Presa cere inregistrarile video ale alimentarii fortate a unui detinut de la Guantanamo Bay

Presa cere inregistrarile video ale alimentarii fortate a unui detinut de la Guantanamo Bay

In total 16 institutii de presa au cerut luni transcrierea imediata a inregistrarilor video ale alimentarii fortate a unui detinut de la Guantanamo Bay (Cuba), pe care administratia americana refuza sa le publice, motivând ca ar reprezenta un pericol la adresa securitatii nationale, relateaza AFP.

O judecatoare federala de la Washington Gladys Kessler a dispus la inceputul lui octombrie ca cele 28 de inregistrari video ale unor proceduri de hranire cu sonde naso-gastrice, la inchisoarea militara americana de la Guantanamo Bay, sa fie facute publice, dupa care a aprobat cererea Guvernului de amânare cu 30 de zile a publicarii, perioada aferenta unui eventual apel.

“Este dificil sa-ti imaginezi o descriere mai explicita a procedeului folosit decât cea din aceste inregistrari”, a declarat contraamiralul Kyle Cozad, comandantul Fortei interarme de la Guantanamo. Ele surprind, de exemplu, inserarea si retragerea sondelor naso-gastrice detinutului sirian Abu Dhiab, membri ai personalului inchisorii in timpul procedurii, incaperea in care aceasta se desfasoara – imagini “sensibile sau clasificate” in opinia sa.

El apreciaza ca inregistrarile video “contin semnificativ mai multe informatii” decât orice alta fotografie autorizata despre procesul de hranire cu ajutorul unor sonde a grevistilor foamei de la inchisoarea militara.

Mondo News iti recomanda si: Dosarul inchisorilor secrete CIA: 15 milioane de dolari pentru Polonia

“A le face publice ar aduce atingere securitatii nationale si operationale (…), in lumina recentelor actiuni militare ale Statelor Unite si partenerilor lor internationali in Orientul Mijlociu, insotite de noi amenintari cu represalii din partea unor grupari ostile”, a adaugat comandantul, citat in documente judiciare.

Potrivit celor 16 institutii de presa – care cer publicarea inregistrarilor video controversate in numele libertatii constitutionale de a informa -, “pentru Guvern nu este vorba despre protejarea securitatii nationale, ci despre pastrarea secretului, cu scopul de a scapa de responsabilitati”.

“Nu exista o amenintare iminenta cu publicarea, care ar putea compromite securitatea nationala”, afirma institutiile de presa respective in raspunsul dat judecatoarei. Ele cer Pentagonului sa transcrie “in mod expeditiv” cele 11 ore de inregistrari video si sa desemneze portiunile “clasificate sau protejate”, notând ca “totalitatea inregistrarilor video nu poate, in mod rezonabil, sa fie decretata clasificata”.

Citeste si: Raport Globalizing Torture: “Inchisoarea secreta a CIA din Romania ar fi gazduit sase suspecti de terorism”

Guvernul apreciaza ca trei tehnicieni de la Pentagon vor avea nevoie de cel putin 25 de zile pentru a transcrie aceste inregistrari, sa cenzureze si sa retraga anumite imagini cu fete sau locuri.

Contraamiralul Cozad se sprijina, de asemenea, pe declaratii ale predecesorului sau, Richard Butler, potrivit caruia dezvaluirea infrastructurilor de la Camp Delta, in care detinutii sunt legati, intubati si hraniti cu forta, “ar permite adversarului sa afle cum traiesc detinutii”, ceea ce reprezinta un risc la adresa “bunei desfasirari a activitatilor si disciplinei” in centrul militar de detentie.

Sustinut de presa, detinutul Abu Dhiab a cerut publicarea inregistrarilor video cu scopul de a obtine interdictia hranirii cu ajutorul sondelor, pe care o asimileaza cu aplicarea torturii. Judecatoarea urmeaza sa transeze aceasta problema dupa 3 noiembrie.