Premiul Nobel pentru Pace 2012 a fost atribuit Uniunii Europene

Premiul Nobel pentru Pace pe anul 2012 a fost atribuit Uniunii Europene. Comitetul Nobel a explicat, in alocutiunea tinuta la Oslo, ca se acorda acest premiu ca o recompensa pentru faptul ca Uniunea Europeana a reusit sa transforme Europa dintr-un continent al razboiului intr-unul al pacii .

Comitetul Nobel a aratat ca de mai bine de sase decenii, UE a contribuit la promovarea pacii, reconcilierii, democratiei si drepturilor europene. Anuntul facut de comitetul Nobel certifica o informatie facuta in cursul diminetii de televiziunea publica norvegiana NRK, potrivit AFP.

UE si stramosii sai contribuie de peste sase decenii la promovarea pacii, la reconciliere, la democratie si la drepturile omului in Europa. Comitetul Nobel norvegian doreste sa se concentreze pe ceea ce considera drept rezultatul cel mai important al UE : faptul ca a reusit sa transforme Europa dintr-un continent al razboiului intr-unul al pacii , a declarat, la Oslo presedintele comitetului Nobel, norvegianul Thorbjoern Jagland.Reactia liderilor CE si PEPresedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a fost primul care a reactionat, vineri, la anuntul privind acordarea premiului Nobel pentru Pace pe 2012 Uniunii Europene Sunt profund emotionat si onorat ca UE a castigat premiul Nobel pentru Pace.

De la infiintarea sa, UE lucreaza pentru reconciliere si aceasta poate servi drept inspiratie pentru toti. UE este un proiect unic, care a inlocuit razboiul cu pacea si ura cu solidaritatea , a afirmat Schulz pe contul sau de Twitter, la scurt timp dupa anuntul Comitetului Nobel.

Si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a reactionat dupa anuntul facut de Comitetul Nobel. Premiul Nobel pentru Pace este o mare onoare pentru intreaga Uniune Europeana, pentru cei 500 de milioane de cetateni ai sai , a spus Jose Manuel Barroso, pe contul sau de Twitter.