PRESA INTERNATIONALA despre PROTESTELE MASIVE ANTI-GRATIERE din ROMANIA

PRESA INTERNATIONALA scrie despre PROTESTELE MASIVE ANTI-GRATIERE din ROMANIA care au avut loc miercuri seara in peste 50 de orase. 

USA TODAY

Masurile luate de Guvernul de la Bucuresti, care au scos in strada mii de oameni, legalizeaza unele tipuri de coruptie, afirma cotidianului american USA Today, intr-un articol intitulat „Ce este putina coruptie in Romania?”, informeaza News.ro. Publicatia scrie ca, pentru tinerii din Romania, lupta pe care o poarta in prezent este despre viitorul. Mii de oameni au protestat miercuri la Bucuresti, dupa ce Guvernul a adoptat o serie de masuri executive de ultim moment care submineaza eforturile anticoruptie din tara, scrie publicatia. Masura dezincrimineaza abuzul in serviciu, daca prejudiciul financiar este mai mic de 48.000 de dolari, adica de doua ori media venitului anual mediu din Romania, care este de 22.300 de dolari, potrivit CIA World Factbook, explica autorul materialului, citat de News.ro.

Ministrul Justitiei, Florin Iordache, a declarat ca modificarile sunt necesare pentru ca legea sa fie in concordanta cu deciziile Curtii Constitutionale din tara. Insa manifestantii sunt furiosi pentru ca ordinul ar putea slabi eforturile de a elimina mita intr-una dintre cele mai sarace tari din Europa. Potrivit USA Today, „masurile legalizeaza, practic, cazurile de coruptie care implica sume mici de bani”. Cincisprezece mii de oameni, potrivit estimarilor, scandand „hotii”, „sobolanii” si strigandu-le politicienilor „Nu veti scapa”, au cerut demisia Guvernului, in timp ce au inconjurat cladiri din capitala tarii, relateaza cotidianul.

„Pentru tinerii din Romania, aceasta lupta este despre viitorul lor”, atrage atentie USA Today. „Unii spun ca tinerii nu stiu impotriva a ce protesteaza. Dar noi simtim ca, atunci cand are loc coruptia, este impotriva principiilor noastre si o lovitura impotriva tarii in care am vrea sa traim”, a spus Dan Minel Stoica, un musician de 21 de ani din Bucuresti, citat de ziar.„Este inacceptabil, este intolerabil”, a declarat Gheorghe Ion, in varsta de 49 de ani, care a protestat in ger. Ion considera ca fenomenul coruptiei este mostenirea trecutului comunist al tarii. „Particip la proteste anticomunism din 1989 – este anormal ca, dupa 27 de ani, sa fiu inca aici (…). Aceasta este drama generatiei mele”, a adaugat el.

Manifestantii sunt nemultumiti, in special, ca zeci de politicieni romani cunoscuti, inclusiv liderul partidului de guvernare, Liviu Dragnea, vor beneficia de noua lege, explica USA Today. Dragnea, care a fost condamnat deja pentru frauda electorala, a comparut marti in instanta pentru acuzatii care includ abuzul in serviciu, cu un prejudiciu de 26.000 de dolari, scrie publicatia americana.

Iordache a anuntat si ca un proiect de lege separat, de amnistie, va fi trimis Parlamentului. Acest lucru inseamna ca sute de politicieni condamnati de coruptie in ultimii ani, vor fi, probabil, eliberati, scrie USA Today. Masurile au fost criticate de presedintele tarii, Klaus Iohannis, care are mai degraba un rol simbolic, dar care a fost ales in 2014 pe baza unei platforme anticoruptie, mai scrie publicatia.

Cotidianul citeaza si DNA, „principala institutie care se ocupa de coruptia la nivel inalt si care este considerata un model de urmat pentru tarile est-europene care continua sa se confrunte cu aceasta problema”, potrivit careia ordinul ii va submina activitatea si va afecta sute de cazuri. Autorul articolului aminteste ca Romania este pe locul 48 in Indexul Perceptiei Coruptiei realizat de Transparency International, deasupra Cubei, dar sub Iordania.

 WASHINGTON POST

Coruptia este, de-acum, de doua feluri in Romania – cea mare, care poate conduce in continuare un oficial la inchisoare – si mai exista un tip acceptabil de coruptie, care va conduce doar la o ridicare complice din umeri, scrie Washington Post. Potrivit ziarului, citat de News.ro, Partidul Social Democrat, aflat la guvernare, i-a socat pe observatorii interni si internationali, dupa ce a adoptat o masura de urgenta in vederea dezincriminarii penale a abuzului in serviciu soldat cu pagube mai mici de 48.000 de dolari.

Mii de romani au protestat fata de aceasta decizie, pe care au denuntat-o drept o lovitura la adresa luptei impotriva coruptiei cronice, intr-o tara membra UE in care acuzatii de luare de mita, comert cu favoruri si abuzuri birocratice fac parte din viata de zi cu zi, comenteaza Rick Noack in editia online de miercuri a ziaruluiThe Washington Post.

O ordonanta va opri anchete in curs si va impiedica lansarea unor noi anchete. Alta ar putea conduce la eliberarea din inchisoare a unor oficiali condamnati, scrie ziarul. In mod oficial, aceasta masura vizeaza sa impiedice ”supraaglomerarea inchisorilor”, scrie WP, care adauga ca potrivit unor date publicate recent de Curtea Europeana a Depturilor Omului (CEDO), o intrautatire a conditiilor de detentie constituie, intr-adevar, un motiv de ingrijorare.

