Presa internațională despre alegerile și referendumul din România! Ce scriu jurnaliștii străini despre cozile din Diaspora

Românii au respins în mod copleșitor măsurile social-democraților, considerate ca făcând dificilă combaterea corupției, la referendumul de duminică, PSD primind o dublă lovitură care în condițiile în care au pierdut și sprijinul în alegerile europene, relatează Reuters.

Acest vot a fost primul mare test de popularitate pentru PSD a cărui revizuire a sistemului judiciar și modificările legislației anti-corupție au atras critici puternice din partea Uniunii Europene și a Statelor Unite. Referendumul, convocat de președintele Klaus Iohannis, care s-a contrat adesea cu PSD în privința politicilor juridice și economice, a cerut alegătorilor să decidă dacă guvernului ar trebui să-i fie interzis să modifice legislația în domeniul juridic prin decrete de urgență – cum o poate face acum – și dacă doresc o interdicție națională privind orice amnistia și grațierea pentru infracțiunile legate de corupție.

“Referendumul a reușit. Va mulțumesc români. Acesta este un vot clar pentru o politică corectă, pentru adevărata justiție. Niciun politician nu poate ignora votul clar pentru o justiție independentă”, a spus Iohannis. Cele două scrutine au mobilizat alegătorii sătui de corupția din România, o națiune de 20 de milioane de persoane care a aderat la NATO în 2004 și UE în 2007. Muzicieni și actori populari au cerut populației să voteze, librării și cafenele oferind reduceri pentru alegători.

Pro-europenii de centru-dreapta sunt în frunte în alegerile europene de duminică în România, dând o lovitură serioasă guvernului de stânga criticat de Bruxelles pentru reformele din justiție, potrivit unui sondaj realizat la ieșirea din secțiile de votare, relatează și AFP.

“Conservatorii” (conform AFP) de la Partidul Național Liberal și centriștii alianței USR-PLUS au obținut împreună aproape 50% din voturi, în fața Partidului Social Democrat (PSD), care a obținut 25,8% din voturi, potrivit unui sondaj realizat de institutul CURS-Avangarde.

“Nu ne bucură acest vot”, a spus Liviu Dragnea, liderul PSD și omul forte al majorității de guvernământ. Această figură controversată din politica românească a creat, de asemenea, o surpriză, anunțând că nu va candida împotriva șefului statului, Klaus Johannis, de dreapta,la alegerile prezidențiale programate la sfârșitul anului 2019, contrar a ceea ce lăsa să se înțeleagă de câteva luni.

În alegerile europene din 2014, PSD a câștigat 37,6% din voturi și a câștigat jumătate din cele 32 de locuri. De la întoarcerea la putere în 2016, social-democrații nu au încetat să-și flexeze retorica suveranistă și eurosceptică.

“Guvernul format de PSD trebuie să plece”, a declarat președintele Klaus Iohannis duminică seara, de la sediul PNL, salutând votul românilor “în favoarea unei Românii europene”.

PSD a înregistrat o a două înfrângere duminică: referendumul convocat de Iohannis în sprijinul luptei împotriva corupției și împotriva reformelor judiciare ale stângii a atins cvorumul necesar validării. Analiștii prezic din nou o înfrângere a majorității.

Social-democrații și micii lor aliați ALDE au cerut, mai mult sau mai puțin deschis, boicotarea acestei consultări, sperând la un eșec care ar slăbi șansele lui Iohannis de a-și asigura un al doilea mandat de președinte.

Mai mulți alegători decât se aștepta s-au prezentat la un referendum convocat de președintele României în încercarea de a opri reformele controversate asupra justiției ale guvernului de stânga, au arătat cifrele oficiale, conform postului irlandez de radio RTE.

Cel puțin 30% dintre alegători trebuie să se prezinte pentru ca plebiscitul să fie considerat valid iar acest prag a fost trecut la ora locală 17:15.

Dl Iohannis, de centru-dreapta, a acuzat guvernul că încearcă să folosească unele tactici pentru a slăbi lupta împotriva corupției într-unul dintre statele cele mai corupte din UE.

În timp ce referendumul nu are o forță juridică automată, dacă așa cum se așteaptă alegătorii se vor alătura lui Klaus Iohannis împotriva guvernului, acesta va fi un impuls pentru el în alegerile prezidențiale din cursul acestui an, în care va candida pentru un nou mandat.

De asemenea, românii din străinătate au fost prezenți la referendum în număr mare, cu cozi lungi de alegători raportate la misiunile diplomatice românești din Paris, Londra, Munchen și Milano, unii dintre ei afișând sloganuri vehement anti-PSD pe social media.

În România, PSD, partidul de guvernământ – aparent un partid social-democrat, dar tot mai populist – pare să fi fost înfrânt la vot, câștigând doar 25,8%, potrivit unui exit-poll. Partidul Național Liberal este, de asemenea, la 25,8%, în timp ce USR Plus, o nouă coaliție de liberali, a ajuns la 23,9%, ceea ce va fi văzută ca o performanță impresionantă dacă rezultatele vor confirma exit-poll-ul. Votul diasporei pro-liberale, care nu este inclus în exit-poll, ar putea să schimbe lucrurile și mai mult. Prezența a fost una record, aproape de 50%, anunță The Guardian.

Presa internațională despre cozile din diaspora: Mii de români din străinătate nu au votat nici după ore întregi de așteptare

Romanian Insider: Mii de români din diasporă veniți să voteze pentru europarlamentare au așteptat ore întregi la coadă în fața secțiilor. Mulți dintre ei nu au avut șansa de a vota în cele din urmă.

Procesul de votare a fost unul lent și mulți oameni nu au apucat să voteze până la închiderea urnelor. Cei care nu au apucat să voteze au început să sprotesteze împotriva partidului de guvernământ din România, deoarece autoritățile române au refuzat să prelungească orele de vot. În unele cazuri, a fost nevoie de intervenția autoritățilro pentru a calma spiritele, scrie Romania-Insider.

Peste 357.000 de persoane au reușit să voteze (până la ora 22:00, ora Bucureștiului), cel mai mare număr de alegători din străinătate înregistrați după al doilea tur al alegerilor prezidențiale din 2014. Cel mai mare număr de alegători a fost înregistrat la trei secții de votare din Londra, urmate de cele din Antwerp (Belgia), Hamburg (Germania), Chișinău (Moldova), Bruxelles (Belgia), Le Blanc Mesnil (Franța) și Regensburg potrivit datelor oficiale ale Biroului Electoral Central – BEC.

Pe țări, majoritatea românilor au votat în Italia (aproape 79.000), Spania (51.000), Marea Britanie (40.000), Moldova (37.800), Germania (37.300) și Franța (22.500). Românii din străinătate sunt în mare parte pro-UE și, în mod tradițional, au votat împotriva Partidului Social Democrat (PSD). Astfel, voturile lor ar putea face diferența și vor determina câștigătorii alegerilor europene din acest an, deoarece exit poll-ul în România a arătat trei partide fruntașe, cu mici diferențe între ele.

Din cei 357.000 de alegători din străinătate, peste 355.000 au votat și în referendumul pentru justiție organizat la cererea președintelui Klaus Iohannis.

BBC: Românii din Europa coada la secții de votare! Românii care trăiesc în străinătate se confruntă cu cozi lungi la secțiile de votare din Europa. Poliția din West Midlands a declarat că au fost chemați la o secție de votare din Birmingham, Anglia, din cauza numărului prea mare de oameni, scrie BBC. Televiziunea de stat a țării a informat că există o cerere de prelungire a programului de vot în străinătate, care a fost respinsă de autorități.

Sursa foto: adevarul