PREMII in schimbul DESEURILOR electrice si de baterii, prin campania ECOBANCA

Bucurestenii pot participa, incepand din aceasta saptamana, in urmatoarele trei luni, la o noua campanie ECOBANCA, prin care, predand electronice, electrocasnice, baterii si acumulatori vechi, strang puncte pe baza carora vor fi PREMIATI cu aparatura noua.

Campania, implementata de Asociatia Environ, in parteneriat cu Ministerul Mediului si Primaria Capitalei, si aflata la cea de-a doua editie, isi propune sa incurajeze colectarea separata a DESEURILOR de echipamente electrice si electronice (DEEE) si a DESEURILOR de baterii si acumulatori (DBA).

In acest scop, din aceasta saptamana, pentru urmatoarele trei luni, vor fi amplasate in Capitala sase rulote unde cetatenii vor putea preda aceste deseuri. Spre sfarsitul saptamanii patru dintre aceste puncte de colectare se vor regasi la intrarea Charles de Gaule a Parcului Herastrau, in Parcul Carol, Parcul Tineretului si in Parcul Circului, urmand sa fie anuntate locurile de amplasare ale celorlaltor doua puncte. Traseul punctelor de colectare Ecobanca in cele trei luni va fi anuntat pe site-ul campaniei – www.ecobanca.ro.

Pentru echipamentele uzate de mari dimensiuni (cu greutati care depasesc 20 de kilograme), participantii pot solicita ridicarea acestor de la domiciliu la numarul de telefon 031.827.0000, la adresa de e-mail concurs@ecobanca.ro sau la punctele de colectare mobile.

In schimbul echipamentelor si bateriilor uzate predate, cetatenii vor primi puncte, care se aduna pe un card pe care il primeste fiecare participant la campanie in momentul inscrierii.

Fiecare participant care a acumulat pe card un numar suficient de puncte are dreptul sa isi aleaga, la finalul campaniei (15 septembrie), un singur produs din cele oferite ca premiu.

Numarul de puncte acordat pentru fiecare DEEE predat este prezentat pe site-ul campaniei, in regulament. Cel mai mare punctaj – 35 de puncte – se acorda la predarea unui frigider, congelator sau unei masini de apalat.

Pentru cel mai mic premiu – un aparat foto – este nevoie de 300 de puncte, iar pentru cel mai mare – o combina frigorifica – de 1.500 de puncte.

Presedintele Asociatiei Environ, Andrei Orban, a aratat, la conferinta de lansare a campaniei, ca aceste DESEURI – DEEE-urile si DBA-urile -, desi nu au o mare pondere canititativ, reprezentand doar zece la suta din intreaga cantitate de DESEURI generata de populatie anual, sunt in schimb foarte poluante.

Citeste si: Peste 132 tone de DESEURI RECICLABILE au fost COLECTATE SELECTIV in Sectorul 6

La randul sau, ministrul Mediului Attila Korodi a apreciat ca numai o sesime din echipamentele electronice si electrocasnice, bateriile si acumulatorii pusi pe piata sunt colectati separat dupa ce se uzeaza, restul poluand acolo unde sunt depozitati neconform.

Anul trecut, Asociatia Environ a organizat prima editie a campaniei ECOBANCA, cu patru puncte de colectare mobile care au functionat in perioada 1 iunie – 18 septembrie.

Insa, numarul cetatenilor care au participat la campanie a fost de doar 1.000, acestia depunand aproximativ 12 tone de DEEE si DBA la punctele mobile de colectare amplasate in zone diferite ale orasului.

In acest context, ministrul Attila Korodi a spus ca ar trebui extinsa campania si totodata ar trebui ca municipalitatea sa asigure necesarul de puncte de colectare separata a DEEE si DBA.

Citeste si: Un sfert dintre locuitorii Sectorului 1 COLECTEAZA SELECTIV la domiciliu

Autoritatile locale trebuie sa asigure un punct de colectare a acestor tipuri de DESEURI la 50.000 de locuitori, astfel ca, in Capitala, ar trebui sa existe 40 astfel de puncte.

Pana in prezent, municipalitatea a amplasat 27 de puncte de colectare selectiva a DEEE si DBA, potrivit directorului Directiei utilitati publice din Primaria Capitalei, Magdalena Iuga.

Sursa foto: green-report.ro