Premii Oscar 2019. Lista completă a câștigătorilor de la cea de-a 91-a ediţie

Filmele “Green Book” şi “Roma”, actorii Rami Malek şi Christian Bale şi actriţele Olivia Colman şi Glenn Close, care au câştigat deja mai multe trofee în sezonul premiilor cinematografice 2018-2019, sunt protagoniştii celor mai importante “dueluri” aşteptate la cea de-a 91-a ediţie a galei de decernare a premiilor Oscar, care va avea loc în noaptea de duminică spre luni la Los Angeles.

Update: Gala de decernare a Premiilor Oscar 2019, aflată în acest an la cea de-a 91-a ediţie, și-a desemnat câștigătorii.

”Green Book” a primit premiul Oscar pentru cel mai bun lungmetraj la Gala de decernare a premiilor Oscar 2019 din acest an. ”Green Book” a fost regizat de Peter Farrelly.

Alfonso Cuaron a fost desemnat cel mai bun regizor pentru lungmetrajul său în alb și negru, ”Roma”. Acesta este cel de-al patrulea trofeu Oscar acordat regizorului mexican.

Olivia Colman a primit premiul Oscar pentru cea mai bună actriță în rol principal pentru interpretarea din ”The Favourite”. Actrița are la activ două Globuri de Aur, patru premii BAFTA și un Primetime Emmy Award.

Rami Malek a primit premiul Oscar pentru cel mai bun actor, pentru partitura din “Bohemian Rhapsody”. Aceasta a fost prima nominalizare la Oscar pentru Rami Malek.

Filmul “BlacKkKlansman”, de Spike Lee, a primit premiul pentru cel mai bun scenariu adaptat. Premiul a fost primit de Charlie Wachtel, David Rabinowitz, Kevin Willmott şi Spike Lee.

Lungmetrajul “Green Book” a primit premiul pentru cel mai bun scenariu original. Premiul a fost primit de Nick Vallelonga, Brian Currie şi Peter Farrelly, aflaţi la prima lor nominalizare la Oscar pentru cel mai bun scenariu original.

Mahershala Ali a fost desemnat cel mai bun actor în rol secundar, pentru interpretarea din “Green Book”. Aceasta a fost a doua nominalizare la Oscar şi, totodată, acesta a fost al doilea trofeu câştigat de actorul Mahershala Ali, după cel primit pentru rolul din “Moonlight”, în 2017.

Drama în alb şi negru “Roma”, de Alfonso Cuaron, a fost recompensată cu premiul Oscar pentru cel mai bun lungmetraj străin. Aceasta a fost a noua nominalizare la Oscar pentru o producţie mexicană şi primul trofeu câştigat.

Lungmetrajul “Free Solo”, de Jimmy Chin și Elizabeth Chai Vasarhelyi, a primit premiul pentru cel mai bun documentar. Pentru acest documentar, Jimmy Chin și Elizabeth Chai Vasarhelyi au fost nominalizați pentru prima dată la premiile Oscar.

Actriţa Regina King a primit premiul Oscar pentru cel mai bun rol secundar feminin, pentru interpretarea din “If Beale Street Could Talk”, la cea de-a 91-a ediţie a galei Academiei de film americane, care are loc duminică noapte, la Dolby Theatre din Los Angeles. Aceasta a fost prima nominalizare la Oscar pentru Regina King.

Lista completă a Câștigătorilor Oscar 2019

Cel mai bun film: “Green Book”

Cel mai bun regizor: Alfonso Cuaron (“Roma”)

Cel mai bun actor în rol principal: Rami Malek (“Bohemian Rhapsody”)

Cea mai bună actriţă în rol principal: Olivia Colman (“The Favourite”)

Cel mai bun actor în rol secundar: Mahershala Ali (“Green Book”)

Cea mai bună actriţă în rol secundar: Regina King – “If Beale Street Could Talk”

Cel mai bun film străin: Mexic – “Roma”

Cel mai bun lungmetraj de animaţie: “Spider-Man: Into the Spiderverse

Cea mai bună scenografie: Hannah Beachler, Jay Hart – “Black Panther”

Cel mai bun scenariu adaptat: Charlie Wachtel, David Rabinowitz, Kevin Willmott, Spike Lee – “BlacKkKlansman”

