Premierul Ponta admite o lipsa de consultare cu CSM si CE pe modificarile aduse la Codul Penal

Premierul Victor Ponta a admis, vineri, ca nu a existat o comunicare foarte buna pe marginea modificarilor aduse la Codul Penal, mentionand aici o lipsa de consultare cu CSM, ministrul Justitiei si Comisia Europeana. Chiar si asa, premierul s-a aratat convins ca, in urma discutiilor, forma finala a legii va fi acceptata la Bruxelles.

“E foarte clar ca a fost o lipsa de consultare cu CSM, cu ministrul Justitiei si cu Comisia Europeana. Am spus foarte clar ca nu putem adopta legislatia fara sa avem consultari, dar, in cele din urma, Parlamentul trebuie sa respecte doar Constitutia”, a declarat, vineri, premierul Victor Ponta, intr-un interviu acordat postului de radio France Inter, citat de Mediafax.

Intrebat daca astfel nu se incearca “albirea” acestui vot dat de parlamentari, premierul a aratat ca forma finala a legii va respecta standardele europene.

“In realitate, nu stiu cum s-a intâmplat cu proiectul de lege, desi sunt un fost magistrat si cunosc procedurile, dar sunt sigur ca, in urma consultarilor, forma finala a legii va fi acceptata de Comisia Europeana, nu insa si de opozitie, acest lucru va fi imposibil”, a spus Ponta.

El a recunoscut ca in România exista inca problema coruptiei politice, dar a precizat ca exista rezultate importante in combaterea fenomenului.
“Din nefericire, la noi se amesteca coruptia si lupta institutionala, care exista, cu batalia politica. La noi e foarte usor sa spui ca adversarul politic e corupt”, a sustinut Victor Ponta.

Camera Deputatilor a adoptat, marti, un proiect de lege prin care presedintele si parlamentarii sunt scosi din categoria functionarilor publici prevazuta in Codul Penal. Tot marti, Camera a aprobat un proiect de modificare a Codului Penal respins de Senat in octombrie 2012, prin care se schimba articolul privind conflictul de interese, fiind eliminata categoria functionarilor publici.

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, ca va retrimite Parlamentului legea prin care presedintele si parlamentarii sunt scosi din categoria functionarilor publici, el mentionand ca “nu putem confunda Presedintia si Parlamentul cu un butic din Gara de Nord”.

Seful statului a mai spus ca modificarile la Codul penal adoptate marti de Camera Deputatilor sunt “dramatice” si “darama zece ani de munca si activitate a institutiilor anticoruptie” precum DNA sau ANI.

PDL a depus, joi, la Curtea Constitutionala, doua sesizari in legatura cu modificarile adoptate marti de Camera Deputatilor la Codul Penal, una vizand definirea functionarului public si cealalta referindu-se la conflictul de interese.

Si Inalta Curte de Casatie si Justitie a sesizat, joi, Curtea Constitutionala cu privire la modificarile aduse Codului penal care au fost aprobate marti de Camera Deputatilor.

Directia Nationala Anticoruptie a aratat ca, in urma modificarilor aduse Codului Penal, parlamentarii trimisi in judecata pentru fapte de coruptie sau asimilate acestei infractiuni ar putea sa fie achitati, iar cei aflati in detentie, prin condamnari definitive, ar putea fi pusi in libertate.

Consiliul Superior al Magistraturii a criticat, la rândul sau, modificarile aduse Codului Penal, subliniind ca nu le-a primit spre avizare, asa cum prevede legea. Comisia juridica a Camerei Deputatilor a precizat, joi, intr-un comunicat, ca nu avea obligatia sa ceara avizul CSM.
Ambasadele Statelor Unite, Olandei, Germaniei si ambasadorul britanic, Martin Harris, au criticat, miercuri, amendamentele aduse la Codul Penal de catre deputati.