Premierul Rajoy: Nu s-a luat inca o decizie de modificare a Tratatului Schengen in sensul restrangerii libertatii de circulatie

Premierul spaniol, Mariano Rajoy, a declarat, luni, ca deocamdata nu s-a luat nicio decizie privind o eventuala revizuire a Tratatului Schengen in sensul restrangerii libertatii de circulatie in interiorul acestui spatiu, asa cum a cerut ministrul spaniol de interne in urma atacurilor teroriste din Franta, informeaza AFP.

“Daca se va pune aceasta problema, ea va fi dezbatuta, dar cred ca orice masura de combatere a terorismului trebuie avuta in vedere cu conditia ca ea sa nu aduca atingere altor lucruri. Cred ca totul este perfect compatibil”, a adaugat seful executivului spaniol intr-o declaratie acordata postului de radio Cadena Ser, fara sa ofere alte detalii.

Ministrul spaniol de interne, Jorge Fernandez Diaz, a anuntat anterior ca tara sa ‘va sustine instituirea de controale la frontiere’ pentru a limita deplasarile jihadistilor care pleaca sau revin din zonele de conflict. ‘S-ar putea sa fie nevoie de o modificare a Tratatului Schengen’, a spus el intr-o declaratie acordata duminica publicatiei El Pais.

Citeste si: FILMUL ATACURILOR DIN FRANTA, INCEPAND CU CHARLIE HEBDO. VIDEO

Guvernul de la Madrid doreste ca ‘persoanele ce prezinta un risc sau asupra carora planeaza suspiciuni intemeiate ca ar putea fi teroristi (…) sa nu poata folosi libertatea de miscare in detrimentul libertatii si securitatii noastre’, a explicat ministrul spaniol.

Totusi, acest tratat ce a instituit spatiul de libera circulatie din care fac parte 26 de state europene nu poate fi modificat unilateral.