MOTIUNEA de CENZURA impotriva GUVERNULUI GRINDEANU a PICAT! DECLARATII

Cele doua Camere ale Parlamentului se reunesc, miercuri, pentru a dezbate si vota motiunea de cenzura PNL-USR impotriva Cabinetului Grindeanu, provocata de modificarile la legile penale promovate de Guvern. Demersul este sustinut de PMP, in timp ce UDMR a anuntat ca se va abtine de la vot, informeaza News.ro.

UPDATE 11: MOTIUNEA de CENZURA impotriva GUVERNULUI GRINDEANU a PICAT, informeaza postul de televiziune Realitatea Tv! Din cei 432 de parlamentari prezenti, doar 202 au votat – 161 pentru caderea Guvernului, 8 impotriva si 33 de voturi au fost anulate. Pentru ca motiunea sa aiba succes era nevoie de 233 de voturi pentru. Astfel, motiunea a fost respinsa in aplauzele parlamentarilor Puterii.

UPDATE 10: La ora 15.20 a inceput numaratoarea voturilor.

UPDATE 9: In jurul orei 14.30, LIVIU DRAGNEA a anuntat inceputul votului. Parlamentarii PSD si ALDE vor sta in banci si nu vor vota deloc la motiune. Astfel nu exista nicio posibilitate ca motiunea sa treaca, avand in vedere ca pentru a trece motiune trebuie sa stranga 233 de voturi, iar PNL, USR si PMP au impreuna doar 168.

UPDATE 8: DECLARATIE TRAIAN BASESCU: 

„Pentru cei care eventual nu ma cunosc, sunt un om care a fost ministru in cinci guverne, a castigat de doua ori Primaria Capialei si v-a fost vreo 10 ani presedinte tuturor. Am urmarit cu multa atentie dezbaterea de astazi. Voi face nota discordanta cu toti vorbitorii. Pentru ca, de la inaltimea experientei pe care am acumulat-o, nu voi permite demagogia.

Voi citi de pe documente, voi cita foarte mult. Sper sa imi acordati mai mult decat cele 4 minute.

Dragnea: Vedeti acolo ca PSD mai are 17 minute si 59 de secunde.

Basescu: Deci mi le acordati pe toate?

Dragnea: Nu chiar pe toate!

Basescu: Va multumesc! (cei doi rad – n.red.)

Cel mai sensibil lucru din OUG 13 este abuzul in serviciu. Eu insumi, am avut polemici cu presa pe tema abuzului in serviciu. Am contestat multa vreme deginitia abuzulu in serviciu. Avem obligatia sa privim in decizia CCR. (citeste decizia – n.red.). Un procuror trebuie sa spuna celui pe care il acuza ce a incalcat si nu sa ii spuna ca a indeplinit defectuos atributiile de serviciu.

Auzeam in dezbatere ca, daca ai furat 5 lei, trebuie sa mergi 7 ani la puscarie. Nu…. Codul penal si rostul legii nu este sa mergi la puscarie, ci recuperarea pagubei. De ce trebuie sa mergem pe ideea ca un om trebuie bagat in puscarie pentru ca a facut o eroare. Nu-i nevoie sa faci din actul administrativ o cauza de cod penal, daca omul n-a avut nici el, nici persoane interesate, nici familia lui, un bun material.

Ati citit legea si stiti ce scrie in articolul 1? (rasete in sala – n.red.)

Dragnea: Va las sa cititi dvs.

Basescu: – (…) E mult de citit, e greu sa faci politica, trebuie citit mult.

Basescu citeaza recomandarile Comisiei de la Venetia privind abuzul in serviciu.

Dincolo de decizia CCR, trebuie sa ne aflam intr-o zona a definitiilor democatice. Aflam, din declaratiile dnei procuror sef al DNA – nu-i rostesc numele, sa nu ceara drept la replica -, ca DNA are in lucru 2.700 si ceva de dosare de abuz in serviciu. Stiti ce inseamna asta? Insumati abuzul de putere si de serviciu din toate statele UE si nu cred ca veti gasi 100 de dosare ajunse in instanta. Ingrijorarea mea este ca poate ajunge un instrument de punere sub control a oamenilor polticil.

