Premierul Viorica Dăncilă i-a dat cu flit lui Klaus Iohannis! Președintele îi cere demisia

Viorica Dăncilă i-a dat cu flit președintelui Iohannis. Premierul ar fi sunat pe telefonul oficial de la Palatul Cotroceni, la ora 9.52, pentru a-l înstiința pe Klaus Iohannis că nu se va mai prezenta la întâlnirea care ar fi trebuit să aibă loc la ora 11.

Update: Președintele Klaus Iohannis i-a cerut demisia premierului Viorica Dăncilă, precizând că acesta nu a înțeles obligațiile ce îi revin conform jurământului depus la învestirea în funcție și nu face altceva decât să execute ordinele de partid. ”Doamna Dăncilă nu face față poziției de prim-ministru al României și transformă guvernul într-o vulnerabilitate pentru România”.

”Săptămâna trecută în guvern s-a discutat un document secret. Aceasta a fost o mare greșeală pentru că în chestiuni de politică externă trebuia să fie consultat președintele lucru care nu s-a întâmplat. În Constituție, în toate deciziile CCR în practica politică din România se statuează și se știe că este nevoie în interesul României de o consultare constituțională între premier și președinte, este nevoie în interesul României și nu în interesul cuiva particular ca autoritățile să colaboreze loial. Aceste lucruri nu au fost înțelese de doamna Dăncilă. (…) Asta înseamnă nu doar că nu se respectă ad literam constituția, legile țării și principiul colaborării loiale, nevoia de consultare între președinte și premier, deciziile CCR toate acestea în interesul României. Dna Dăncilă a preferat să execute ordinele venite de la partid având în vederea acestea eu retrag încrederea doamnei Dăncilă”.

Iohannis: BNR nu poate fi acaparat

“Ar fi trebuit să am o întâlnire la ora 11 cu doamna Dăncilă. Acea întâlnire nu s-a mai ţinut, dar asta nu are nicio importanţă şi nu schimbă cu nimic lucrurile pe care am intenţionat să le transmit astăzi românilor.

Vreau să repet două lucruri. Rolul BNR e unul foarte clar determinat. Ea este independentă faţă de Guvern şi alte instituţii ale statului. E foarte clar că PSD pune sub semnul întrebării această independenţă. S-a văzut după declaraţiile unor personaje din conducerea PSD. BNR nu poate fi acaparat de către PSD. Chiar şi aşa, este de dorit ca politicile BNR şi ale Guvernului să fie corelate şi dicutate. Nu s-a întâmplat acest lucru şi am vrut să mediez între ei”, sunt acuzele lui Iohannis.

Știre inițială

Viorica Dăncilă nu a putut să ia legătura direct cu președintele, care se afla într-o altă discuție oficială. Astfel, șefa Guvernului a transmis Administrației Prezidențiale că nu mai ajunge la Palatul Cotroceni, anunță Antena 3.

Guvernul a comunicat la Cabinetul Președintelui României faptul că doamna Dăncilă nu va veni astăzi la Cotroceni. Președintele României va susține astăzi o declarație de presă la Palatul Cotroceni, în jurul orei 11.00.

Premierul Dăncilă și președintele Iohannis ar fi trebuit să se întâlnească astăzi pentru a discuta, printre altele, și situația tensionată dintre Guvern și BNR.

Sursa foto: realitatea