Premierul Frantei, la intalnirea cu Basescu: Aderarea Romaniei la Schengen trebuie sa se faca in doua etape

Presedintele Traian Basescu s-a intalnit, joi, cu premierul Frantei, Jean-Marc Ayrault, cu care a discutat despre trei “probleme urgente” pe care le are Romania: aderarea la spatiul Schengen, competitivitatea pe pietele externe si problema de imagine legata de minoritatea rroma. 

“Romania are multe probleme, dar sunt cateva care au devenit o urgenta. Una este legata de procesul de integrare a Romaniei in structurile Uniunii Europene si aici vizez accesul nostru in Schengen si accesul Romaniei in zona euro. A doua mare problema este legata de competitivitatea Romaniei pe pietele externe. A treia problema, care e o problema de imagine – dar ne-o asumam – este problema legata de minoritatea rroma si aici trebuie sa gasim solutii care sa rezolve in mod european problema acestei minoritati”, a declarat Traian Basescu, la intalnirea cu premierul Frantei. 

La randul sau, Jean-Marc Ayrault i-a raspuns presedintelui Basescu ca tara sa sustine demersurile Romaniei in ceea ce priveste aderarea la Schengen, explicand ca acest proces va trebui sa se faca in doua etape.

“Referitor la Schengen, va inteleg perfect ideile, am avut ocazia sa vorbesc despre acest subiect cu domnul prim-ministru. Franta a fost mereu deschisa aderarii Romaniei la Schengen. Aderarea Romaniei la Schengen trebuie sa se faca in doua etape, gradat, in primul rand prin ridicarea controalelor aeriene, (…) trebuie protejata frontiera externa a Uniunii Europene, pentru ca avem de luptat impreuna impotriva criminalitatii”, a spus Jean-Marc Ayrault.