Dragnea:La mine nu e cazul, dle presedinte.

Basescu: N-ai!. Trebuie sa fim atenti sa nu cream instrumente care sa favorizeze crearea abuzului.

Vom vota impotriva Guvernului si vom sustine motiunea de cenzura, din incapacitatea Guvernului de a informa populatia de ce este necesara modifiacarea art 297. Al doilea motiv: Dl Grindenau, trebuie sa va hotaratti ce fel de Executiv sunteti. sunteti un exetutiv cu care stim ca a m vorbit si este decizia lui sau sunteti un executiv care are la partid un Ayatollah care ii spune ce este bine si ce este rau.

Va propun, noi, ca si Parlament, sa ne respectam autoritatea asupra Executivului, sa le respingem pe amandoua ordonantele (Pruna si Iordache – n.red.), si Parlamentul sa-si asume punerea in concordanta a tuturor deciziilor CCR.

Dl Ayatollah, va multumesc pentru timp!

Dragnea: Doar in Romania se poate inampla ca unul sa te injure pe timpul tau.

Basescu: Si doar in Romania se poate intampla ca un Ayatollah sa fie ortodox.

Tariceanu: Eu i-am spus lui Dragnea sa nu va dea timp din timpul lor, pentru ca o sa ajungeti sa ii luati la intrebari pe timpul lor.

UPDATE 7: DECLARATIE CALIN POPESCU TARICEANU:

„Am sa-i rog pe liderii grupurilor parlamentare PSD sa folosesc cateva minute din timpul dvs.

In ultimele zile, luni, in SUA sute de mii de cetateni au iesit in strada impotriva noului presedinte Donald Trump. Altii, in favoarea lui. Proteste similare au avut loc si in Marea Britanie, Germania sau Franta.

Avem si noi protestele noastre, in Romania – un grup de manifestanti in Piata Victoriei si un altul in fata la Palatul Cotroceni. Vorbim de o noua realitate sociala in lume si nu doar in Romania. PSD si ALDE au facut un pas inapoi, pentru a nu risca stabilitatea Romaniei.

Motiunea readuce o obsesie pe care am vazut-o la PNL, coruptia. Coruptia instituiilor de forta o vedeti? Clasa politica a inceput sa se reformeze, institutiile nu. Adjunctul SRI a demisionat in mijlocul unui urias scandal de coruptie. Procurorul sef al DNA este si ea implicata in scandal si parte a binomului SRI – DNA. Romania primeste amenzi la CEDO. Oameni nevinovati indura in inchisoare. Va amintesc de cazul dnei Rarinca.

Avem din ce ince mai multe semnale ca sefii acestor institutii isi acorda privilegii si folosesc guverne si ministri pentru a obtine si mai multa putere. Iohannis este pregatit sa dezbine Romania si sa obtina din nou puterea si un nou guvern al lui. Ironia soartii este uneori cumplita. In 1947, la Sibiu, Primaria Sibiului i-a acordat titlul de cetatean de onoare lui Andrei Visinschi – procurorul trimis de Stalin sa “stalinizeze” Romania. La 70 de ani distanta, PNL isi lauda calaul si este paralizat de frica.

Ne-ati lasat un gust extrem de amar pentru cum ati reactionat la legile gratierii. Ludovic Orban a fost aruncat in cusca cu lei fara niciun fel de regret. Gabriel Berca a fost si el ca o masea stricata, din pacate pentru el. V-au decimat, pe rand, unul cate unul. Obiectivul a fost clar distrugere unui partid istoric – distrugerea PNL si netezirea drumului pentru USR, un partid fara ideologie, fara lideri, fara program, pentru oameni pregatiti sa execute ce li se ordona.

