Premierul Ponta si ministrul Finantelor, total nepregatiti sa-i explice lui Basescu influenta reducerii CAS in economie

Premierul Ponta si ministrul Finantelor, total nepregatiti sa explice influenta reducerii CAS in economie

Editorial Cristian Hostiuc

Dupa intalnirea de la Cotroceni pe tema reducerii CAS si pentru a dovedi ca a avut un limbaj cuviincios fata de ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, presedintele Traian Basescu a facut publica inregistrarea discutiilor cu premierul si seful Finantelor.

Mai bine nu le facea pentru ca rar am vazut o asemenea discutie economica superficiala pe tema reducerii unor taxe care influenteaza fluxurile de cash, bilantul companiilor si veniturile angajatilor. Plus ca la discutii ar fi trebuit sa participe in primul rand reprezentantii mediului de afaceri si a celui de cercetare economica.

Asa cum a aratat conversatia in trei, atat ministrul Finantelor, cat si premierul, sunt total nepregatiti sa explice influenta reducerii CAS in economie si apoi in bugetul de stat. Si ganditi-va ca cei doi au in subordine institute de analiza si mii de oameni care ar trebui sa faca analize de impact pana la ultima zecimala.

Vezi aici inregistrarile de la consultarile care au avut loc luni intre Traian Basescu, Victor Ponta si Ioana Petrescu

De asemenea, cu toate ca nu este obligatia lui, presedintele Romaniei ar fi trebuit sa vina cu propriile analize economice, care sa fie mai puternice, mai consistente si mai justificative, ca sa demonstreze ca premierul si ministrul Finantelor gresesc. in echipa presedintelui si la discutia de la Cotroceni s-a aflat un fost ministru de Finante, Bogdan Dragoi.

Orice reducere a CAS, orice reducere a impozitului pe forta de munca sau pe taxele platite de companii este buna pentru economie si pentru mediul de business. Atat presedintele, cat si premierul trebuie sa fie de aceeasi parte a baricadei cand este vorba de economie, de crestere, de investitii, de locuri de munca. Daca echipa de la palatul Victoria nu are toate datele, echipa de la Cotroceni ar fi trebuit sa vina ea cu datele si sa vada impreuna cum pot face sa se intample reducerile de taxe si impozite.

Vezi aici ce a declarat Victor Ponta dupa consultarile cu presedintele pe tema CAS

Poate ca 5 punce procentuale din CAS, ceea ce inseamna cinci miliarde de lei pe an, nu pot fi acoperite imediat. Dar poate o scadere de trei puncte poate fi acoperita, fara sa se mareasca sau sa se introduca alte taxe. Poate se gasesc solutii pentru o reducere si mai mare de 5%.

Dar niciuna dintre parti nu vine cu cifre consistente pe masa, nici ministrul Finantelor, nici premierul, nici presedintele nu pot sustine cu cifre o reducere sau alta. Asta este problema intregii administratii politice a Romaniei, nu au cifre in spate, iar toate deciziile se iau din vorbe de care beneficiaza sau le plateste altcineva. A se vedea si modificarile la Codul Fiscal, aruncate pe piata vineri – cresterea impozitului pe masini si pe case – care au fost retrase dupa nici 24 de ore, pe motiv ca guvernul nu le-a luat in discutie.

Citeste continuarea materialului pe zf.ro.