Cel mai bun scenariu original: Nick Vallelonga, Brian Currie, Peter Farrelly – “Green Book”

Cea mai bună imagine: Alfonso Cuaron – “Roma”

Cel mai bun montaj: John Ottman – “Bohemian Rhapsody”

Cea mai bună coloană sonoră: Ludwig Goransson – “Black Panther”

Cel mai bun cântec: “Shallow” din “A Star Is Born” – muzică și versuri de Lady Gaga, Mark Ronson, Anthony Rossomando și Andrew Wyatt

Cel mai bun montaj de sunet: John Warhurst şi Nina Hartstone – “Bohemian Rhapsody”

Cel mai bun mixaj de sunet: Paul Massey, Tim Cavagin şi John Casali – “Bohemian Rhapsody”

Cele mai bune efecte speciale: Paul Lambert, Ian Hunter, Tristan Myles şi J.D. Schwalm – “First Man”

Cele mai bune costume: Ruth Carter – “Black Panther”

Cel mai bun machiaj: Greg Cannom, Kate Biscoe și Patricia Dehaney – “Vice”

Cel mai bun scurtmetraj animat: “Bao”

Cel mai bun scurtmetraj de ficţiune: “Skin”

Cel mai bun lungmetraj documentar: “Free Solo”

Cel mai bun scurtmetraj documentar: “Period. End of Sentence”

Gala Oscar 2019 a fost transmisă în direct de postul american ABC şi difuzată în peste 225 de ţări şi teritorii din întreaga lume. Ediţia din acest an nu a avut un maestru de ceremonii, după renunţarea comicului Kevin Hart, anunţat iniţial ca prezentator al galei, rolul acestuia fiind suplinit de o serie de celebrităţi, precum Helen Mirren, Michael B. Jordan, Elsie Fisher, Daniel Craig, Whoopi Goldberg, Jennifer Lopez şi Michael Keaton.

Știre inițială

O lipsă de consens fără precedent înregistrată în acest an în rândul asociaţiilor de la Hollywood care reprezintă interesele actorilor, regizorilor, scenariştilor şi producătorilor i-a bulversat pe specialiştii în pronosticurile pentru Oscar, iar cursa pentru trofeul decernat în categoria “cel mai bun film” este marcată mai mult ca niciodată de o doză uriaşă de incertitudine, a declarat jurnalistul Brian Lowry pentru site-ul CNN.com, scrie Agerpres.

Modificările operate de Academia de film americană (Academy of Motion Picture Arts and Sciences – AMPAS), instituţia care decernează premiile Oscar, a complicat şi mai mult jocul pronosticurilor, întrucât tentativa de a ghici viitorii laureaţi pe baza preferinţelor din trecut ale Academiei nu mai este deloc o sarcină uşoară, după ce instituţia americană a depus eforturi concertate pentru a îşi extinde şi a îşi diversifica structura de membri cu drept de vot.

Cu toate acestea, există câteva categorii ai căror câştigători par a fi uşor de identificat, în contextul în care mai mulţi favoriţi s-au remarcat în actualul sezon al premiilor cinematografice.

Citește și: PREMII OSCAR 2019. MĂSURI EXCEPŢIONALE DE SECURITATE LA DOLBY THEATRE

“Roma”, un lungmetraj turnat în alb negru, o dramă în limba spaniolă despre maturizare, şi “The Favourite”, o comedie despre viaţa la curtea unei regine din Marea Britanie, au primit în 2019 cele mai multe nominalizări şi vor concura fiecare la 10 categorii.

În topul producţiilor cu cele mai multe nominalizări urmează “A Star Is Born”, o dramă romantică, cu Bradley Cooper şi Lady Gaga, care a primit opt nominalizări.

Cel mai bun film

Marile favorite la această categorie sunt considerate filmele “Green Book” şi “Roma”. Celelalte producţii nominalizate sunt “The Favourite”, “Vice”, “A Star is Born”, “Bohemian Rhapsody”, “BlacKkKlansman” şi “Black Panther”.

