Premierul sustine ca Huawei nu a participat la constructia sistemului 112

Premierul Victor Ponta a declarat joi, intr-o conferinta de presa, ca ideea ca Huawei ar face ceva pentru STS este lipsita de adevar si a adaugat ca nu exista motive de ingrijorare legate de memorandumul semnat, deoarece firma chineza lucreaza cu SUA si Europa si furnizeaza de multi ani echipamente pentru mari companii romanesti.

“Ideea ca Huawei o sa faca nu stiu ce pentru STS e cel putin un neadevar. Din cate stiu, furnizeaza de ani de zile pentru marile companii de telecomunicatii echipamente”, a declarat Ponta intrebat daca poate preciza ce sisteme de comunicatii va construi Huawei si daca privesc un grad inalt de securizare”.

Premierul a adaugat, raspunzand unei intrebari, ca Huawei nu a participat la constructia sistemului 112.

Premierul a tinut sa dea asigurari ca vor exista licitatii organizate conform legislatiei europene, acuzandu-l pe seful statului Traian Basescu ca pericliteaza mediul investitional prin declaratii iresponsabile la adresa unor companii, precum KazMunaiGaz, Dacia Renault si Huawei.

Vezi aici si alte declaratii ale premierului Victor Ponta

Reamintim ca presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca a inteles, din semnarea memorandumului Guvernului cu firma chineza Huawei, de ce premierul Ponta vrea Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) in subordinea sa, acuzandu-l ca a facut un joc murdar pe seama securitatii nationale.

Presedintele Traian Basescu a anuntat ca a solicitat, miercuri, de la ministrul pentru Societatea Informationala, Dan Nica, si a primit memorandumul semnat de Guvern, anul trecut, cu firma Huawei din China. 

“Din lecturarea memorandumului am inteles foarte bine de ce vrea STS-ul la Guvern. Acum s-a dezlegat enigma. Este clar ca angajamentele cu firma chineza l-au obligat pe Ponta sa largeasca spectrul de oferte pentru aceasta firma chineza”, a declarat Basescu.

Presedintele a spus ca il notifica public pe premier ca indiferent ce vot se va da in Parlament, ii este greu sa creada ca o astfel de lege va trece de Curtea Constitutionala, stiind atributiile legale ale STS, si a aratat ca securitatea nationala “nu se da pe mana unor firme de IT straine, indiferent cat de prietene am fi cu o tara sau alta”.
Ponta a delegat dreptul de semnatura la Finante catre secretarul de stat Dan Manolescu (PNL)