Premierul luxemburghez, PRIMUL LIDER din UE care se CASATORESTE cu un BARBAT

 Premierul liberal luxemburghez Xavier Bettel s-a casatorit vineri cu partenerul sau belgian, Gauthier Destenay, devenind astfel primul lider din Uniunea Europeana care se casatoreste cu un partener de acelasi sex, transmite AFP.

Casatoria a fost oficiata la primaria orasului Luxemburg de Lydie Polfer, primarul capitalei marelui Ducat. Xavier Bettel si Gauthier Destenay, ambii in costume de culoare inchisa, au venit de mana la ceremonie. in fata primariei se adunasera circa 200 de persoane, care i-au aplaudat la venire. Mirii au revenit dupa ceremonie pentru a-i saluta si traditionalul orez a fost aruncat in aer in cinstea lor.

Dupa ceremonie, mirii au mers la Cercle Cite, cladire municipala din centrul Luxemburgului, pentru un cocktail. Festivitatile vor continua sambata intr-un restaurant din Gaichel, localitate aflata la granita cu Belgia. Xavier Bettel a renuntat la calatoria de nunta din cauza unei ‘agende politice incarcate’. El urmeaza sa mearga saptamana viitoare la Forumul economic de la Astana (Kazahstan) si sa se pregateasca pentru presedintia UE, care va fi asigurata de Luxemburg de la 1 iulie, la cateva zile dupa un important summit european consacrat imigratiei.

 Premierul luxemburghez de 42 de ani si-a anuntat in august 2014 intentia de a se casatori cu Gauthier Destenay, arhitect belgian cu care avea un contract de uniune civila din 2010. ‘M-a cerut si am spus +da+’, a declarat el atunci in Los Angeles Times. Cu doua luni in urma fusese adoptata, cu mare majoritate, legea care permite cuplurilor de acelasi sex din Luxemburg casatoria si adoptia. Legea a intrat in vigoare la inceputul acestui an.

CITESTE SI: TOP 8 AL CELOR MAI MARI POVESTI DE DRAGOSTE DIN ISTORIE

 Cei doi nu si-au dorit publicitate, insa casatoria lui Bettel este considerata ‘un mesaj frumos, un semn’ al evolutiei societatii luxemburgheze, tara catolica, a afirmat Bernard Baumgarten, director al Centrului de creatie coregrafica din Luxemburg, la televiziunea publica belgiana, RTBF.

Sursa foto www.agerpres.ro