Ati renegat toate principiile si valorile liberale. Romanii vor lideri care sa le faca viata mai buna, dar nu vor politicieni care se fac pres. Motiunea sunt convins ca va fi respinsa. In Statele Unite, strada nu a decis, ci votul popular. Intr-o democratie, votul cetatenilor este sfant, iar miscarile de strada nu sunt folosite politic pentru a organiza revolte mascate. Nu vreau ca Romania sa mearga pe drumul populismului ieftin”.

UPDATE 6: DECLARATIE KELEMEN HUNOR:

„Preocuparea noastra reala nu este soarta Guvernului Grindeanu, ci daca in Romania anului 2017 exista separarea puterilor in stat sau este doar o fictiune. In Romania este tot mai greu sa spui ca exista stat de drept. Nu doar in 31 ianuarie, ci de ani de zile nu mai putem vorbi de stat de drept.

Daca legile din Parlament nu sunt aplicate, mai putem vorbi de stat de drept? Statul de drept nu exista, pentru ca separarea puterilor in stat nu exita de ani de zile si este o gluma proasta. Formal exista Parlament, dar totul este o forma fara fond. Legiferearea se face in alta parte, prin asumare, prin ordonanta de urgenta.

Nu se poate vota cu constiinta impacata, nici impotria motiunii, dar nici in favoarea ei. Trebuie sa ne hotaram: vrem sa facem pasul decisiv sau vrem sa lasam Romania un pas partial esuat? Avem o alegere importanta, trebuie sa facem cu totii aceasta alegere. Cum va arata tara aceasta maine depinde in mare masura de noi. Deputatii si senatorii UDRM se vor abtine la vot”.

UPDATE 5: DECLARATIE NICUSOR DAN:

„Acest guvern a incalcat linia rosie. Au fost ani in care in Romania s-a praduit banul public si nimeni n-a raspuns pentru asta. Ce a facut Guvernul Grindeanu a facut la ora 1 noaptea a fost sa aduca Romania in zona bunului plac. Stim cu totii ca nu dl Grindeanu a initiat aceasta ordonanta. Stim cu totii ca dl Dragnea a pus presiune. Dl Grindeanu avea toate mijloacele sa se opuna. Nu a facut-o, a fost las. A pus interesele sefului de partid in fata intereselor tarii.

Un astfel de prim-ministru si-a pierdut increderea. Increderea nu este un simplu concept separat.

De increderea in Guvernul Romaniei depinde si siguranta Romaniei. Vi-l inchipuiti pe dl prim-ministru Grindeanu discutand de la egal la egal cu dna cancelar Merkel, discutand despre securitatea Romaniei?

De incredere au nevoie si bancile si fondurile. De incredere au nevoie si tinerii care se gandesc daca sa continue sau sa plece din Romania. Multi oameni si-au pus problema daca sa plece din Romania, fata de socul pe care Guvernul l-a produs saptamana trecuta. Tot timpul, strada a avut dreptate. Sutele de mii de oameni care au protestat si protesteaza au dreptate. Trebuie sa le fim recunoscatori ca au reusit ei sa indrepte uriasa iresponsabilitate”.

UPDATE 4: DECLARATIE RALUCA TURCAN:

„Ma tem ca problema este doar la dumneavoastra. Aceasta motiune de cenzura este o sanctiune politica, la adresa unui comportament de guvernare inacceptabil in Uniunea Europeana. Noaptea, ca hotii, a devenit sloganul guvernarii Dragnea, Grindeanu, Tariceanu. Incearca sa instaleze o democratie reinterpretata, in cheie infractionala – in baza unui vot popular, orice este permis.

V-ati inchis noaptea, in Palatul Victoria, si ati dat legi care sa va salveze, pe dvs si pe protejatii dvs. Partidele dvs nu au stiut, cetatenii nu au stiut. In mai putin de doua luni, ati reusit sa distrugeti imaginea Romaniei, legand-o in presa internationala exclusiv de fenomenul corputiei politice.

Trei oameni nu pot decide destinul unei tari. Asteptarile cetatenilor romani sunt altele – aceleasi cu asteptarile italienilor sau francezilor.

