Premiul NOBEL pentru fizica ajunge la inventatorii LED-ului albastru

PREMIUL NOBEL PENTRU FIZICA a fost impartit de Isamu Akasaki, Hiroshi Amano si Shuji Nakamura pentru “inventia diodelor care emit lumina albastra”, conform anuntului facut marti la Stockholm de fizicianul Staffan Normark, secretar permanent al Academiei Regale de Stiinte din Suedia.

Fizicienii niponi Isamu Akasaki, 85 de ani, si Hiroshi Amano, 54 de ani, ambii de la Universitatea nipona Nagoya, precum si fizicianul american de origine nipona Shuji Nakamura, 60 de ani, de la Universitatea California din Santa Barbara, au inventat o noua sursa de lumina ecologica si foarte eficienta din punct de vedere al consumului energetic — diodele care emit lumina albastra, cunoscute drept LED-uri (light-emitting diode).

Citeste si: PAPA FRANCISC SI EDWARD SNOWDEN SE “LUPTA” PENTRU PREMIUL NOBEL PENTRU PACE

Inventarea LED-urilor cu lumina albastra reprezinta o noua modalitate de a obtine lumina alba. Odata cu aparitia lampilor cu LED, dispunem de alternative mai eficiente si mai rezistente la vechile surse de lumina.

Atunci cand Isamu Akasaki, Hiroshi Amano si Shuji Nakamura au obtinut fascicule de lumina albastra din semiconductoarele cu care derulau experimente, in anii ’90, ei au reusit sa declanseze o transformare fundamentala a tehnologiei de iluminat. Diodele rosii si verzi existau de mai mult timp, dar fara diode care sa emita lumina albastra, nu puteau fi obtinute lampile LED cu lumina alba.

In pofida unor eforturi considerabile depuse in domeniu, atat de catre comunitatea stiintifica, cat si de mediul industrial, LED-urile care sa emita lumina albastra au ramas, timp de trei decenii, o provocare.

Cei trei cercetatori niponi au reusit acolo unde toti ceilalti au esuat. Lampile cu LED emit o lumina alba puternica, au o perioada mai lunga de viata si sunt mult mai eficiente din punct de vedere al consumului de energie.

Citeste si: PREMIUL NOBEL PENTRU MEDICINA AJUNGE LA UN BRITANIC SI DOI NORVEGIENI

PREMIUL PENTRU FIZICA este cel de-al doilea anuntat dupa ce “sezonul” premiilor NOBEL a inceput luni cu categoria rezervata Medicinei. PREMIUL NOBEL pentru Chimie va fi anuntat miercuri, 8 octombrie.

Sursa foto: france24.com