PREMIERUL MIHAI TUDOSE “LOVIT” de INCA o ACUZATIE de PLAGIAT

Malpraxis academic pentru 220 din cele 368 de pagini dintr-o carte semnata, in 2009, de actualul premier Mihai Tudose. Volumul, suspect de plagiat pentru peste 60% din pagini, este parte a unui puzzle care devoaleaza, in fapt, un intreg sistem de relatii la varful puterii, informeaza jurnalistii de la Romania Libera. Cartea a aparut la Editura Academiei Nationale de Informatii din subordinea Serviciului Roman de Informatii. Institutie de invatamant superior la care Tudose era, in momentul publicarii cartii, doctorand.

Ceilalti autori ai cartii sunt Gheorghe Toma si Stefan Teodoru, sefi in Academia SRI, dar si Severin Florian Lungu, fost sef SRI Braila. Cu soacra acestuia, Tudose a avut o firma. Cei patru au copiat pana si dintr-una din cele mai cunoscute carti ale secolului trecut, „Socul viitorului“ de Alvin Toffler. Este ca si cum ai prelua paragrafe din Biblie si ai spune ca le-ai scris tu.

Aceasta este a doua suspiciune de plagiat pentru Tudose, dupa cea din lucrarea de doctorat. In acel caz, politicianul PSD a recunoscut tacit incalcarea regulilor academice, depunand, anul trecut, o cerere de renuntare la titlul de doctor. Fara efect, deocamdata.

Cinci capitole copiate integral

Principala „victima“ a celor patru autori ai cartii „Schimbarea manageriala. Managementul schimbarii. Manageri innascuti. Manageri formati“ (Editura Academiei Nationale de Informatii „Mihai Viteazul“, Bucuresti, 2009) se numeste Dumitru I. Popescu. Acestuia ii aparuse, in 2005, volumul „Managementul modern al organizatiilor“ (Editura Fundatiei Romania de Maine, Bucuresti), din care se regasesc in „Schimbarea manageriala“, integral, FARA GHILIMELE SI FARA VREO NOTA DE SUBSOL, cinci capitole: 8, 13, 14, 15 si 16. In total, 63 de pagini din volumul celor patru sunt copiate de la Popescu. Volumul acestuia nu este prezent in nici o nota de subsol din lucrarea semnata de Tudose, ci doar in bibliografie, ceea ce nu este suficient. Deciziile Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) din ultimii ani arata ca aceasta metoda este considerata plagiat. Contactat de RL, coordonatorul platformei plagiate.ro, profesorul universitar Dorin Isoc, a sustinut acelasi lucru.

CITESTE RESTUL INVESTIGATIEI AICI.