Un grup format din domnii Dragnea, Tariceanu si Grindeanu a reusit sa distruga complet imaginea Romaniei, asa cum numai Ion Iliescu si minerii chemti in ajutor au eusit sa o faca. Ati comis-o grav, domnilor, adevarul este ca ati comis-o foarte grav. O tara intreaga v-a prins in flagrant. Ce ati facut in aceste zile arata dispretul fata de regulile de baza ale democratiei.

Niciun rezultat electoral nu este o aprobare pentru un abuz. Niciun guvern nu poate sa ia decizii peste noapte. Niciun guvern nu a cutezat sa dea o ordonanta care sa ii stearga o acuzatie presedintelui pricjipalului partid de guvernare. Ati inselat votul oamenilor si ati distrus speranta.

Din punct de vedere democratic, singura solutie corecta, domnilor, este demisia de urgenta a dvs si a intregului Cabinet complice. Abrogarea ordonantei nu va sterge pacatele, nu va absolva de culpabilitate. Culpa politica morala ramane. Nu poti ajunge la prosperitate, daca legea este aplicata discriminatoriu.

Dupa cum stiti cu totii, romanii ajung la succes si performanta cand beneficiaza de egalitate de tratament in fata legii. O lege pentru toti ofera sanse si stimuleaza performanta. Unde legea se respecta, romanii reusesc, si in tara, si in strainatate. Va invit astazi sa fiti alaturi de cetatenii cinstiti. Este chiar atat de greu ca, in Romania, cetatenii sa fie egali in fata legii? Ascultati vocea oamenilor, poate nu a noastra. Ascultati vocea oamenilor care v-au votat, pentru ca nu v-au votat sa dati o lege care il scapa de infractiune pe dl Dragnea.

Acest guvern a facut un rau urias romanilor. Fiti de partea poporului, nu de partea dlui Tariceanu, dlui Grindeanu sau a complicilor lor. Sa se faca lumina si acest guvern sa demisioneze sau sa fie demis, Doamne ajuta!”

UPDATE 3: DECLARATIE LIVIU DRAGNEA:

„Cand s-a vorbit despre ordonanta rusinii, v-ati referit la ordonanta Pruna, adoptata in 24 de ore? Si PNL, si USR, alaturi de presedintele Iohannis, se pare ca nu sunt interesati decat de recastigarea rapida a unui biet capital politic, asumandu-si riscul sa dezbine Romania. Ati depus o motiune politicianista, ipocrita, inutila, care exprima tot mai exprimant dezamagirea ca ati pierdut alegerile.

Motiunea este o nota de subsol a discursului de ieri al presedintelui Klaus Iohannis. Ma intreb pentru ce au depus PNL si USR aceasta motine? Pentru ca Guvernul Grindeanu sa nu mai mareasca salariile, pensiile? Acest Guvern a facut pentru romani intr-o luna cat n-a facut Guvernul Ciolos intr-un an.

Ceea ce faceti creste riscurile la adresa Romaniei. Aveti grija ce va doriti. Cat credeti ca veti mai duce aceasta batalie? Lasati Guvernul sa guverneze. Programul a fost contestat de PNL. De ce? Pentru ca el prevede aceleasi conditii pentru companiile straine si pentru cele romanesti? Pentru ca vrem ca romanii sa aiba scoli si spitale moderne si un sistem de educatie performant?

Guvernul a inteles mesajul oamenilor si a decis sa retraga ordonanta care a scos oamenii in strada.

Asteptam de la unii colegi la o invitatie de a se reface aceste legi impreuna. Sper ca sunteti constienti cu totii ca, daca Guvernul nu a adoptat aceste modificari, ele nu trebuie facute. Ele trebuie facute pentru a feri oamenii de o justitie nedreapta. Ceea ce trebuie sa facem este sa ne concentram pentru a da Romaniei o legislatie clara si dreapta. Va puteti ridica mea, impotriva PSD, impotriva Guvernului, dar nu va puteti ridica impotriva romanilor.

