PRESA INTERNATIONALA despre ALEGERILE PREZIDENTIALE din ROMANIA

El Pais: Romania isi alege presedintele intre acuzatii de coruptie si spionaj. Cu o campanie electorala marcata de scandaluri de coruptie si nereguli in ceea ce priveste votul romanilor din strainatate, care au avut mari dificultati in a vota in primul tur, si acuzatii personale intre candidati, actualul prim ministru, V. Ponta si primarul Sibiului, K. Iohannis, isi disputa cel de-al doilea tur. Social-democratul Ponta este favoritul sondajelor. In ciuda acestui fapt, mobilizarea ampla a tinerilor si a votantilor din diaspora poate inclina balanta in favoarea lui Iohannis. De aceea toate privirile sunt indreptate catre cele 294 de centre desemnate pentru votul din strainatate. In orase precum Londra, Paris, Munchen, Torino sau Madrid s-au inregistrat cozi kilometrice, lucru care repeta situatia din prima runda alegerilor. Votul din diaspora e fundamental pentru Romania, pentru ca in strainatate traiesc 3 milioane de romani. In Spania, unde traiesc 800.000 de romani, guvernul a desemnat 15 centre de vot. Pana la orele pranzului votasera 25.000 de oameni. Multi dintre ei au trebuit sa astepte ore pentru a-si exercita dreptul de vot. In Coslada, un oras aflat la est de Madrid, si in care locuiesc multi rezidenti romani, Daniela Rosca a declarat ca a asteptat mai mult de o ora si ca “E o rusine. Sunt bolnava si nu pot sta atat de mult in picioare. Guvernul stie ca multi dintre cei din strainatate nu voteaza pentru Ponta, si de aceea au facut votul asa de dificil”. Cotidianul spaniol vorbeste despre dificultatile pe care le-au intampinat romanii din alte orase europene (Paris, Munchen, Viena, Londra), amintind si de sprijinul pe care romanii de peste hotare l-au primit de la romanii ramasi acasa, care au manifestat pentru cauza lor. Despre Ponta, El Pais mai scrie ca ar putea devein cel mai tanar presedinte din istoria Romaniei si unul dintre cei mai tineri sefi de stat din UE. Este amintit sprijinul important de care beneficiaza Ponta din partea social-democratilor (excomunisti) precum si faptul ca PSD este majoritar in Parlamentul Romaniei. Presedintia ar fi ultima picatura, scrie cotidianul amintit. Victoria sa avea si un aspect simbolic: ar prelua conducerea statului de la marele sau dusman, Traian Basescu”. Articolul din El Pais arata un semnificativ interes fata de evolutiile politice de la Bucuresti.
La Repubblica: Actualul prim ministru este favoritul in lupta pentru presedintie. Fata de prima runda a alegerilor, prezenta la vot este mai mare in al doilea tur. In italia traiesc aproape 900 de mii de romani. Recent mii de romani de peste hotare au protestat fata de proasta organizare din primul tur, cand multi dinte ei nu au mai ajuns sa voteze. Guvernul a promis sa imbunatateasca azi procedura de vot. Castigatorul il va inlocui pe presedintele Basescu, care-si paraseste biroul dupa 10 ani. V. Ponta, favoritul acestui tur, a votat de dimineata aratandu-se increzator in rezultatul alegerilor. S-au raportat cozi lungi la centrele de vot organizate la sediul ambasadelor, prezenta la vot fiind mai mare comparabil cu primul tur. Italia nu face exceptie , La Venetia, Bologna oamenii au asteptat 4-5 ore ca sa poata vota, iar la Roma traficul a fost inchis in apropierea sectiilor de votare pentru a facilita accesul oamenilor.
BBC: Romania alege presedintele care il va inlocui pe Basescu. In ciuda coruptiei persistente din Romania, V. Ponta conduce in sondajele de opinie. Klaus Iohannis promite sa puna capat coruptiei si sa intareasca independenta justitiei. Primarul din Sibiu a fost acuzat de critici ca a incercat sa evite confruntarea cu V. Ponta. Relatiile proaste dintre Ponta si Basescu au intarziat reformele din sectorul public.
Novinite: Victoria lui Ponta ar putea aduce stabilitate, dar in acelasi timp ar ridica ingrijorari legate de independenta justitiei. Conform criticilor lui Ponta, daca acesta castiga alegerile, ar putea influenta numirea procurorilor, acest lucru oferindu-i putere in raport cu justitia. In timpul campaniei electorale Ponta a facut fata acuzatiilor ca ar fi exercitat presiuni asupra procurorilor care ii investigau pe aliatii sai politici in legatura cu fapte de coruptie.
Frankfurter Allgemeine: Cu periuta de dinti la turul al doilea al alegerilor prezidentiale din Romania. Ca si cu doua saptamani in urma, mii de oameni au stat in fata sectiilor de vot in turul doi al alegerilor prezidentiale. Multi romani care traiesc in strainatate au asteptat inca de azi-noapte in frig pentru a vota. Primii care au reusit sa voteze la ora 6 dimineata la Consulatul General din Munchen au fost aclamati si imbratisati. La fel, in Stuttgart, aproximativ 3000 de romani s-au adunat in fata consulatului roman. Sambata seara Madalina Rosca a facut apel (pe blogul personal) la compatriotii sai aflati la Munchen sa-si aduca in mod simbolic periuta de dinti. Cotidianul face referire si la cozile din alte orase europene unde romanii s-au mobilizat la vot, comparand acest fenomen cu cozile pe care romanii le faceau inainte de revolutia din 1989 pentru paine si lapte. FAZ vorbeste despre demonstratiile din Romania care au avut ca scop solidarizarea cu romanii din diaspora care nu si-au putut exercita dreptul la vot in turul intai al alegerilor. Cotidianul mai informeaza ca in seara alegerilor, in fata Ministerului Afacerilor Externe din Bucuresti vor avea loc manifestatii fata de organizarea defectuaosa a alegerilor la sectiile de vot din diaspora.

SE ACTUALIZEAZA

Sursa foto: mondo news