Premierul i-a cerut lui Daniel Constantin sa rezolve problema bancilor care nu ofera credite pentru fermieri

Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, sa rezolve problema bancilor care nu dau bani fermierilor, cerandu-i sa discute in acest sens cu ministrul de Finante si cu reprezentantii bancilor comerciale.

Ponta i-a atras atentia ministrului Agriculturii ca fermierii nu au cum sa faca proiectele daca nu primesc imprumuturi de la banci, din cauza cercului vicios al lipsei de creditare. 

“Inteleg ca doar doua banci dau credite pentru desfasurarea acestor programe si, daca exista un tip de acord-cadru de discutat si cu guvernatorul Bancii Nationale, dar cu bancile comerciale, o sa avem sanse mult mai mari. Daca nu-i imprumuta pe fermieri, nu au cum sa faca proiectele si dupa aceea noi sa le decontam. Este cercul vicios al lipsei de creditare. O sa va rog sa faceti o intalnire, impreuna cu ministrul de Finante si bancile comerciale”, i-a spus Ponta ministrului Agriculturii

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat ca a avut nenumarate discutii cu reprezentantii bancilor, dar ca numai unele au fost de acord cu aceasta propunere.

“Mai este o singura problema care nu tine neaparat de sistemul public, legata de partea de cofinantare, de cash-flow, care din pacate, din cauza problemelor care exista in piata de lichiditati, nu functioneaza foarte bine in sensul ca beneficiarii nu au suficiente fonduri sa faca platile, sa solicite dupa aceea rambursarile respective, insa Ministerul Agriculturii a inceput o politica de a veni in intampinarea celor care au deja proiecte, sa incercam sa cream instrumente bancare de creditare, astfel incat sa-i ajutam sa aiba banii necesari pentru a face platile. Din acest punct de vedere, exista o oarecare emotie pe perioada urmatoare”, a precizat Constantin, intr-o reuniune la Guvern pe tema fondurilor UE.