Aceasta motiune nu ajuta deloc Romaniei. Vreti sa ridicati mizele scandalului atat de sus pana cand nu veti mai intelege nimic. Alegerile s-au incheiat, acum este momentul pentru a guverna si pentru a creste Romania. Vom guverna si Romania va creste, indiferent cate piedici ne veti pune”.

UPDATE 2: DECLARATIA premierului SORIN GRINDEANU:

„Ieri am aprobat bugetul pe 2017, va multumesc pentru efortul pe care l-ati depus in aceste zile. Stiu ca nu a fost usor, a fost un buget care aduce prosperitate romanilor. Avem toate parghiile necesare petnru a respecta programul de guvernare. Opozitia a depus o motiune de cenzura. E greu sa nu remarc ca aceasta motiune nu-si mai are obiectul. In primul rand, ma asteptam la o abordare profesionista din partea PNL, cand vine vorba despre lucruri serioase. Dar au gasit de cuviinta sa il trimita pe Catalin Predoiu sa sustinta aceasta motiune.

Nu a fost niciodata vorbad despre o ordonanta pe gratiere. Cred ca cineva din interiorul PNL, cu mai multa credibilitate, putea sa sustina aceata motiune. Aveam asteptari mult mai mari de la aceasta noua generatie de parlamentari, dar cred ca domnia lor si-au propus sa salveze Romania prin somn, altfel nu stiu cum poti sa dormi in Parlament cand se dezbate bugetul. Ati auzit ieri discursul presedintelui Romaniei. Dincolo de lozinci, cred ca a reiesit un lucru destul de clar: dorinta arzatoare a dlui preedinte Iohannis sa puna cat mai degraba in functie ‘Guvernul meu’.

Cred ca avem o datorie si trebuie sa ne asumam in continuare guvernarea acestei tari. Sper ca astazi sa transam lucrurile si sa ne intoarcem la treaba. Primarii si presedintii CJ vor sa vina la Bucuresti cu proiecte si sa-si respecte promisiunile pe care le-au facut romanilor. Am irosit deja prea mult timp si energie pe alte lucruri. Acum nici o luna, ati votat in Parlament acest guvern si mi-ati dat o mare responsabilitate. Ne asumam integral ceea ce scrie in programul de guvernare si ceea pentru ce am fost alesi. Avem un program de guvernare votat de majoritatea dintre romanii prezenti la urne, dar avem si datoria sa implementam ceea ce scrie in programul de guvernare.

Am acordat transport gratuit studentilor pe CFR si ma bucur sa vad ca aceasta masura functioneaza. Dincolo de programul de guvernare, nu putem sa ignoram evenimentele care au avut loc in Romanai in ultimele zile. Cred ca romanii care au iesit in strada au tot dreptul sa-si strige nemultumirea, atunci cand simt asta. Imi exprim public aprecierea pentru modul impecabil in care jandarmii romani si-au facut datoria in ultimele zile.

Oamenii s-au simtit in majoritatea timpului protejati si in siguranta. Am vazut in ultimele zile foarte multa creativitate – pe pancarte, in lozinci si pe Facebook. Am citit multe. Unele dintre mesaje au fost de sustinere, altele, evident, negative. Nu voi accepta ura revarsata asupra familiei si copiilor. Deja s-a ajuns prea departe, avem sotii, parinti sau copii care au ajuns sa-si arunce cuvinte grele in aceste zile. Nu pot accepta ca exista doua Romanii – acest lucru nu este normal.

Nu ura, ci ratiunea si dialogul trebuie sa primeze. As vrea sa multumesc institutiilor media si liderilor de opinie care s-au exprimat pentru echilibru. In continuare, exista politicieni care au ramas prizonierii acelei gandiri. Ca premier, imi doresc sa particip in continuare la reconcilierea intre romani.

O parte insemnata a acestei tari mi-a transmis democratic ca nu identifica binele general in acea ordonata. Nu voi mai accepta nicio initiativa de acest gen in Guvern. E nevoie de dezbatere, de dialog, iar cel mai bun loc ca acest lucru sa se intample este aici, in Parlament. Guvernul va sustine in continuare lupta impotriva coruptiei si consolidarea statului de drept.

