SORIN GRINDEANU in vizita oficiala la BRUXELLES! Declaratiile PREMIERULUI

Premierul Sorin Grindeanu va efectua o vizita la Bruxelles in perioada 16-17 februarie, informeaza un comunicat al Guvernului. Seful Executivului roman va avea intrevederi cu Jean-Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene, cu Donald Tusk, presedintele Consiliului European, cu Frans Timmermans, prim-vicepresedintele Comisiei Europene, si cu Jyrki Katainen, Vice-Presedinte al Comisiei Europene, responsabil cu ocuparea fortei de munca, cresterea economica, investitii si competitivitate.

UPDATE: Premierul Sorin Grindeanu a purtat discutii joi, la Bruxelles, cu Frans Timmermans, prim-vicepresedintele Comisiei Europene (CE), despre ce planuri are Guvernul roman in lupta impotriva coruptiei.

Cei doi au sustinut o conferinta de presa comuna, in care Timmermans a declarat ca saluta abrogarea ordonante 13 – care a scos in strada sute de mii de oameni – si ca isi doreste ca, pe viitor, Guvernul si Parlamentul sa lucreze in deplina transparenta. De asemenea, el a anuntat ca CE este dispusa sa sustina Romania cu fonduri pentru renovarea inchisorilor, astfel incat conditiile de acolo sa fie la standarde europene.”Ma bucur ca Guvernul a schimbat legislatia pentru a fi in concordanta cu reglementarile UE. Dar acelasi lucru se aplica si in zona in care legislatia trebuie pusa in acord cu deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei”, a declarat Frans Timmermans.

Acesta a spus ca alte subiecte de pe agenda au fost supraaglomerarea din inchisori si conditiile in care sunt tinuti condamnatii. “Ne-am oferit disponibilitatea de a lucra la proiecte pentru renovarea cladirilor si aducerea lor la nivelul UE, vrem sa sustinem asta. Putem folosi fonduri din cele pentru investitii structurale”, a mentionat Timmermans.La randul sau, Sorin Grindeanu a spus ca a avut cu prim-vicepresedintele CE “o intalnire extrem de constructiva, extrem de aplicata pe ce inseamna stadiul implementarii masurilor din MCV”.

Insa premierul a precizat ca i-a cerut lui Timmermans ca CE sa clarifice niste specificatii din raportul MCV, pentru ca Guvernul nu a inteles prea bine ce are de facut. “O sa transmitem ce dorim a fi clarificat, astfel incat sa putem indeplini ce scrie in MCV”, a adaugat Grindeanu. Prim-ministrul a multumit pentru disponibilitatea CE de a ne oferi fonduri pentru renovarea penitenciarelor. “Guvernele trecute nu au reusit (sa le acceseze – n.red.), noi suntem determinati”, a continuat el.

“Am reiterat pozitia noastra ferma de a continua lupta impotriva coruptiei, am spus ce ne dorim in viitor, si anume ca reglementarile din domeniul justitiei sa se intample in Parlament, intr-o dezbatere larga, care sa implice institutii, ONG-uri si parlamentari, astfel incat deciziile CCR care se refera la articole din Codul Penal si Codul de Procedura Penala sa poate fi aprobate in Parlament”, a aratat Sorin Grindeanu.

STIRE INITIALA

“Vreau sa-i asigur pe toti partenerii nostri din institutiile europene ca lupta impotriva coruptiei, implicarea si consolidarea rolului nostru in UE sunt obiective prioritare ale Guvernului pe care-l conduc, iar demersul de acum se inscrie in linia dialogului activ pe care-l promovam cu toti interlocutorii europeni”, a afirmat prim-ministrul Grindeanu, potrivit comunicatului.

Din delegatia condusa de premierul Sorin Grindeanu vor face parte si Teodor-Viorel Melescanu, ministrul Afacerilor Externe, si Marius Nica, consilier de stat in aparatul de lucru al prim-ministrului.

Sursa foto: realitatea