Premierul Tudose i-a convocat la Guvern pe ministrul Apararii, pe ministrul Economiei si pe seful Statului Major

Premierul Mihai Tudose i-a chemat, miercuri, la Guvern, pe ministrul Apararii, pe seful statului major si pe ministrul Economiei. Ei vor discuta pe tema inzestrarii Armatei, in contextul posibilitatii achizitionarii de rachete Patriot, dar si al planului de inzestrare, amanat in CSAT, informeaza News.ro.

Departamentul de Stat al SUA a aprobat posibila vanzare a sistemului defensiv de rachete Patriot catre Romania, inclusiv suport tehnic si echipamente, costul estimativ fiind de 3,9 miliarde de dolari. Congresul SUA a fost notificat in legatura cu aceasta posibila tranzactie in data de 10 iulie.

Defense Security Cooperation Agency a anuntat ca Guvernul Romaniei a solicitat vanzarea a sapte sisteme Patriot, in solicitare fiind incluse, printre altele, echipamentul de comunicatii, instrumente si echipamente de testare, echipamente de suport, generatoare, documentatie tehnica, echipamente de antrenament, piese de schimb, instruirea personalului, servicii de suport tehnic si logistic, valoarea totala a programului fiind de 3,9 miliarde de dolari.

Principalii contractori vor fi Raytheon Corporation din Andover, Massachusetts, si Lockheed-Martin din Dallas, Texas.

Pentru implementarea acestui acord va fi necesar ca aproximativ 30 de reprezentanti ai Guvernului SUA si 40 de reprezentanti ai contractorilor sa se deplaseze in Romania, pentru instalarea echipamentelor, verificarea sistemului, instruire si support tehnic si logistic. Un alt subiect discutat ar putea fi cel privind amanarea in CSAT a dezbaterii privind inzestrarea armatei.

Premierul Mihai Tudose a explicat, miercuri, ca problemele privind inzestrarea Armatei din CSAT nu au pornit de la nealocarea banilor in bugetul MApN, ci de la cum vor fi acestia cheltuiti, urmand sa aiba o discutie cu conducerea ministerului saptamana aceasta sau cea viitoare.

Planul pentru inzestrarea Armatei a fost retras de pe ordinea de zi a CSAT, pentru ca nu respecta cerinta cu alocarea bugetara de 2% din PIB pentru cel putin un deceniu, a anuntat presedintele Klaus Iohannis, precizand ca documentul va fi adaptat si prezentat ulterior in Consiliul Suprem de Aparare a tarii.

Sursa foto: realitatea