Premierul DACIAN CIOLOS va schimba 19 PREFECTI pe criterii de performanta. 10 JUDETE au deja prefecti noi. UPDATE

Premierul DACIAN CIOLOS a anuntat, joi, in timpul sedintei de Guvern ca este nemultumit de activitatea mai multor PREFECTI din tara, prin urmare a decis schimbarea acestora din functie, potrivit postului de televiziune Digi24.

UPDATE 15.55Dupa ce Guvernul Ciolos a demis 19 prefecti pentru ca activitatea nu era multumitoare, zece dintre functii au fost deja ocupate, a anuntat joi purtatorul de cuvant al Executivului, DAN SUCIU, intr-o conferinta la PALATUL VICTORIA.

Astfel, s-au facut zece numiri de prefecti in judetele: Alba, Arges, Bistrita-Nasaud, Botosani, Braila, Gorj, Iasi, Vaslui, Dambovita si Satu Mare.

Doua dintre numiri s-au facut prin “aplicarea mobilitatii”, mai exact la Dambovita a venit subprefectul in locul prefectului demis, iar la Satu Mare postul a fost ocupat prin numirea unui inalt functionar. Celelalte numiri temporare s-au facut prin detasare, a aratat Dan Suciu.

Reprezentantul Guvernului a explicat si de ce nu s-au putut organiza concursuri pentru ocuparea functiilor, asa cum si-a dorit initial premierul DACIAN CIOLOS.

“Premierul a tinut cont de activitatea prefectilor schimbati si de eventuala dorinta de implicare in politica, iar atunci, evident, schimbarile au fost necesare. Initial, Guvernul ar fi vrut sa organizeze concursuri pentru numirile in functie. Este o procedura, insa, care dureaza si, probabil, in momentul in care vom avea o modificare legislativa privind ADMNIISTRATIA locala, vom tine cont si de modalitatea de stabilire a concursului. Probabil ca aceste concursuri nu vom putea sa le organizam in acest mandat prea curand”, a detaliat Dan Suciu.

Declaratiile purtatorului de cuvant al Guvernului vin dupa ce prim-ministrul a dispus schimbarea din functie a 19 prefecti si trei subprefecti din tara.

Pe langa cei 19 PREFECTI, vor fi schimbati din functie si trei SUBPREFECTI.

DEMITERILE in lant vin dupa ce DACIAN CIOLOS a cerut o analiza a performatelor acestor functionari, iar in urma acestora s-a constatat ca unii prefecti nu sunt suficient de competenti, transmite sursa citata. Anuntul a fost facut in sedinta de joi a Guvernului, dupa ce premierul s-a aratat nemultumit de activitatea oficialilor din administratie.

Schimbarea din functie a celor 19 prefecti este doar un prim pas in reforma pe care Ciolos si-a propus inca de la inceputul mandatului sa o faca in interiorul institutiilor statului, sustinand ca functionarii publici ar trebui sa fie numiti si evaluati conform unor criterii de performata, asemanatoare celor de la Bruxelles.

DACIAN CIOLOS spune ca isi doreste ca persoanele numite in locul prefectilor sa nu aiba legaturi politice, ci sa obtine functia pe baza realizarilor profesionale. Procedura va fi, insa, diferita, de aceasta data. Avand in vedere timpul scurt care a mai ramas pana la alegeri, nu poate fi organizat un concurs pentru ocuparea functiilor, ci prefectii vor fi numiti din randul structurilor deja existente.

DACIAN CIOLOS anunta, inca de lunea trecuta, ca unii prefecti vor fi schimbati din functii, insistand ca este necesara o reformare a sistemului administrativ din Romania.

“Prefectii se afla in evaluare, o parte din ei vor fi schimbati din cauza lipsei de performanta. Prefectii care vor sa se implice in alegeri vor fi invitati sa isi paraseasca posturile. La fel si in cazul functionarilor publici. Consider ca este nevoie de o reformare a sistemului administrativ din Romania”, declarat Ciolos pe 8 februarie, la “Ora prim-ministrului” din Camera Deputatilor.

Doua zile mai tarziu, pe 10 februarie, purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, anunta ca pana la finalul lunii februarie vor fi schimbati un “numar semnificativ” de prefecti.

“A fost o trecere in revista a activitatii lor si o analiza a comportamentului, atat in ceea ce priveste capacitatea de a reactiona, cat si dorinta de a nu se implica politic in campania electorala. Sigur ca aceasta evaluare s-a facut, vor urma in cel mai scurt timp, probabil pana la finalul lunii, schimbari care vor viza un numar semnificativ de prefecti”, preciza Suciu.

Vom reveni cu amanunte.

Sursa foto: realitatea