Insa unii critici acuza Guvernul ca foloseste acest argument al supraaglomerarii cu scopul de a justifica gratierea aliatilor sai politici, scrie publicatia. Ordonanta de urgenta a fost adoptata in aceeasi zi in care liderul PSD Liviu Dragnea a fost judecat pentru abuz de putere, subliniaza ziarul. El a fost condamnat deja cu suspendare pentru frauda electorala, in 2015, in alt caz, ceea ce l-a impiedicat sa devina premier. Acum este considerat forta din spatele masurii.

Dragnea este politicianul de cel mai inalt rang judecat in prezent, scrie WP, care adauga ca problema de fond este mult mai extinsa, potrivit procurorilor. Peste 1.000 de cazuri de abuz au fost anchetate de DNA in ultimii trei ani, o crestere puternica fata de anii anteriori, iar abuzurile de putere constituie o treime din anchetele directiei. Sedinta a fost amanata pana pe 14 februarie, insa ordonantele de urgenta ale Guvernului fac mai putin probabila o condamnare a lui Dragnea, conchide The Washington Post.

Agentiile de presa internationale relateaza despre modificarile legislative adoptate marti prin ordonanta de urgenta de guvernul Romaniei si despre manifestatiile de strada care au urmat.

AFP a transmis initial ca “guvernul social-democrat roman a adoptat marti seara, prin ordonanta de urgenta, o relaxare contestata a codului penal care ar urma sa permita mai multor oameni politici sa scape de urmaririle penale si al carei proiect scosese romanii in strada”. Agentia precizeaza ca “ordonanta, care nu figura pe agenda guvernamentala a zilei, va intra in vigoare imediat dupa publicarea in Monitorul Oficial, fara a trece prin Parlament”. O actualizare a stirii arata, potrivit celor constatate de un fotograf al AFP, ca “mii de persoane s-au adunat spontan in fata sediului guvernului din Bucuresti, scandand “demisia” si “hotii” si ca mai multi membri ai guvernului erau blocati in cladire”, relateaza Agerpres.

Associated Press, preluata de New York Times si Washington Post, titreaza: “Guvernul Romaniei decriminalizeaza abuzul in serviciu”. Ordonanta “da o lovitura efortului de mai multi ani de a combate coruptia”, iar protestele de strada au izbucnit din nou in orase din intreaga tara. “Unii protestatari au scandat ‘Ati facut-o noaptea, ca hotii’, ‘Hotia m-a scos in strada!’ cu referire la ora tarzie la care a fost adoptata ordonanta. Demonstrantii au numit partidul de guvernamant “ciuma rosie”.

Reuters prezinta actiunea legislativa a guvernului ca fiind “cel mai mare recul al reformelor anticoruptie din statul ex-comunist, de la aderarea acestuia la Uniunea Europeana, in urma cu un deceniu”. Peste 10.000 de oameni s-au adunat in fata sediului guvernului din capitala si alte mii in orase din intreaga Romanie, imediat dupa ce a fost anuntata ordonanta de urgenta care decriminalizeaza “mai multe infractiuni de coruptie, inclusiv unele cazuri de abuz in serviciu”.

“Guvernul de stanga al Romaniei a decriminalizat marti seara o serie de infractiuni de coruptie, incluzand unele cazuri de abuz in serviciu, in cel mai mare pas inapoi in ceea ce priveste reforma anticoruptie pe care statul ex-comunist l-a facut de la aderarea sa la UE”, scrie Reuters, intr-un articol preluat de mari publicatii occidentale.

“Romania este unul dintre cele mai corupte state din Europa, iar darea de mita este des intalnita in administratia de stat si in alte domenii ale vietii publice”, comenteaza Reuters. Jurnalistii britanici amintesc ca PSD a ajuns la putere promitand cresteri salariale si ale pensiilor, dar planurile de modiificare a legislatiei anticoruptie au dus la cele mai ample proteste de dupa caderea comunismului in 1989.

De asemenea, postul de stiri Euronews a relatat despre protestul spontan inca din cursul noptii. Reporter: “In Bucuresti, mii de protestatari furiosi au cerut demisia Guvernului dupa ce a dezincriminat o serie de infractiuni prin ordonanta de urgenta.”

Agentia Bloomberg titreaza “Romanii inunda strazile dupa ce Cabinetul sfideaza protestele privind gratierile”, precizand ca peste 12.000 de bucuresteni s-au strans la minus 7 grade Celsius pentru a protesta. Bloomberg aminteste ca ultimii patru ani au adus acuzarea unor oficiali de top, printre care fostul lider al PSD Victor Ponta, dar si condamnarea cu suspendare a actualului lider social-democrat Liviu Dragnea.

EFE, dupa ce informeaza despre ordonanta de urgenta, arata ca masura il va ajuta pe Liviu Dragnea, liderul Partidului Social-Democrat aflat la guvernare, anchetat pentru presupuse fapte de coruptie. “In cateva minute dupa ce au aflat stirea, mii de persoane au iesit spontan pe strazile din centrul Bucurestiului pentru a cere, printre scandari cum ar fi ‘hotii’ si ‘tradatorii’, demisia guvernului. Alte mii s-au adunat – potrivit unor posturi locale – in alte orase, cum ar fi Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi, Brasov si Sibiu. Un grup de manifestanti a incercat sa forteze una din intrarile in sediul guvernului, iar politia a lansat gaze lacrimogene.”

Toate agentiile mentionate citeaza comentariul presedintelui Klaus Iohannis: “Este o zi de doliu pentru statul de drept”.

Sursa foto: realitatea