În pofida unor cronici nefavorabile şi a unor controverse care nu au legătură cu filmul în sine, “Green Book”, un lungmetraj inspirat din realitate, ai căror protagonişti sunt interpretaţi de Viggo Mortensen şi Mahershala Ali, bifează multe dintre căsuţele de caracteristici ale unor foşti câştigători la galele Oscar şi a obţinut deja un Glob de Aur şi premiul pentru cel mai bun film decernat de Sindicatul Producătorilor Americani (Producers Guild of America – PGA).

Principalul său concurent, “Roma”, întâmpină la rândul său dificultăţi serioase: Nu doar pentru că este un film turnat într-o limbă străină (spaniolă), ci şi din cauza faptului că a fost produs şi distribuit de platforma de streaming Netflix, care continuă, cu încăpăţânare, să nu îşi lanseze producţiile în circuitul cinematografic.

Cel mai bun actor

La categoria cel mai bun actor în rol principal vor concura în acest an Christian Bale (“Vice), Bradley Cooper (“A Star Is Born”), Willem Dafoe (“At Eternity’s Gate”), Rami Malek (“Bohemian Rhapsody”), Viggo Mortensen (“Green Book”).

Deşi “Bohemian Rhapsody” nu este considerat o capodoperă cinematografică, gradul său de simpatie în rândul publicului depinde aproape în totalitate de performanţa electrizantă a protagonistului său, actorul Rami Malek.

Christian Bale, actorul principal din “Vice”, este un concurent de temut, însă acest lungmetraj se va mulţumi cel mai probabil cu Oscarul pentru cel mai bun machiaj şi coafură, după ce a reuşit, cumva, să îl transforme pe fostul interpret al personajului Batman în vicepreşedintele american Dick Cheney.

Cea mai bună actriţă

La categoria cea mai bună actriţă în rol principal au fost nominalizate Yalitza Aparicio (“Roma”), Glenn Close (“The Wife”), Olivia Colman (“The Favourite”), Lady Gaga (“A Star Is Born”), Melissa McCarthy (“Can You Ever Forgive Me?”).

Glenn Close s-a aflat în acest an într-un veritabil marş triumfal şi a câştigat aproape toate premiile importante decernate în actualul sezon graţie rolului principal din “The Wife” – inclusiv Globul de Aur şi SAG Award – iar în rândul specialiştilor de la Hollywood există sentimentul că AMPAS va recompensa în sfârşit cariera extraordinară a artistei americane cu un premiu Oscar, după şapte nominalizări.

În ceea ce o priveşte pe Lady Gaga, debutul ei impresionant în cinematografie va trebui totuşi să compenseze dezavantajul că interpretarea unei vedete rock în remake-ul “A Star Is Born” nu reprezintă totuşi o îndepărtare şocantă în raport cu profesia ei de cântăreaţă pop. De asemenea, performanţa splendidă a Oliviei Colman din filmul “The Favourite” a fost nominalizată, în urma unei decizii îndoielnice, în categoria “cea mai bună actriţă în rol principal”, fapt care le-a făcut pe colegele ei de distribuţie, Rachel Weisz şi Emma Stone să concureze în categoria pentru rol secundar.

Cel mai bun regizor

La categoria cel mai bun regizor vor concura în acest an cineaştii Spike Lee (“BlacKkKlansman”), Pawel Pawlikowski (“Cold War”), Yorgos Lanthimos (“The Favourite”), Alfonso Cuaron (“Roma”), Adam McKay (“Vice”).

“Roma”, un film profund personal al regizorului mexican Alfonso Cuaron, despre femeile care l-au crescut şi l-au educat în copilărie, reprezintă o evidentă declaraţie de dragoste, care – în pofida îndoielilor care există în privinţa statutului Netflix – ar trebui să fie suficient de emoţionantă pentru a îi aduce Oscarul pentru cel mai bun regizor, în defavoarea contracandidatului său Spike Lee, nominalizat în premieră la această categorie cu pelicula “BlacKkKlansman”. Alfonso Cuaron ar trebui să îşi pregătească mai multe discursuri, întrucât are şanse mari să câştige şi Oscarul pentru cea mai bună imagine şi premiul pentru cel mai bun film străin.

Cea de-a 91-a gală de decernare a premiilor Oscar va avea loc pe 24 februarie la Dolby Theatre din Los Angeles. Gala va fi transmisă în direct de postul american ABC şi va fi difuzată în peste 225 de ţări şi teritorii din întreaga lume.

Sursa foto: TMZ