milioane de euro, din asistenta financiara rambursabila pentru Republica Moldova, astazi, 24 august. Deblocarea acestei prime transe a fost aprobata de Guvern in sedinta de guvern din 3 august a.c., ca urmare a constatarii rezultatelor in realizarea masurilor asumate in acest scop de Republica Moldova.

Sursa foto: gov