Intarirea statului de drept nu este un scop in sine, decat daca este folosit pentru a crea institutii puternice. Respectarea legilor este unul dintre factorii fundamentali care aduc bunastare in tara.

Romanii au nevoie de scoli, de spitale. Ma angajez ca Guvernul sa poarta un dialog cu romanii. Am invatat o lectie noua. Va rog, ca si atunci, sa aveti incredere in Guvernul pe care il conduc, ca si in colegii ministri, si sa respingeti aceasta motiune de cenzura. Va multumesc!”.

UPDATE 1: Potrivit News.ro, si-au inregistrat prezenta 379 de senatori si deputati, din totalul de 464 de parlamentari. De la tribuna Parlamentului, senatorul PNL Marcel Vela citeste motiunea de cenzura.

STIRE INITIALA

Dezbaterea motiunii de cenzura va incepe la ora 12.00, in plenul reunit, unde Sorin Grindeanu va sustine si un discurs. Votul va avea loc dupa aproximativ doua ore de dezbateri. Motiunea de cenzura impotriva Guvernului Grindeanu contine o serie de critici dure la adresa coalitiei PSD-ALDE, pe care PNL si USR o acuza de legalizarea furtului prin adoptarea ordonantei de urgenta privind modificarea codurilor penale si a proiectului de lege privind gratierea.

“Renuntati la legalizarea furtului in Romania (…) Romanii nu vor gratierea si salvarea politicienilor corupti. Legiferarea in folos propriu nu este o solutie pentru Romania pentru ca nu face decat sa slabeasca statul de drept si sa ne slabeasca ca natiune. Va somam sa renuntati la actiunile impotriva respectarii legii, sa renuntati la a proteja si a atenta la viata, siguranta si viitorul romanilor. Nu va mai ascundeti in spatele unui vot pe care cetatenii vi l-au acordat cu buna credinta si deschideti larg ochii pentru a vedea ca nu guvernati o Romanie minoritara a celor corupti”, se arata in textul motiunii de cenzura.

Liberalii au anuntat ca vor vorbi pentru sustinere si cu “oameni de buna credinta, care nu doresc salvarea coruptilor prin legi date in Parlament pentru ei” din UDMR, PSD si ALDE. Parlamentarii UDMR a anuntat insa ca nu vor participa la votul motiunii si vor ramane in banci. Singurii care s-au alaturat oficial demersului PNL-USR sunt cei de la PMP. “Vreau sa se inteleaga foarte bine ca nu suntem in remorca PNL, dar PMP va da semnaturi pentru motiunea de cenzura”, a anuntat saptamana trecuta presedintele PMP, Traian Basescu.

Sorin Grindeanu afirma duminica, intr-o emisiune televizata, ca motiunea de cenzura nu are nicio sansa sa treaca. “Este o modalitate democratica, noi avem o majoritate in Parlament in acest moment. Eu cred ca lucrurile sunt cat se poate de clare pentru ca acea motiune nu va trece”, a afirmat Sorin Grindeanu. El a precizat, luni, ca va avea in Parlament si un discurs prin care se va adresa persoanelor care au contestat masurile Guvernului din ultima perioada.

“O sa vedeti maine in discursul pe care o sa-l am la motiunea de cenzura. E un moment important, desi substanta motiunii pana la urma – ordonanta in sine – a fost retrasa si o sa-mi spun punctul de vedere maine in discursul pe care o sa-l am legat de acest subiect si de ceea ce inseamna motiunea de cenzura”, a afirmat premierul Sorin Grindeanu, intrebat fiind daca isi va cere scuze oamenilor pentru ceea ce s-a intamplat legat de OUG 13. Pentru ca motiunea de cenzura sa treaca este nevoie de 233 de voturi “pentru”. PNL, USR si PMP au, impreuna, 168 de voturi.

Sursa foto: realitatea; Sursa declaratii: Ziare.com