Premiul Nobel pentru Economie 2013, acordat americanilor Eugene Fama, Lars Peter Hansen si Robert Shiller

Castigatorii premiului Nobel pentru Economie sunt americanii Eugene Fama, Lars Peter Hansen si Robert Shiller, pentru studiile despre pietele financiare, transmite AFP.

Potrivit Academiei regale de Stiinte a Suediei, premiul a fost acordat pentru “analiza empirica a preturilor activelor”. Daca este imposibil de prezis pretul actiunilor si obligatiunilor pentru zilele si saptamanile urmatoare, gratie lucrarilor lui Fama, Hansen si Shiller “este posibil de prevazut cursul general al acestor preturi pe perioade lungi de timp precum trei pana la urmatorii cinci ani”, a precizat Academia.

Cei trei laureati au pus bazele intelegerii preturilor activelor.

Fama, 74 de ani, a demonstrat in anii 1960 ca este iluzoriu sa faci previziuni pe termen scurt pe piatele financiare, atrenand o schimbare profunda a practicilor. Schiller, 67 de ani, a descoperit in anii 1980 ca astfel de predictii sunt mai usor de realizat pe termen lung. Hansen, 61 de ani, a dezvoltat ulterior o metoda statistica pentru a testa teoriile despre preturile activelor.

Vineri a fost anuntat castigatorul premiului Nobel pentru Pace pe anul 2013. A fost surpriza maxima, toate previziunile analistilor si pariorilor fiind date peste cap de Comitetul Nobel, care a anuntat ca Organizatia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) – cu sediul la Haga – ai caror specialisti lucreaza in prezent la distrugerea armamentului chimic din Siria, a primit distinctia, scrie presa internationala.

Marea favorita in cursa pentru Premiul Nobel pentru Pace era adolescenta pakistaneza Malala Yousafzai, fata de 16 ani impuscata de talibani pentru ca milita pentru dreptul fetelor la educatie.

Printre favoriti s-au mai numarat medicul congolez Denis Mukwege, pentru ajutorul oferit femeilor violate, activistele ruse Liudmila Alexeeva, Svetlana Gannuskina si Lilia Sibanova, ONG-ul Memorial si militantul belarus Ales Beliatski, aflat in prezent in inchisoare.